PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Težave elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še vedno mi ni povsem jasno, ali ti pregoreva glavna varovalka ali izklaplja tarifni odklopnik. Pravzaprav karkoli navedeš se ne sklada. Se mi zdi da te je @arbajter v enem zgornjih spotov "skužil".
Res je, na začetku teme nisem dovolj jasno napisal, kar je tudi logično ker nisem v teh vodah, zato pa je forum, da zveš kaj novega oz. se lahko tudi kaj naučiš.

Mirator - tarifni odklopnik mi zaradi preobremenjenosti izklopi elektriko, ker nisem vedel za kaj se točno gre sem sumil el.bojler, ker se je izkazalo da ni krivec sem ta vikend odklopil stari hladilnik in klima dela kot mora. Hladilniki naj bi imeli obupno zagonsko moč, kar pa inverterji nimajo, torej meni se vse poklopi.

Tema bi bila že zdavnej zaključena, če bi mi kdo omenil, da naj izklopim hladilnik, ko sem spraševal kolege, so prec vsi rekli da je treba povečat priključno moč in tukaj na forumu isto, kar sem na koncu tudi naredil, vendar to bo šele čez slab mesec urejeno.

Ker sem pa trmast in hočem vsaki stvari pridet do konca mi enostavno ni dalo mira.
Je potem držalo tisto, kar sem napisal, da imajo motorji zagonski tok do desetkratnika nazivnega toka. Saj hladilnik sam ni velik porabnik, ampak vseeno tisti kompresorji v njih pa niso čisto "od muh". Ni prvi tak problem...

Je pa vseeno lepo, da se je avtor oglasil in tudi rešil problem. Teh sedem strani kot kaže le ni bilo zastonj natipkanih.
Brez meritev ti preostane samo ta varianta, ki si jo ubral, tj. selektivno odklapljanje porabnikov. Če imaš čas, je lahko to še najcenejša varianta.

Iz svojih izkušenj vem, da nekateri stari enofazni hladilniški kompresorji včasih v prvem poskusu niso uspeli zagnati. Tedaj vlečejo precejšnji tok, vse dokler ga termična zaščita ne izklopi. Po spominu bi rekel, da termična zaščita vrže ven šele po 10 do 20 sekundah.
Ta tok, po mojem občutku, vseeno naj ne bi bil večji od 5 A. Zato menim, da si s hišno amperažo precej na najgi.
@darjaaa, lahko da je bil krivec hladilnik, vendar ne zaradi zagonskega toka. Noben zagonski tok ne traja minuto in pol. V tem času namreč izklopi limitor, kot sem že nekakrat zapisal. Sedaj je možno, da ima hladilnik moč večjo od 3 kW (kar je malo verjetno) ali pa imaš res slabo napetost.
V vsakem primeru se bojim, da si res potencialni kandidat za črno kroniko, kot je že nekdo omenil. Zakaj hudiča ne poslušaš nasveta, da si daš električno inštalacijo premeriti?
Zato, ker je to povezano s stroški, je škoda dat tistih nekaj več kot sto evrov. Mislim da je tole bit vsega problema. Saj se vsi trudimo čim več narediti s svojimi rokami, ker nam to pomeni prihranek v našem proračunu in prav je tako. Ni pa prav, da nekdo tišči v problem, kateremu ni kos. Saj znam tudi stanovanje prebelit, pa kaj, ko kolega, ki je u tem fohu obrtnik, to naredi hitreje in bolj kvalitetno, kot bi to naredil sam, zato naj prebeli on. Tudi vodovod in še marsikaj drugega mi sploh ni problem, ampak moje razmišljanje tukaj je enako kot pri beljenju. Kako je že Prešeren napisal: Le čevlje sodi naj kopitar.
Mirator maš prov, ampak ne rabiš me strašit... zakaj hudiča pa je sedaj pred nakupom klime vse normalno delovalo, nikoli ni limitor odklopil, ama nikoli...pa se je brusilo,žagalo,bojler,fen,itd... Elektriko je v tem pritličju hiše na novo vezal sosed štromar z izkušnjami, jaz sem samo dodal eno avtomatsko varovalko posebej še za to klimo in par luči na novo zvezal.... prejšnji vikend sem bil pri njemu in ga spraševal če je kaj narobe zvezan in da ni, da je treba pač povišat moč... in ja krivec se je izkazalo da ni ta hladilnik, ker včeraj je znova sklopilo elektriko, ampak je ta čas deloval pralni stroj...

Tudi meni ne da mira, ker mi enostavno ne gre v račun kako je to sploh možno, doma v Lj imamo na hiši 3 klime in 3 hladilnike in 3 bojlere, res da imamo 3 faze ampak vseeno nikoli ni bilo takih problemov.

vlogo za povišanje varovalke sem oddal in zdej se čaka 1 mesec...naj kličem na elektro primorska in zatežim da med čakanjem na 1x35A še meritve naredijo?
Citat:.....res da imamo 3 faze.....
...pove vse:
Najmanj 3x večja priklopna moč in bistveno bolj ugoden faktor istočasnosti
Kdaj je tisti moment, ko je potrebno poklicati mojstra (pogorela hiša, družinski član v nebesih?)

In namesto, da bi mojstra povabil v hišo, si ga šel le spraševat. Ker je bilo to najceneje. Pa res ne razumem več...

Tak uhernik pa še jaz nisem, pa čeprav sem G.....c.

Pa namesto meritev si šel najprej naročiti večjo moč. Čeprav je bilo prej vse v redu? Saj ni res....
Ampak ste pa težki s temi meritvami, predvsem tisti, ki bolj malo veste, kaj se sploh meri.
Precej hitreje se pomeri marsikaj v zvezi z elektriko, kot pa slama v glavi. Zato ne nabijaj. Raje še enkrat beri...
Ne se prepirat prosim , 100 amperske varovalke ( skoraj ) zanesljivo vse rešijo.

(Razen žic in varovalk v trafo postaji :-) )
Od vraga ste...
No v glavnem krivec je bil na Elektro strani in sicer zamenjali so števec in zadeva funkcionira! Tako, da komentarji o nebesih in črni kroniki so bili čisto odveč. Drugič raje ne komentirajte takih neumnosti, če nimate odgovora iz prve roke.
Komentarji so bili na mestu. Malo še počakaj, zgodbe še ni konec....
1 ... 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi