PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Daikin in Kronoterm - primerjalni ponudbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hvala lojze -zadostuje
:lol: :lol: Že leta nazaj sem trdil, da je primerjanje porab v praksi nemogoče in tudi brezpredmetno. Niti teoretično vaši izmerjeni rezultati nikomur ne koristijo. So le in izključno sami sebi namen.
Imam primer dveh identičnih hiš (dvojček) z enakim številom prebivalcev približno enake starosti. Tukaj bi pričakoval skoraj v piko enako porabo, pa se le ta razlikuje skoraj za 30% Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Lojz..bistvo bistva je, da si zadovoljen.

Vse ostalo so obrobne zadeve!
Jaz imam drugače tudi precej problem verjeti, da vse, kar TČ porabi je 20kwh. Nima veze Kronoterm ali pa Daikin od še enega s tako porabo. Ali pa bilokatera druga s pedigrejem in renomejem...

Lahko so to podatki, ki jih uporabnik prepiše z oblaka/TČ kontrolerja, ampak ti podatki ali so narihtani za kakih 10+% dol, kot avtomobilski števci ali pa ne upoštevajo standbya, najbrž pa oboje. Moj nesrečni tokomer, ki sicer ravno v standbyu nabolj laže navzgor, mi pokaže, da mi TČ v standbyu kuri 1,2kwh/dan pri tem, ko se ene 2-3x/dan vklopi za ogrevanje SV (imam naštimano na dogrevanje vode, vsake 3h prečekira T vode v SV in ogreva po potrebi). Se pravi 1,2*30=36kwh/mesec samo standby. Pa recimo, da za 50% laže, kot zna biti, glede na male tokove, je to 18kwh. kar je več, kot je baje možno na daikinu ogrevati vodo cel mesec. Meni tukaj nekaj tudi ne štima.

Niti ne vem, kako je z zunanjimi enotami. Ene baje imajo svoj štrom (imam pravo informacijo?), moja se napaja preko notranje ali kako, se pravi je res vsa poraba TČ na isti varovalki, kjer potem merim.

popravek:
pomota pri enotah, zdaj sem spremenila na prav. 1,2kwh/dan in 36kwh/mesec za standby
Jabk: ne vem za ostale, samo sam imam TC, to pomeni: zunanjo in notranjo enoto, po novem se OC bojlerja SV, web server... vse priklopljeno preko 3 faznega stevca, ki meri samo to porabo. Ce me on laze, potem sam lazem vam. Mi je pa najlepse pogledat poletno mesecno porabo (cca 10kWh), ker mi vodo takrat ogrevajo kolektorji. To je bilo preden smo bojlerjevo OC prebrikali na TC. Naslednje leto bo zato poletna mesecna poraba zaradi tega visja za kW bojlerjeve OC, bo pa se toliko bolj realna, kar se ogrevanja SV tice.

Tako da sam kar verjamem v nizek standby, seveda pa je to od posamezne crpalke odvisno kaksen je. Baje je tu zmagovalec DHT Wink Sicer pa sem preprican, da je v tech-specs navedeno kako je s tem.

Je pa pri tvoj izracun za cel mesec in ne dan (ne mores imeti 36kWh/dan zarad standby-a), saj nasa v teh razmerah za ogrevanje celega objekta dnevno pokuri pod 10kWh Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
saj pravim, da imam tokomer. Manjši so tokovi, bolj laže, najbolj točen je pa takrat kot TČ dela na polno in ima vklopljene grelce. Jalove energije ne prepozna, TČ nima korektorja za to. Tako, da temu ni za verjeti, ampak ne verjamem pa tudi ne podatkom, ki jih servira TČ (sfrizirani zagotovo). Verjamem edino odštevalnemu števcu, ki pa ga sama nimam.

p.s.
popravila. Sem mislila 1,2kwh/dan in 36kwh/mesec. Seveda.
Saj v tej razpravi noben ni seciral Lojza.Debata je tekla v smeri, kako potrošit 20 kw ob predpostavki, da gre kakšnih 30 kw samo za to, da je naprava vklopljena.
Kronoterm ZV 4/5 ima po grafu pri A20/W55 porabe cca 2kW in COP cca 3.2. Če mesečno porabi 20kWh je to potem za 10 ur delovanja. Mesečno tako proizvede 64 kWh energije.
JaBK Napisal:saj pravim, da imam tokomer. Manjši so tokovi, bolj laže, najbolj točen je pa takrat kot TČ dela na polno in ima vklopljene grelce. Jalove energije ne prepozna, TČ nima korektorja za to. Tako, da temu ni za verjeti, ampak ne verjamem pa tudi ne podatkom, ki jih servira TČ (sfrizirani zagotovo). Verjamem edino odštevalnemu števcu, ki pa ga sama nimam.

Mozno, samo sem preprican, da so crpalkini bolj tocni. Saj res, da nas firme farbajo, samo dokler ni dokazano, verjemi. Zavoljo manj sekirancije Wink
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
cheba Napisal:Kronoterm ZV 4/5 ima po grafu pri A20/W55 porabe cca 2kW in COP cca 3.2. Če mesečno porabi 20kWh je to potem za 10 ur delovanja. Mesečno tako proizvede 64 kWh energije.

300l bojler ima cca 1,6m2 površine, izolacija 5cm PU (U = cca 0,5W/m2K)

Za 20K razlike in 1.6m2 površine so izgube bojlerja potem 11,5kWh/mesec.
Meni na mojem piše:
300L bojler,
dejanska kapaciteta 291L,
kača 3,4m2,
izgube bojlerja 1,87kwh/24h

A prav razumem, da to pomeni, da če jaz recimo en dan segrejem vodo na 40 stopinj in potem držim to vodo na 40 stopinj ter je vmes niti kapljice ne stočim, potem bo potreba za SV 1,87*30=56,1kwh/mesec. Ampak, ker imam TČ, ki recimo porabi 3x manj, mi bo za vzdrževanje 40 stopinj porabila 56/3=18,7kwh. pa nisem kapljice stočila. Čeprav ne vem, kaki so standardi, koliko oni računajo da ima voda notri stopinj in koliko v okolici. Piše samo "standing heat loss"

Se pravi, ko grem jaz na dopust poleti za cel mesec in pustim TČ prižgano, ki seveda ne ogreva objekta, ogreva pa vodo bom imela mesečno porabo

- 19kwh za vodo
- 18kwh za standby (razpolovila 36kwh zaradi jalove energije recimo temu)
SKUPAJ: 37kwh

Od tod moja skepsa normalnega življenja s porabo 20kwh za vse. Standby TČ, ogrevanje vode zaradi izgub bojlerja in zaradi...umivanja.
Izgube so vedno glede na razliko v temperaturi vode v bojlerju in okoliškem zraku ter izolaciji bojletja. Če ti na bojlerju piše 1,8kWh/dan je to pri določeni predpostavki temperature vode v bojleru in predpostavki temperature okoliškega zraka. To bi moralo pisat v tehnični specifikaciji.
cheba Napisal:
cheba Napisal:Kronoterm ZV 4/5 ima po grafu pri A20/W55 porabe cca 2kW in COP cca 3.2. Če mesečno porabi 20kWh je to potem za 10 ur delovanja. Mesečno tako proizvede 64 kWh energije.

300l bojler ima cca 1,6m2 površine, izolacija 5cm PU (U = cca 0,5W/m2K)

Za 20K razlike in 1.6m2 površine so izgube bojlerja potem 11,5kWh/mesec.

Torej 11,5kWh gre za vdrževanje temperature v bojlerju, z ostalimi 50kWh bi pa lahko segrel cca 1400 litrov vode iz 15 stopinj na 45. Torej, če je lojz poleti porabil cca 50 litrov tople vode na dan se vse lepo izzide?
cheba Napisal:Izgube so vedno glede na razliko v temperaturi vode v bojlerju in okoliškem zraku ter izolaciji bojletja. Če ti na bojlerju piše 1,8kWh/dan je to pri določeni predpostavki temperature vode v bojleru in predpostavki temperature okoliškega zraka. To bi moralo pisat v tehnični specifikaciji.
Sem šla na net pogledati. Meri se po tem standardu:
EXCHANGER: Output power arising from performance tests carried out as prescribed in paragraph A. 4 EN 12897:2006 (primary temperature 80 °C, production D.H.W. from 15 to 60 °C and subsequent withdrawal of water with generator switched off)

Kaj to pomeni, pojma nimam - koliko je zdaj T kje. In koliko imam jaz potem izgub, če imam v kurilnici 22 stopinj. V bojlerju pa... recimo 45 stopinj. Torej dT = 23stopinj, volumen vode je 291L, kača 3,4m2

Kako zdaj to izračunam?
Poldee Napisal:
JaBK Napisal:saj pravim, da imam tokomer. Manjši so tokovi, bolj laže, najbolj točen je pa takrat kot TČ dela na polno in ima vklopljene grelce. Jalove energije ne prepozna, TČ nima korektorja za to. Tako, da temu ni za verjeti, ampak ne verjamem pa tudi ne podatkom, ki jih servira TČ (sfrizirani zagotovo). Verjamem edino odštevalnemu števcu, ki pa ga sama nimam.

Mozno, samo sem preprican, da so crpalkini bolj tocni. Saj res, da nas firme farbajo, samo dokler ni dokazano, verjemi. Zavoljo manj sekirancije Wink

TČ kaže tudi čas delovanja ta vsak dan posebej po mojem opazovanju so podatki točni in ker je ON/OFF se da iztega izračunat kar precej točno porabo. Najbolj točen pa je seveda račun ki ti ga izstavi Gen-i ta pa do zdaj tudi pozimi še ni prebil magične meje 80EUR za kompletno porabo z gospodinjstvom skupaj. Je pa vzrok te nizke porabe to da so se otroci že osamosvojili in sva z ženo sama v hiši dobro izolirana hiša ter najin malo bolj asketski življenski slog.
1 ... 7 8 9 10 11 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi