Objave: 10
Teme: 3
Ocena:
0
Zdravo,
Prosil bi vas za mnenje.
Doma adaptiram staro stanovanje v 1. nadstropju in sm v dilemi.
Postavil bi električno talno gretje ali IR panel.
Prostor:
Kopalnica 4,6 m2
WC 3,1 m2
Odločili smo se, da bo trenutno edini vir elektrika in kamin v stanovanju. Kasneje ko bo več denarja kakšna TČ.
IR paneli morajo biti baje enkrat bolj močni v kopalnici zaradi keramike, ker se počasi segreje. El. talno gretje me oče preprečuje da je stroškovno predrago...
Kaj se bolj splača?
hvala za odgovore
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
S tem vprašanjem si odprl samo novo fronto privržencev in nasprotnikov IR panelov. Na tem forumu, če malo pobrskaš, je že toliko debat, da bo težko še kaj novega.
Jaz ti sicer predlagam, da v kopalnico vgradiš električno lojtro in če se izkaže, da bo premalo pa še vedno lahko na strop dodaš kakšen panel.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Prvi pogoj za talno gretje je izolacija tal pod estrihom. Samo el. talno, stroškovno verjetno ni kaj prida dražje, če sploh od IR panelov. Sem pa prepričan, da je toplotno ugodje bistveno boljše.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Glede električnega talnega gretja je pravi naslov Čojko. On na ta način celo bajto ogreva.
Objave: 1629
Teme: 4
Ocena:
0
Verjetno je bistvena razlika med IR paneli in el. talnem gretju v odzivnosti. Odzivnost IR panela je takojšnja, med tem, ko bo treba el. talno imeti vklopljeno dlje časa, da bodo tla topla.
Je pa ključna dobra izolacija tal, kot je omenil že xavi.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Tudi jaz sem mnenja, da ima električno talno ogrevanje prednost pred ogrevanjem z paneli, ker je konstantno in ne s prekinitvami, kot pri panelih. Kaj ima trenutno v prodaji Merkur, ne vem, ker nisi navedel konkretnega podatka. Osebno najraje montiram danske sisteme Devi (ni reklama).
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Če imaš namen držati konstanto temperaturo, talno. Če bo stanovanje občasno v uproabi IR. Je pa pri talnem bolji občutek udobja, vsaj zame.
Če misliš kdaj v prihodnosti nabavit TČ, potem nič od tega ampak vodno talno + centralna električna peč (npr. Vaillant Eloblock). Potem to peč samo zamenjaš s TČ, vse drugo ostane enako.
Ocena:
0
Dal sem Merkur za primer, ker vem da tam prodajajo pakete električnega ogrevanja.
Izolacija tal v WCju je v načrtu: 3 cm EPS 70, termosilent pena 5mm in nato 4 cm estriha z vlakni. Nato bi dou na tlak električno talno gretje.
V kopalnici enako samo z več EPC 70.
Trenutno smo se odločili da bo elektrika in kamin glavni ponudnik energije.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Hm če imaš samo toliko višine na voljo, potem vodno talno odpade, ker rabiš pod 4cm estriha še cca. 2cm za cevi. Potem izolacije praktično ni več.
Torej vzami električno talno.
TČ v prihodnosti pa bo lahko le na radiatorje (ni tako ugodno) ali toplozračno (štemarija in napeljave).
Ocena:
0
Ja tok mal je višine, ker je to mansardno stanovanje in je padajoča streha ravno v WCju in kopalnici...
Ravno zato se pa odločam za električno talno ogrevanje, ker ne vzame veliko prostora.
Kokr gledam začetni stroške je dražji za IR panele za tako velikost, kot el. talno gretje.
Kako je glede znamk?
Vidim, da nekateri na forumu priporočate Warmup znako, ki naj bi bila vodilna na svetu. Nekateri pa Devi.
Ali priporočate da kupijo tudi izolacijske plošče, ki naj bi usmerjale toploto samo navzgor?
hvala
Objave: 12050
Teme: 16
Ocena:
27
nazadnje poveš NAJPOMEMBNEJŠO stvar

to je MANSARDNO stanovnjae. Spodaj ogrevano??? Potem izolacija ni važna... (razen če te bo motil udarni zvok v kopalnici).
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Pa saj obstaja vodno talno ogrevanje z cevjo na mrežici, po istem principu kot električno. Debelina vsega skupaj (samolepilna mrežica + cev) ne presega 10 mm. Obstaja tudi dvojni sistem, vodni in električni hkrati na isti samolepilni mrežici. Ista debelina.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Naj dopišem: ko ti pride elektrika prek glave, ko se strezniš od ponudb "brezplačnega ogrevanja", si na dvojni sistem priklopiš toplotno črpalko. Tako da, bravo Arbajter....
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ali priporočate da kupijo tudi izolacijske plošče, ki naj bi usmerjale toploto samo navzgor?
Take izolacije ni. Vse izolacije, ki so z obeh strani obdane z materjalom (ne zrak) imajo v obe smeri enako prevodnost.
Ne usmerja toplote navzgor, ampak le preprečuje prehod toplote navzdol.
Citat: ko se strezniš od ponudb "brezplačnega ogrevanja", si na dvojni sistem priklopiš toplotno črpalko.
Ne vsega slepo verjeti. Če imaš iz nekega drugega razloga zelo dobro toplotno izolacijo hiše (NEH, ...) je dobro malce preračunati, kaj pomeni cena el.grelcev v estrihu + 25 let 100% elektrike ali pa vodne cevi, T.črpalko + 25 let 35 % elektrike.
Nimam časa - sem v penziji!