Objave: 275
Teme: 42
Ocena:
0
Zdravo.
Novogradnja. V pritličju je dnevno-kuhinjski prostor 45m2, ob severnem zidu je stopnišče in pod njim bomo zaprli za shrambo, cca. 4m2. Noter bo prezračevanje (izvlek 30m3/h, ena cev). V vogalu shrambe bo dimnik (dve stranici dimnika v shrambi, dve zunaj).
Zanima me, če naj bo po tleh shrambe talno ogrevanje?
Zdi se mi, da ne, ker bo temperatura kar visoka zaradi pritoka toplega zraka iz skupnega prostora (zaradi prezračevanja) in tudi zaradi dimnika, morda bo noter še zamrzovalna omara in bo še ta grela).
Se pa bojim, da bi lahko na tleh nastala kondenzacija in plesen, ki je ne bi imel s čim odpravit, če ne bo talnega ogrevanja.
Naj bo talno del zanke v skupnem prostoru, ali naj bo ločena zanka (kar majhna), da jo lahko zapremo, če ni potrebe?
Temelji so pasovni, pod estrihom cca. 20cm izolacije.
Hvala.
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
6
Če bo (hladna)shramba, potem ne dajaj talnega ogrevanja.
Podobno imam tudi sam shrambo po stopnicami na severni strani.
Konsenz se mi je pojavljal le poleti, ko so bila tla mrzla in je pritekal topel (vroč) zrak iz dnevne sobe, kjer so velika okna. Zadevo sem rešil tako, da sem na notranjo stran vrat nalepil metlico (vrata se odpirajo na hodnik in ne v shrambo). Tako, sem preprečil vstop toplega zraka v hladnejšo shrambo in od takrat naprej nimam kondenza (mokrih tal).
Pozimi nisem opazil kondenza, pa ogrevam ostale prostore s talnim gretjem (nobenega radiatorja). V shrambi nimam skrinje, ki bi še dodatno 'grela' prostor, le zračnik pod stropom, ki gre čez fasado na prosto (brez ventilatorja).
Objave: 1407
Teme: 54
Ocena:
2
V shrambi nimam ogrevanja in tudi kondenza ni. Če bi ogreval nebi služila kot shramba ker bi bilo pretoplo.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Definitivno je zaželjeno, da je shramba čim hladnejša. Ker nimam okna, sem naredil dve prezračevalni odprtini. Da shramba ne bi vplivala na toplotne izgube objekta, bi jo bilo potrebno izolirat od znotraj. Sam tega nisem naredil.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ne predstavljam si ogrevano shrambo, saj naj bi ta služila svojemu namenu. Torej bila relativno hladna.
Ne samo da nimam ogrevano, ampak jo dodatno hladim s STČ. Poleti je to še posebej pomembno, saj se zaradi hlajenja STČ odvaja kondenz, tako da nobene vlage ni.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Shramba z ogrevanjem??? Prezračevanje da in v poletnih časih eventuelno hlajenje.
Oz. kot je zapisal @Homer, ki me je s svojim postom prehitel.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Tudi mi v shrambo seveda nismo dali talno gretje.
Ker se toplota sicer prenaša (tudi) preko estriha, sem dal med estrih hodnika (ki je ogrevan) in estrih shrambe izolativni prekat iz 4cm stirodura, toreja sta fizično in toplotno precej ločena.
Ker imamo stene iz Ytonga (relativno izolativne - preko njih se toplota nekaj manj prenaša) uspevamo držati shrambo na malo nižji temperaturi od preostalega dela hiše.
Objave: 802
Teme: 22
Ocena:
4
Talnega toliko, kot je tlorisa.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ne prestavljam si shrambe v jedru stavbe ki bi imela vec kot 5C nizjo temperature od okolice.
Sploh pa pri 20cm izolacije oziroma pri dobro izoliranih objektih.
Ogrevam "pol kleti" z radiatorji, pa druga polovica kleti (garaža cca 30m2, shramba 10, hodnik kaksnih 8 in prostor pod stopnicami cca 5m2) je tezko 5C hladnejsih od ostalega dela.
Tako da shrambo si uredite v locenem objektu ce zelite imeti hladno. Ali pa narediti "hladilnico" v hisi.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
tako ja.
je pa npr. poleti v vsakem primeru prakticno nemogoce imeti shrambo hladno brez hlajenja/klimatiziranja.
smo imeli blazne debate o tem, kako narediti shrambo. ker sem poleg tega se hudo obcutljiv na tolpotne izgube, smo potem naredili shrambo posebej - v dislocirani enoti.
tako da so stene in strop izolirane, po tleh ni TI, tako da se poleti lahko vsaj proti tlem osvezuje. pozimi pa jo skrinja in hladilnik drzita na nezmrzljivih temperaturah.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
V kolikor imaš namen (kdaj) uporabljat shrambo za kaj drugega kot ozimnico ne bo nič narobe če napelješ talno. Boš imel pač to vejo zaprto.
A kot rečeno...vse kar bo znotraj toplotnega ovoja kaj pretirano ne bo odstopalo v temperaturi. a ti je to pogodu ali ne moraš ugotoviti sam, glede na to čemu bo dejansko služila shramba.
Objave: 275
Teme: 42
Ocena:
0
shramba ni mišljena kot namenski prostor za hrambo svežih živil (torej primerne temperature in vlažnosti), ampak bolj kot malo večja dodatna kuhinjska omara.
tako da temperatura nad 20 stopinj ne moti, skrbi me zaradi kondenza/plesni ...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Potem pa kar lepo talno noter. Povratka nazaj ne bo.
Objave: 172
Teme: 0
Ocena:
1
Noter daj talno na svojo zanko , tako da ga pripreš/zreguliraš in nimaš kondenza na tleh. Če boš pa opazil da ne rabiš talnega pa zanko zapreš in zadeva je rešena , sedaj te bo to prišlo nekaj malega denarja ,,, kasneje je pa *eba spreminjati...