@ stesta: Tvoj efekt je pa možen v primeru, če si z enegijo že napolnil zalogovnik do konca in ga potem dvignil nad nazivno temperaturo. V tem primerru ti bo zalogovnik res hladilo dokler se njegova temperatura ne spusti pod nazivno ladomata. ( odvisno kakšnega imaš 50, 60, 70 stopinj)
to sem menil. pri sebi sicer pričakujem da ne bo moteče, ker kotlovna avtomatika Ladana vklaplja črpalko zelo visoko, posledično jo visoko tudi izklaplja. mislim da mora biti čez 65°C kotlovna voda, da se vklopi črpalka. termo vložek v termostatski ventil sem dal pa 62°C.
mogoče bi bilo še bolje če bi dal višji vložek, npr. 70°C, da bi recimo prišel do tega kar ti omenjaš, torej kroženje samo v "malem" krogu kotla, črpalka bi pa ugasnila še preden bi termo vložek spustil vodo iz hranilnika?
Po moje je smisel zalogovnika v tem da prevzame viške toplote iz peči in da jo vrne v sistem ko je peč hladna, na eni strani omogoča zgorevanje v najboljšem režimu in udobje ker greje ko peč ne deluje
Smisel ledomata je pa med drugim (poleg preprečevanja kondenzacije peči), da lepo plasti vodo v zalogovniku, ko pa cel zalogovnik (do dna ) preseže nazivno temperaturo ladomata pa jasno gre vse skupaj višje, nekam energija mora it.
Vsekakor pa popolnoma razumem tudi robne pogoje (finance , prostor) , ne mi govort ! :mrgreen: hock:
sam imam sicer tripotni termostatski ventil, črpalko pa je vklapljala kotlovska avtomatika pri 68 stopinjah, seveda pa tudi izklapljala, ker mi je bilo to moteče da se črpalka vrti v "prazno" celo noč... sem to rešil z dimniškim termostatom, seveda z varovanjem preko vodnega termostata, ( o pregrevanju je pisal Hanzi, se dogaja )... ker pa imam dvokuriščno peč s peleti, pod peleti pa je sama črpalka vodena drugače ( za moje pojme pravilno, torej se ugasne ob doseženi temperaturi), sem moral rešiti še problem preklaplanja med enim in drugim sistemom... torej pod črto, imam obedve možnosti, črpalko vodeno preko kotlovske regulacije, ali preko dimnih plinov...
@kurili
načeloma imaš prav, pa vendar... peč in vrh zalogovnika segreta recimo na 80 stopinj, sam zalogovnik pa se še ni ogrel enakomerno po celi višini, recimo da ima spodaj 50 stopinj, ( če sem prav razumel aleksa je pisal o tem), črpalka pa še vedno deluje kljub temu da je naklada že pogorela ??? zame je to delovanje črpalke v prazno, oziroma nepotrebno mešanje vode... saj voda iz peči ne gre nikamor, počaka naslednje kurjenje in ker je tudi sama peč ogreta ostaja loputa za dovod zraka zaprta...
p.s.
sory, ampak meni se res ne da dežurati ob peči ( niti mi ne znese) in stalno nekaj pripirati in spreminjati nastavitve... in tudi da bi vseskozi premišljeval ali lahko doložim poleno več ali manj...
Steoski:
točno to kako ustaviti črpalko da ne bo mešala brez potrebe je moja težava in tudi meni se ne da več toliko dežurati. Mi lahko prosim malo pojasniš kako imaš vezano tipalo za dimne pline in varovano s vodnim termostatom. Lahko tudi na email. Vem da se vse skupaj veže na črpalko in sedaj bi prekinil povezavo z vodnim termostatom ter namesto tega dal termostat dimnih plinov. Kako vežeš potem vodnega. Vsporedno? Nisem ravno doma v elektro fahu mi bo delal prijatelj vendar bi rad vedel kako je pravilno da ne bova kaj zašuštrala
O sami vezavi težko, ker mi je to delal kolega, in še nekako vse skupaj vkomponirati v originalno kotlovsko regulacijo, sva se pa "je...." celo popoldne... plus specifika peletnega dela... Sam sem vzel Esebe - jev dimniški termostat, ( pa takoj povem da ga nebi nikoli več, sama skala laže da ni res )... za vodni termostat in potrebna stikala pa sva uporabila kar seletronovo staro regulacijo za oljni gorilec plus stikalo in lučka.. ( vodni termostat se lahko nastavi na max 80 stopinj, kar mi ni najbolj všeč, ga bo potrebno zamenjati)... v glavnem s pritiskanjem stikal se lahko odločim katero možnost bom izbral, stopinje itd... vsekakor zadeva deluje in ko kurim na drva sem na dimnih plinih... lahko pa tudi na kotlovsko regulacijo isto pa se potem odločim pri peletih...
sam sem sicer poskušal tudi z diferenčnim termostatom, vendar se ni obneslo...
p.s.
Načrt vezave dobiš skupaj z dimniškim termostatom, seveda če si zadovoljen z njim...
Vezava termostatov niti ni tako komplicirana,kot se zdi na prvi pogled.
Jaz sem imel termostat dimnih plinov in temperature vode vezana zaporedno,da se je črpalka vklopila takrat,ko je bil dimnik vroč in peč zadosti topla.
Če pa še hočeš imeti varovanje proti previsoki temperaturi,ko v kotlu ostane žerjavica,ki dvigne temperaturo,pa je potreben še en termostat,vezan vzporedno,vendar nastavljen recimo na 90 stopinj.
Pri termostatu od pečice je potrebno paziti,da je pripret na dimno cev in ne vtaknjen vanjo,da ga previsoka TDP ne uniči,kajti njegov maximum je 300 stopinj
za eksperimentiranje sem si naročil tole [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ebayunichr("46")com/itm/new-AC-250V-16A-50-300-Temperature-Control-Thermostat-500mm-Probe-N-O-N-C-SPDT/190898639455?_trksid=p2047675unichr("46")c100009unichr("46")m1982&_trkparms=aid%3D777000%26algo%3DABAunichr("46")MBE%26ao%3D1%26asc%3D34225%26meid%3D7c84bf56570f4983a426e576cfff84d9%26pid%3D100009%26rk%3D1%26rkt%3D1%26sd%3D170964168282[/url]
za par evrčkov. fajn je da je NO-NC, torej ni treba releja in ni treba nič razdirat termostata. ohišje bom pa že spacal. bulbe niti ne bom tlačil v samo cev, ampak bom z veliko objemko privil na zunanjo steno dimne cevi.
sploh ga ne uporabljam, ni potrebe ker kotel dovolj dobro krmili kotlovno črpalko. če bi želel kdo ekperimentirat ga lahko dobi v začasno ali trajno last.
tukajle si mislil drugače... razen če beseda šprundlati ni dobila nov pomen...
" kako bom to jaz sam (poceni) rešil, ne vem. verjetno bom prepustil vklop črpalke kotlu, ki bo vodo med hranilnikom in kotlom šprudlala dokler ne bo vse skupaj padlo pod 65°C (tukaj nekje kotel vklopi črpalko). moj kotel vklaplja črpalko čisto na osnovi kotlovne vode, tipala dimnih plinov sploh nima. "
ja, res je. sem računal da bom rabil še nekaj dodatnega. vklop črpalke je na 70°C pri nastavljeni kotlovni 80, izklaplja pa na 67°C, ko se kotel ohlaja. po nekaj dneh opazovanja ni vidno, da kaj ekstra praznilo hranilnik. kotel se namreč relativno hitro shladi pod 67°C, ko zmanjka kuriva.
in zakaj se ti kotel relativno shladi... po moje zato, ker ti ga ohlaja hladna voda z dna zologovnika... imaš mogoče termometer na dnu zalogovnika in na vrhu da vidiš temperaturno razliko v njem... če sem prav bral tole temo, smo govorili o tem kako ustaviti črpalko, ravno zaradi tovarniških, ali drugih omejitev, da ne pride do tega premešavanja...
Jaz sem si nastavil, da mi peč vklopi črpalko laddomata tik predno odpre sam laddomat (ki mislim da odpira pri 75 stopinjah). Črpalka pa vklopi okoli 70 stopinj.
Glede na to, da pri kurjenju gre istočasno tako v radiatroje/talno kakor v zalogovnik praktično nikoli ne presežem 70 stopinj v zalogovniku. Zato se po končanem kurjenju obtočna črpalka slej kot prej izklopi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.