PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kaminska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dovolite, da se priklopim na temo, da ne začenjam nove.

Odločiti se moram za vrsto kamina. Zidam malo (neto kvadratura 83,70m2) atrijsko hiško. Položila bom talno ogrevanje. V bivalnem prostoru (kuhinja+jedilnica + dnevna) cca 33 m2 bo stal kamin s katerim želim ogrevati celotno hišo. Ker se kot ženska na te reči ne spoznam prav nič iščem cenovno ugodno rešitev. Ali se odločiti za toplozračni kamin z razpihom zraka po ceveh v sobe ali za toplovodni kamin - vezan na talno ogrevanje. Moški svet me zasipa z raznimi koeficienti pa kW, pa celim kupom tehničnih detajlov na katere se prav nič ne spoznam, straši z nujno potrebnim zalogovnikom za vodo velikih dimenzij .... Ker sem se izgubila prosim za nasvet, na koga se lahko sploh obrnem, da mi ne bo prodal mačka v žaklju. Res mi ne gre v glavo, da bi za tako majhno hiško rabila tako hudo velik zalogovnik, če se odločim za toplovodni kamin.
Če želite ogrevati celotno hišo z vgradnim kaminom je edina pametna izbira toplovodni kamin.

"Ugodno" je pa zelo relativen pojem. Je pa običajno tako, da si beseda ugodno in toplovodni kamin ne sledita pogosto v istem stavku. Vložki so tam od 1500€ dalje plus vsa inštalacija in pa jasno obzidava. Odvisno pa tudi kje kupujete in kako daleč ste se pripravljeni peljati ponj.
Mi imamo sicer kaminsko peč 8,5kW in ne kamin. Edini vir ogrevanja za cca. 200 m2, K+P+M. Nanjo je priključenih 5 radiatorjev (mansarda). Do sedaj, pri skoraj zaprtem dovodu zraka, z lahkoto ogreje celo hišo, čeprav je hiša še brez fasade.
Trenutno živim v hiški 78m2, ogrevanje samo na navaden kamin, brez zalogovnika. Razvod v sobe v mansardi in moram odpirat vrata in okna, da shladim hišo. Se pravi, imela bi nekaj podobnega, ker sta kvadraturi skoraj identični, le da jaz zidam atrijsko hišo. Talno bo pa položeno za nek čas v prihodnosti, ko bo denar za toplotno črpalko ali priklop na mestni plinovod.
Brez podatkov o financah ne bo znal nihče nič konkretnega povedati. Ampak ponavljam, za najbolj enakomerno ogrevanje po celi hiši bo najboljši toplovodni kamin, ki se strokovno priklopi na talno gretje.

Za toplozračnega pa je najbolj važno kje je postavljen dimnik. Idealno je v centru hiše okoli njega pa so sobe, da ni treba delati dolgih kanalov za vroč zrak.

Za katerikoli način ogrevanja z gorenjem pa je pomemben tudi dotok svežega zraka od zunaj za izključno izgorevanje. V starejših hišah in blokih to ni tak problem, ker večinoma niso 100% zrakotesna okna in vrata, v novejših gradnjah pa lahko to pomeni smrtno nevarnost.
No seveda je za novogradnje obvezen dovod zunanjega zraka. Pozabil sem povedat, da nimam nobenega zalogovnika. Morebitni viški gredo v 300l. bojlar za SV.
Če si prepričana, da boš vgradila talno gretje, potem za ceno vodnega kamina + obzidave + inštalacije za njegovo delovanje lahko dobiš že 3 do 5kW TČ, ki ti bo s talnim bolj optimalno delovala in bo zadoščala za teh 80m2.
Kamin daš kasneje, če si boš to sploh še želela, ko se boš enkrat navadila na ugodje TČ.
Faros Napisal:No seveda je za novogradnje obvezen dovod zunanjega zraka. Pozabil sem povedat, da nimam nobenega zalogovnika. Morebitni viški gredo v 300l. bojlar za SV.

No, nekaj takega sem imela v mislih. Sedaj moram to pravilno prenesti še ponudnikom, da mi ponudijo pravo reč in seveda dovolj kvalitetno zmontirajo.

Kar se financ tiče, ne upam niti povedat, kako malo imam na razpolago za vse skupaj. Brez nakupa parcele - se pravi od papirjev do vselitve (brez pohištva) - samo 65.000 €.
Težka bo, zelo težka.
Zdaj pa še eno vprašanje. Kako najhitreje brez kakšnih večjih posegov izolirat rozeto, ki je v zgornjem sosedovem stanovanju skozi katerega gre naš dimnik. Sosed dimnika ne bo uporabljal in ker nočem, da bi se skozi rozeto (ni izolirana ampak samo gor nataknjena) kadilo bi izoliral rozeto. Seveda na moje stroške. Na kakšen način in da bi bilo učinkovito. Hvala
1 2 3
Iskanje po temi