PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri EloBLOCK poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energetik81, je bilo vprašanje o dimniku v bistvu za gtja, ki je delal novogradnjo (pa se mi zdi, da ga je vseeno naredil). :wink:

Sicer pa ugotovila Smile
CimaBella Napisal:
atomic13 Napisal:Odlocil sem se za termio zemlja/voda. Zanima me katero moc priporocate in katero crpalko inverter ali g3, ter ali bo dovolj 2 zanki po 150m na 350m2 parceli. Hvala za odgovore.

Sorry za offtopic, back-on -topic

Precejšen miselni in investicijski preskok Smile

Pa si malo rekla...
Diplomat Inverter 5-17 kW bo kot nalašč zate.
Na misel mi pride ljucki rek: "Ko imajo otroci denar, imajo kramarji sejem."
@atomic13
Z zadnjim stavkom od Delphija se strinjam. Ampak ne zaradi višine investicije, ampak ker se mi zdiš preveč zaletav. Od poceni inverterjev zrak/voda, si skočil na eloblok zdaj pa na precej dražjo varianto zemlja/voda dokaj renomiranega proizvajalca.

Nazaj stopi en korak, premisli, kaj rabiš in kaj bi rad (slednje sploh ni nepomembno) ter kaj lahko in se potem odloči. Potem pa še dvakrat prespi. Vsaka odločitev ki jo boš sprejel, si jo argumentiraj, pa bo vsaka prava. Zajeb bo samo, če te bo zeblo pozimi.
Glede na trenutno višino subvencije zemlja-voda ni slaba opcija. O tem, kako je sistem dolgoročno zanesljiv je bilo tudi precej govora.
Ne pravim, da je opcija slaba. Daleč od tega. Pravim samo, da glede na to, da gleda 3 praktično antipole, da se vidi, da je povsem neodločen še. Zdaj lahko dobi še enega ponudnika na vrata, ki mu bo predstavil še, ne vem, geosondo, pa bo zmeda popolna. Je že fajn, da dobiva inormacije, ampak si mora čas vzeti, da jih predela.
atomic13 Napisal:Odlocil sem se za termio zemlja/voda. Zanima me katero moc priporocate in katero crpalko inverter ali g3, ter ali bo dovolj 2 zanki po 150m na 350m2 parceli. Hvala za odgovore.

Boš pa moral podat precej več informacij o hiši, lokaciji, legi, strukturi zemljine, željah in pričakovanjih tvojega novega ogrevalnega (hladilnega) sistema.
Ja, potem pa lahko pričakuješ konkreten odgovor.
Thermia diplomat G3 je ena najboljših TČ zemlja voda sploh, enako velja za invertersko izvedenko.
Vedi pa, da za kvalitetno opravljanje velike potrebe ne zadostuje samo školjka pa čeprav je firme villeroy boch :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Problem je ker nimam casa. Imam pa tudi ponudbo za geosondo. Help me.
Za moje pojme je optimum, ako ti okolica omogoča, da izbereš zemlja/voda.

Če to ne gre razmisli v smeri zrak/voda.
atomic13 Napisal:Problem je ker nimam casa. Imam pa tudi ponudbo za geosondo. Help me.
Zahtevaj ponudbo za vse opcije, pri čemer prvo razščisti, kako močno črpalko ali peč potrebuješ. Pri porabi upoštevaj razmerje e. blok - zrak voda 1:3 in zrakvoda-zemlja voda 1-1,5.
Vse ponudbe naj bodo na ključ, tudi izdelava zemeljskega kolektorja, zaradi povrnitev celotne subvencije.
Domnevam, da si te ponudbe pridobil osebno in ne preko maila. Hočem reči - veš s kom imaš opravka? Kaki vtis so pustili ljudje, ko si z njimi debatiral, vedo o čem oni to ali ne. Ima še kaj drugega za povedati, kot da je mašina v iber dobra - mora biti namreč tudi dobro zmontirana. Tu ga boš najbolj vsral, veliko bolj kot pri izbiri naprave same.

Nobenih 500€ ali pa 2k€ ni vredno, da se 3 zime zajebavaš sam in izgubljen, ker monterja ni več za dobit, doma jih zebe, vmes kar naenkrat tople vode ni, pitaj boga zakaj in potem se po forumih veka kot zadnji spas. Saj karikiram, ampak toliko, da se ve, o čem govorim. Te postavke ni na računu - zanesljivost in support. Poznaš že koga, ki jim je kaki izmed monterjev montiral. So zadovoljni ali ne. Te kateri od njih lahko pelje kam pokazat, kaj je naredil, pa da se pogovoriš z lastnikom (te so sicer bolj kočljive, tukaj je večina stvari odvisna od lastnika, ne monterja).

Veliko napisanega samo zato, da ne boš gledal zgolj in samo cifer na (pred)računu in filozofskih COPih in drugih številk.
Moc rabim nekje 7kw plus sanitarna se pravi ene 9kw. Taksne ponudbe mam za zemlja voda cena okrog 10.000 = 7.500 doba delovanja? 20let
Zrak voda 11kw oz 9kw panasonic ki ga vsi scijete okrog 7000 = 6000 doba delovanja max 10let ? Se motim???
Eloblock pa bojler 120l 2000 doba delovanja 20 let plus

Pricakovani stroski:
Zemlja voda 500eur komplet sv+ogrevanje na cca. 21stopinj
Zrak voda 700eur komplet
Eloblock max 1400eur komplet

Amortizacija 7 let:

Zemlja voda 11000stroski
Zrak voda 11000stroski
Elektrika 11800stroski

Zemlja voda bi morala se naprej delat brez vecjih investicij.
Zrak voda? Mogoce bi ze bil kak servis 1000eur??? Kdo ve
Elo block bi pa zacel pridelovat 900eur minusa na leto tako da sem odlocen v zemlja voda.

Zdaj pa nasvet od termie mi priporocajo 350m na 350m2 parceli 2 zanki brez zunanjega jaska?!?

Ali bo dovolj ali bodo stroski ogrevanja zares vseh naslednjih x let priblizno enaki.

Lp in hvala vam za vsa vasa mnenja. Zakon ste da pomagate nesrecnemu zmedenemu cloveku.
Stroški za zemlja voda bodo nekje 300 eurov (pesimistična varianta oz. odvisno od zemeljskega kolektorja). Subvencija je letos 3100 eurov.
2500 kak 3100??? Pol se bom se za geosondo odloco
atomic13 Napisal:Izolacija bo 23cm eps. Mansarda 30cm volna 0.34 lambda. Ogrevalo se bo 150m2 na 22stopinj. Ostalo na min oz 15stopinj

Glede na tole se mi zdijo tvoje ocene porabe pretirane. Če jaz dam 200-250€ (kjer preko 60€ odžerejo grelci s COP 1) za ogrevanje bajte z 20cm neoporja, 60m2 okni, z volumnom ustreznim 255 neto kvadratom, ogretih na 22 stopinj, s 5kw poceni inverterjem (panasoničič), kjer mi dela avtomatika (brez urnikov za par kwh letno manj in podobnih manevrov), ne moreš ti dati z 9kw mašino 2x toliko.

Tista računica je bolj 200-250 ogrevanje + 150-200€ voda za inverter. Potem pa ustrezno prilagodi ostale variante.
2500 kak 3100??? Pol se bom se za geosondo odloco
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi