PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nova peč za centralno - pomoč pri izbiri

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zivijo,

Potrebujem pomoč pri izbiri nove peči.
Trenutna situacija, stara štadlerca l.81 (sicer še dela, je požrešna in ima nekaj bojlerja v sebi) + plinska (čisto običajna) poraba v zadnjem letu je bila 1400 € plina za celo leto in cca 4m dru..

sedaj pa plinska ostane in bo ali za prehodna obdobja ali poleti samo za SV.

staro štadlerco bi zamenjal za nov uplinjevalni kotel + zalogovnik
Seveda za čim manj € komplet. Izbiram oz nagibam se k centrometalu biotecL oz recimo abc delta oz attack, ampak nekje pod črto bi recimo najprej centrometala..

tako da moja ideja je botecL 20-25kw+ 1500 zalogovnik...prostora v kurilnici je dovolj..
hiša je l81 izolacije ''vseskupaj malo'' pač iz tistih let , v novo fasado še ne bi šel oz ne morem ( 10-12k€) okna so nova. tudi matematika ne prenese 10k fasada pa potem če pokurim namesto 1400€ plina 800-1000€ je to letno cca 500€ kar dobim samo za razliko fasade notri sele v 20+ letih..moja ideja je uplinjevalni kotel in posledično recimo na letni ravni do max 500€ za 10m dru - vec kot dovolj verjetno ( kar poleti oz ko s ene ogreva je plina 15€ za sv kar je ok)
v kolikor grem v upinjevalni kotel je to po mojih izračunih cca 2-3k kotel + 1-1,5k zalogovnik + nevem koliko vzamejo za montažo in zagon ampak recimo da je še 1k...je to investicija ranga 4+-k€ in potem letno 500€ ogrevanja - SE MOTIM ?
gre tudi za to da plin je komfort nastimas termostat in gasa, pri stadlerci nalagam vsako uro, ko me ni doma (sluzba) je kriza - uplinjevalnega pa bi nalozil zjutraj ob 6h in se ko se vrnem okoli 16-17h pa bi bilo..

prosim za mnenja, prebral sem forum po dolgem in počez sem ap totalen laik in bodo nasveti več kot dobrodošli...

Upam da sem dovolj razločno napisal pa da nisem vse pomešal..
Pod črto je ideja da cimmanj € za solidno reč in komoditeto ogrevanja max 2x na dan delo s tem Smile

hvala lepa vsem
povej se ali imas talno ali radiatorsko, koliko imas radiatorjev oz površino talnega in kateri konec slovenije?
Ko začneš računat je vedno tako da je na koncu x2.
Pozabiš pa na ekspanzijo, črpalko krmiljenje in ladomat + žnj kolen in ventilov....
Za podobno situacijo kot ti sem nazadnje dal 6-1,5(subvencije)=4.5k
Jaz še čakam končen račun za kurilnico. Noter smo dali delto, 1570 zalogovnik, rabljen 200 literski bojler, so pa dve mešalne veje, plus bojlerska. Ko mi je dal monter ponudbo, je bilo 7250 brez davka in novim bojlerjem. Tak da nanese to.
Tist ko praviš, zjutraj naložiš pa popovdne. To moraš vedet, da to pomeni ponovno kurjenje, če boš ob šestih zakuril, ti po petih urah peč ugasne, zalogovnik pa imaš pregret, ki ti pa ga do večera vrjetno ne bo spraznilo. Če ne pa daj večji zalogovnik. Meni je že žal da nisem dal 2000 literskega.
dodatna pojasnila Smile

radiatorji trenutno 10kom , kvadrature za enkrat cca 160m2 , potem bo se dodatnih 40-50 in dodatni 4je radijatorji, oz eventuelno še en v garaži 40m2 - lokacija domzale
Palcek Napisal:hiša je l81 izolacije ''vseskupaj malo'' pač iz tistih let , v novo fasado še ne bi šel oz ne morem ( 10-12k€) okna so nova. tudi matematika ne prenese 10k fasada pa potem če pokurim namesto 1400€ plina 800-1000€ je to letno cca 500€ kar dobim samo za razliko fasade notri sele v 20+ letih..moja ideja je uplinjevalni kotel in posledično recimo na letni ravni do max 500€ za 10m dru - vec kot dovolj verjetno ( kar poleti oz ko s ene ogreva je plina 15€ za sv kar je ok)
Si prepričan, da je tale tvoj "izračun" ok? Če je izolacije trenutno zelo malo (glede na take investicije bi šel jaz na tvojem mestu takoj vse izmerit, meter verjetno imaš doma...), in daš na fasado ter na podstrešje dosti izolacije, ne bo plina 800-1000€ ampak še manj.
Če bi rad udobje, obdrži plin, izoliraj bajto kot se spodobi in uživaj. Za fasado dobiš še subvencijo in je strošek še nižji.
Če čisto na uč glede na tvoje dosedanje stroške s plinom in SV (1400€ vse, od tega 180€ SV) ocenim, bi lahko porabo plina znižal celo do 600€ s SV. Potem imaš 800€/leto prihranka, pa če dobiš še 2500€ od ekosklada si na nuli lahko že po 10letih.
Dopuščam seveda odprto da sem se kje zmotil, zakalkuliral..ampak da hiša je l 81 da pridem do cegla je cca 5 cm torej je zelo malo/ beri nič izolacije za današnje razmere, so tri etaže, vsaka po 100m2 s tem da je zgornja mansarda ki je gola in bo tako ostalo, zdaj sem dal na podstreho direkt na beton še 10cm volne ki je bila že prej zgoraj v ta namen samo nikoli položena ker je bila podstreha polna krame (dobesedno) zdaj sem očistil in je zgoraj samo volna po tleh in thats it, oz dal sem ene 2 ploha tolk da pridem do okna in balkona na drugi strani ce moram....
Palcek.
razmišljaš razumno, samo poraba pri drvah ne more biti takšna kakršno si obetaš.
mišek2014,
žal se motiš, omenjen kotel Bio tec ima tudi žar funkcijo in ostane žerjavica še do drugega dne.
Tudi zalogovnik opravlja delo zadovoljivo, tako, da bi bilo potrebno 2 kratno dnevno nalaganje samo pri redkih ekstremno nizkih negativnih zunanjih temperaturah. Osebno nimam nič proti plinu, in se raje ogrevam z drvmi, če ga je pa avtor teme vajen, mu je pa argumente zanj podal Energetik81.
Palcek Napisal:Dopuščam seveda odprto da sem se kje zmotil, zakalkuliral..ampak da hiša je l 81 da pridem do cegla je cca 5 cm torej je zelo malo/ beri nič izolacije za današnje razmere, so tri etaže, vsaka po 100m2 s tem da je zgornja mansarda ki je gola in bo tako ostalo, zdaj sem dal na podstreho direkt na beton še 10cm volne ki je bila že prej zgoraj v ta namen samo nikoli položena ker je bila podstreha polna krame (dobesedno) zdaj sem očistil in je zgoraj samo volna po tleh in thats it, oz dal sem ene 2 ploha tolk da pridem do okna in balkona na drugi strani ce moram....
No, lepo da poveš, kje in koliko izolacije je.
Dodaj na zgornjo plate na teh tvojih 10cm še vsaj 10-16cm volne prečno (cca. 500€) in izoliraj fasado, da bo imela skupno vsaj 15cm izolacije, pa se boš lahko poceni in udobno grel na obstoječ plin. Vloga na Ekosklad za izolacijo in se ti bo hitro povrnilo.
Palcek, letos smo vgradili BioTec-L 25 kW, zalogovnik 2000l, toplotna za SV je ostala ista, smo jo samo priklopili preko kače na zalogovnik, za regulacijo še dodatno modul CM2K, tako, da je vsa regulacija od Centrometala ( varovanje povratka, polnjenje zalogovnika, 2 ločena ogrevalna kroga. Celotna prenova kurilnice je bila 8,5k€ - 2,5k€ dobil od eko sklada. Zaenkrat zadovoljen, dela brez problema, edino, kar me moti je katran pod zaščitnimi pokrovi v nalagalni komori za drva. Serviser sicer pravi, da je to normalno, važno naj bi bilo, da je od izgorevalne komore naprej samo fin prah oz. pepel, kar pa je. Sedaj kurim na dva dni, dve ne polni nakladi ( nalagalni prostor je samo dobrih 90 litrov ), drva imam še stara, žagana na cca 33 cm, ogreva se pa trenutno samo 1 etaža + SV, izolacija hiše pa je tudi še bolj boga, cca 5 cm termoputza.
[b]vanč[/b],
glede katrana, se radi monterji zgovarjajo glede katrana tudi kao posledica prevlažnega goriva. Bi pa vseeno pocukal za rokav proizvajalca in mu povedal za težave in ga povprašal kaj je vzrok, če imaš res suha drva, da ni kaj posledično s katranom v regulaciji povratka.
Očitno mi bereš misli. Sem včeraj poslal vprašanje na servis Centrometal, bom počakal še na njihov odgovor. Povratek mi regulira elektronika preko tri potnega mešalnega ventila z motornim pogonom, nastavljeno je na 60 stopinj, spreminjati pa ne morem nič.
vanč Napisal:Palcek, letos smo vgradili BioTec-L 25 kW, zalogovnik 2000l, toplotna za SV je ostala ista, smo jo samo priklopili preko kače na zalogovnik, za regulacijo še dodatno modul CM2K, tako, da je vsa regulacija od Centrometala ( varovanje povratka, polnjenje zalogovnika, 2 ločena ogrevalna kroga. Celotna prenova kurilnice je bila 8,5k€ - 2,5k€ dobil od eko sklada. Zaenkrat zadovoljen, dela brez problema, edino, kar me moti je katran pod zaščitnimi pokrovi v nalagalni komori za drva. Serviser sicer pravi, da je to normalno, važno naj bi bilo, da je od izgorevalne komore naprej samo fin prah oz. pepel, kar pa je. Sedaj kurim na dva dni, dve ne polni nakladi ( nalagalni prostor je samo dobrih 90 litrov ), drva imam še stara, žagana na cca 33 cm, ogreva se pa trenutno samo 1 etaža + SV, izolacija hiše pa je tudi še bolj boga, cca 5 cm termoputza.
No, pri takih cenah kotlovnice na drva mi ni jasno, zakaj ne bi raje nabavil TČ zrak-voda. Mene je komplet kotlovnica z bojlerjem in vsem delom prišla dobrih 7k€ - 1k€ od Ekosklada.
S tem da mi ni treba s prstom mignit, nikoli.
Cena 1kWh pa je pri drvih tam-tam s ceno za štrom od TČ.
Edina prednost drv je morda nekaj več samozadostnosti ob izpadu štroma, pa še za to rabiš manjši agregat.
Drva so doma, je treba malo gozd počistiti, drugače ne bi šel v to varianto. Prej sem narobe napisal, od eko sklada sem dobil 2.0 k€.
vanč

Kakšno garancijo pa dajo na tisti siporeks -pardon šamot v kotlu ?
1 2 3 4
Iskanje po temi