18.11.2015 ob 19:09
Citat:Hiša iz 80 bi že morala imet napeljavo kot mora bit ,vsaj naša jo ima.Nimajo vsi 3F.
Citat:Hiša iz 80 bi že morala imet napeljavo kot mora bit ,vsaj naša jo ima.Nimajo vsi 3F.
Sebek Napisal:Jaz bi najprej k tej peči dogradil zalogovnik ter dodal regulacijo za preklop med plinsko pečjo in drvmi. Ko boš to imel vgrajeno pa potem lahko kadarkoli zamenjaš še peč na drva za uplinjevalno. Z zalogovnikom boš pokuril precej več drv in veliko manj plina ter na ta način zmanjšal stroške ogrevanja.To sem mu tudi sam predlagal v prvi objavi v tej temi. Čeprav, če se stegne po ekoskladu, dobi peč skoraj zastonj... Lahko pa da bo nova peč manj zdržala kot stara če jo obdrži.
aleš.h Napisal:TČ in obstoječa (ne)izolacija je nesmisel. Boš namesto zdajšnje količine plina plačeval dosti več elektrike in nisi napravil nič kar se tiče prihranka. Plus tega, če je hiša iz '81 tudi vprašanje kako primerna je obstoječa el. napeljava za priklop TČ.Od kje si pa to potegnil? Cena elektrike za TČ (ki bi imela na radiatorjih SCOP verjetno cca. 2,5) je 2x manjša od cene plina za enako količino dovedene toplote.
)
Energetik81 Napisal:1. Menda ne gre zanikati dejstva, da se mu bo poraba el. povečala, ali? To je bil moj point ...aleš.h Napisal:TČ in obstoječa (ne)izolacija je nesmisel. Boš namesto zdajšnje količine plina plačeval dosti več elektrike in nisi napravil nič kar se tiče prihranka. Plus tega, če je hiša iz '81 tudi vprašanje kako primerna je obstoječa el. napeljava za priklop TČ.Od kje si pa to potegnil? Cena elektrike za TČ (ki bi imela na radiatorjih SCOP verjetno cca. 2,5) je 2x manjša od cene plina za enako količino dovedene toplote.
Manj kot je izolirana bajta, bolj se splača in hitreje povrne TČ napram plinu.
Palcek Napisal:Hja, sej te cisto razumem, res te..in verjamem da je verjetno pod črto to res optimalna rešitev...zakaj ni opcije - ker mi je trenutno teh morda za koga malo ali pa kakor koli par k€ neizvedljivo...Ja, pomisli tudi na to, koliko pa bo prihranka, če greš zdaj v nov kotel na drva + zalogovnik, sploh ko(če) boš potem ogreval 24/7.
Grem počasi, v zadnjem letu je šlo kar nekaj 10k€, sem od znotraj renoviral vse, inštalacije, tlake, stene, kopalnice, prostore, streha...tako zdaj pa počasi ostaja samo še peč in ja fasada...ampak ali pustiti pri miru še kako leto vse skupaj pa potem fasada...ali pa zdaj peč če gre skozi, pa potem praskat še za fasado
in potem se še težje odločam.....