Bi rekel. Pri nas sva midva + 3 otroci (3,9,11) tko da nekega ultra zdravega nacina z jacanjem imunskega sistema se ravno ne gremo oz. bi se ga naceloma tudi lahko sli, samo se vedno ga stranke v salonu ne bi razumele Tko smo ugotovili, da je 22+- pol stopinje, zaenkrat tista prava temperatura Je pa nas racun za strom od 50 (poleti) pa vse do 200€ (pozimi). Enotna tarifa pa zato, da nimam tistega butastega obcutka, da cez dan zapravljam in ponoci sparam. Naj dela, kadar mora... itak mi kup naprav nonstop dela...
Temperatura pri nas je 22,5 stopinje kakšno desetinko gor ali dol celo zimo podnevi in ponoči . Asketsko življenje sem mislil bolj na prehrano ter sedenje pred TV ne pa šparanje pri ogrevanju. Hiša ima skoraj 30 cm izolacije troslojna okna itd. tako da pri ogrevanju ne bi bilo kakšnih silnih prihrankov.
JaBK Napisal:Kaj to pomeni, pojma nimam - koliko je zdaj T kje. In koliko imam jaz potem izgub, če imam v kurilnici 22 stopinj. V bojlerju pa... recimo 45 stopinj. Torej dT = 23stopinj, volumen vode je 291L, kača 3,4m2
Kako zdaj to izračunam?
Če ima bojler cca 5cm PU izolacije ima potem stena bojletja U cca 0,5W/m2K, površina bojlerja je verjetno okrog 1,6m2.
trenutne izgube = površina * koeficient toplotne prehodnosti * temp razlika = 1,6m2 * 0,5W/m2K * 23K = 18,4W
Izgube na dan = 18.4W * 24h = 441,6Wh
Toliko porabiš za vzdrževanje temp vode na 45 stopinj.
Katera površina bojlerja je 1,6m2. Zunanja je pri meni 3,7m2, če dam izolacijo stran pa ne vem, ker ni v specifikacijah teh mer. Ampak sigurno ni 1,6m2
Bo kar prava ta tvoja površina, JaBK.
Torej je izgub za cca. 1kWh na dan.
Sicer ostane ta toplota še vedno znotraj hiše, kjer predstavlja notranji dobitek pri ogrevanju, le da je Cop za njeno pridobitev malo slabši od tistega pri talnem.
Poleti pa je seveda čista izguba, sploh če moraš hišo še hladiti drugače.
JaBK Napisal:Katera površina bojlerja je 1,6m2. Zunanja je pri meni 3,7m2, če dam izolacijo stran pa ne vem, ker ni v specifikacijah teh mer. Ampak sigurno ni 1,6m2
Bravo, res ni točno za 300l bojler. Rabiš površino skozi katero se izgublja toplota, površina bojlerja pred izolacijo. Vzameš površino za valj, ki ima volumen 300l, če se spet nisem zajeb* naj bi imel okrog 2,5m2 Ta osnovnošolska matematika.
JaBK Napisal:Jaz imam drugače tudi precej problem verjeti, da vse, kar TČ porabi je 20kwh. Nima veze Kronoterm ali pa Daikin od še enega s tako porabo. Ali pa bilokatera druga s pedigrejem in renomejem...
Zadeva po svoje zna držat vodo.
V kolikor enkrat dnevno segreje vodo (pa da bojler ni pretirano velik)...torej ko prideš s šihta vklopi, segreješ na 45 stopinj in pustiš ugasnjeno do naslednjega dne. Boš imel zvečer dovolj tople vode za vse ki jo rabijo in za vse kar se rabi. Tudi zjutraj. Bo pa zato temperatura do naslednjega vklopa mogoče zgolj 38 stopinj..a če je ne rabiš, je vseeno (po svoje so tudi izgube manjše).
Za enkratno segrevanje vode mislim da TČ.jevke porabijo okoli 1 kWh. Zdaj ob manjšem bojlerju, boljšem COP.u je mirne duše lahko poraba 0,8 kWh. Krat 30 dni...pa smo tam nekje na ocenjenih 20 kWh.
(tu bi se Sivka mogla oglasit...ima vse dokumentirano + varčni porabniki so)
Tako je Vincent! Sedaj porabi nekje 1,2 kWh dnevno za sanitarno vodo.bskupaj z ogrevanjem porabim zadnje tri dni, ko je čez dan tam nekje 24 stopinj zunaj,3 kWh.
Tako je Vincent! Sedaj porabi nekje 1,2 kWh dnevno za sanitarno vodo.bskupaj z ogrevanjem porabim zadnje tri dni, ko je čez dan tam nekje 24 stopinj zunaj,3 kWh.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.