Objave: 75
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam peč Viadrus VHU26 z zalogovnikom 800l ( večjega nisem spravil v kurilnico ). Imam pa dve vprašanji lastnikov zakih peči:
1. po termometru mi kaže temperatura v kotlu že 100 stopinj, ko pa izmerim temp. vode, katera gre iz peči pa ne presega 80 stopinj in tudi zalogovnik mi ne segreje več kot 75 stopinj. Ali je možno, da mi termometer na peči toliko odstopa?
2. Koliko drv daste v kurišče, oz. ali je bolje napolniti peč do vrha, ali malov več kot 1/2, da ne bi temperatura pobegnila.
Hvala za odgovore.
LP,aleš
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
lahko povem samo glede točke 1. bimetalni termometri niso posebno zanesljivi. sem enkrat gledal 3 termometre na treh paralelnih vejah, kjer je/naj bi bila enaka temperatura vode, in niti dva nista kazala enako. če je termometer alkoholni, se lahko zgodi da je zdrsnila skala navzdol, pa kaže več kot je v resnici. termometer lahko preveriš z vrelo vodo. zapri ventile pred kotlom en popoldan, snemi termometer in ga potunkaj v đezvo, kjer ti vre voda, pa boš videl ali in za koliko "švica".
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Lahko ti res laže ali pa je to stanje, ki se pojalja tudi pri meni. Imam podobno 40kW peč, kjer lahko nalagam skoraj 85cm dolga drva. Samson meri tem. pri vratih, kotlovski termometer in barometer pa tudi na drugi strani pri vratih. Izhod vode iz peči pa merim cca 20cm od peči z naležnim tipalom, ki je v 24mm izolaciji (2x 12mm Armaflex).
Kaj sem mi pojavlja, da so včasih temp tudi do 20°C različne. Pa ne samo v eni smeri, v obe smeri se pojavlja tako odstopanje. Večinoma je samo 10°C razlike. Največkrat se pojavi na vraticah 10-15°C višja temp., ko večinoma drv gori pri vraticah in se tam največ toplote prenaša na vodo v peči. Ne vem kako točno se voda po peči pretaka ob črpalki, ki jo poganja, a se lahko zgodi lokalno, da nekje voda raje teče in tako je tam nižja temp. To pomeni, da mi pri vraticah voda bolj počasi doteka in je posledično višja temp, kot na izhodu iz peči, ker je vhod in izhod iz peči v zadnjem delu.
Mogoče se bi bolje obneslo, če imaš na dvigu povratka, črpalko na najvišji hitrosti. Tako dobiš večjo tlačno razliko, in se tudi voda bolje pretaka po peči na vseh delih, kjer bi se morala pretakat.
Tako je moje nestrokovno - z nekaj izkušnjami razmišljanje. Pač nisem nikoli bil dober v termodinamiki, je pa ni le nekako dobro šlo na inžinerskem prenosu toplote. Mogoče pa bi morali vprašati kake strokovnjake, ki se ukvarjajo s simulacijami fluidov in bi videli na 3D modelih ali je moja trditev lahko pravilna ali napačna. Seveda je pa potrebno upoštevati tudi intezivnost lokalnega višjega vira toplote v peči.
Ocena:
0
Jozl, hvala za mneneje in izkušnjo.
opišem še moj problem-težavo.
Zmontiral sem zalogovnik, dal laddomat, skratka vse po P.S.
Sedaj pa vprašanje oz. ugotovitev.
Moja Viadruska poganja 8 radiatorjev, pretežno v mansardi, talno gretje 60 m2 in pa sanitarno vodo. Je 5 členska.Danes se z dobro suhimi drvmi z enim nakladanjem stanovanje ogrel na nastavljeno temperaturo 21 stopinj v mansardi-Zakuril sem od vrha , in prišel do zaključka, da ima peč Viadrus tipalo za merjenje temp.v kotlu v zgornjem levem kotu kotla. Se pravi, da kadar gori, plamen doseže tudi ta kotiček, posledično peč kaže višjo temperaturo, kako je v resnici, saj se je počasi temp. iznačevala v cevi. Ne vem, če ima kdo izkušnje, če se zakuri klasično.
Črpalka Laddomata je na 1. stopnji, prav tako črpalke talnega, radiatorjev in sanitarne vode, katero vključim občasno.
Se pravi, moja ugotovitev, da moja peč, kakor vem, da nima nekega izkoristka, jo je treba kuriti na polno, do vrha vsako nakladalno obdobje.
Mi pa vseskozi termometer na peč kaže skoraj 100 stopinj, zgornji merilnik temp. na Laddomatu pa 80 stopinj, kar pomeni 20 stopinj razlike.
Imam vprašanje, ali ima še kdo podoben problem in kako se ga znebiti?
LP,Aleš
Ocena:
3
za cirka podoben rezultat (ogrevanje 120 m2 na 22°C od včeraj popoldne do danes zjutraj 6.00 ure, kamnita neizolirana hiša na 550 m nadmorske višine) sem jaz včeraj porabil 9 vlažnih 33 cm polen. ti boš moral nekaj ukrepati, kot je recimo rešitev za viadruse prikazal zamot v temi, kjer si tudi ti malo sodeloval ([url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=63397[/url]). to je bolj pereče kot razlika na termometrih. sicer moj kotel ni viadrus, ampak vseeno ni neka perla (dimni plini mi grejo zlahka čez 250°C ko dela na polno, maksimalni deklarirani izkoristek po podatku proizvajalca dobrih 80%, to je najcenejši uplinjevalni kotel na slovaškem, ladan klasik). mogoče se bo s tem ukrepom preusmeritve dimnih plinov celo malo izboljšala razporeditev toplote po kotlu, bolj enakomerno.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Kotel je pač tak kakršen je in tipala nameščena tam kjer so. Jaz bi povečal pretok vode v kotlu z višjo hitrostjo črpalke ladomata. S tem bi dosegel bolj enakomerno temperaturo vode v kotlu. Verjetno bi pa dal tudi manjšo patrono v ladomat in tega poganjal z največjo hitrostjo.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Jaz pa opažam pri svoji peči, da je v fazi kurjenja (višanje temperature) najvišja temperatura na izhodu iz peči, najnižja pa spredaj, kjer imam dodatni termometer in samsona. Posledično sta regulacija (wdc20) in samson neusklajena (prihaja do nihanj temperature v peči).
Ko iz kakršnega koli razloga gorenje pojenja, pa je ravno obratno - hladnejša voda na izhodu, višja spredaj (samson). Posledica tega je hiter padec temperature v peči, ker samson ne odpre pravočasno.
Malce se še poigravam z nastavitvami regulacije in hitrostjo črpalke, da ujamem optimum.
Sicer pa imam tipalo za regulacijo namešečno v peči zadaj levo, imam pa ga namen prestaviti direktno na izhod, da bo res merilo tisto, kar gre ven iz peči. Nekaj časa sem ga imel nameščenega spredaj - takrat je pa bilo nemogoče kuriti. Preden je zaznalo dovoj veliko temperaturo za vklop črpalke, je bilo zadaj že preko 95°C, tako da se je sprožalo termično varovalo - začaran krog.
Ocena:
3
poskusi kot je prikazal zamot. se mi zdi da mogoče nisem imel prav, da ti švicajo termometri (oz., najbrž ne za toliko), temveč da je toplota neenakomerno razporejena, kot je ugotovilo že nekaj ostalih članov foruma.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
O jej, 500 stopinj! Tu ima pa aleks prav. Bo treba izboljšati prenos toplote na vodo. Da pa je toplota čim bolj enakomerno razporeja po kotlovski vodi pa nekateri proizvajalci kotlov vklapljajo črpalko ladomata že pri temperaturi 40 stopinj. Voda se od tu naprej vrti znotraj kotla in je tako bolj enakomerno ogreta. Da prihaja do tako velikih razlik v temperaturi kotelne vode znotraj kotla je sigurno krivo pomanjkanje kroženja vode. To ni samo pomankljivost viadruske. Ima tudi moj kotel podobno hibo. Zato sem predlagal nastavitev črpalke ladomata na večjo hitrost in če kotel ne bi zmogel, bi pa zmanjšal temperaturo patrone.
Je pa res, da je za ureditev teh stvari potreben čas in veliko poizkušanja in potrpljenja.
Ocena:
0
Pozdravljen,
temp.patrone ima 60 stopinjsko.
LP Aleš