PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dim sili k tlom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Zanima me kaj bi bil razlog temu, da dim, ko zapusti dimnik sili k tlom. Peč (na kateri se tudi kuha) je stara slabo leto dni (pred tem je bila ista peč) in dimnik je bil s strani dimnikarja očiščen nekaj mesecev nazaj. Vsa leta pa je okoli hiše prisoten dim saj se ta iz dimnika počasi spusti po strehi dol in k tlom.

Kaj je razlog za to? Je kriva peč, slabo izgorevanje, kaj tretjega? Zračni pritisk sigurno ni razlog vsak dan. Kako ta problem rešiti?

hvala
Kdaj ponavadi zakuris? (ura ter kaksno je vreme takrat). Kje na strehi je dimnik in koliko iz strehe ven gleda.
Ni govora o mojem kurjenju, sem v večdružinski hiši kjer smo trije in vsak ima svoj dimnik. Vsak tudi svojo peč, jaz npr. imam kiperbusch, druga oseba kamin in tretja oseba spet neko drugo peč (ne vem katero) na kateri lahko kuha. Vsi trije dimniki so na isti višini, recimo okoli pol metra nad vrhom strehe. Vsi trije kurimo ista bukova drva (suha) saj jih naročimo od istega ponudnika. Iz mojega dimnika in iz tistega od druge osebe gre dim navzgor, iz dimnika tretje osebe pa navzdol.

Tretja oseba je starejša gospa, ki je navajena kurit kakor je pač navajena kurit. Ne vem za točen postopek, a vem da ima rada, da drva celo noč v peči počasi tlijo, tako da ji zjutraj verjetno ni potrebno znova zakuriti. Dimnikar, ki je vsako leto prišel večkrat očistiti samo njen dimnik je mislim da rekel (nisem bil zraven) nekaj v tem smislu, da kuri nepravilno, da se preveč nabira na stenah dimnika in se vse zapaca. Je možno da ima preveč priprto in da se zaradi prepočasnega pretoka hitro nabira na stenah?

Ampak problem o katerem govorim ni zapacanost dimnika ampak dim, ki gre začuda navzdol ko zapusti dimnik. Kateri faktorji bi to lahko povzročali?
Aja glede ure in vremena kurjenja, bolj ali manj kuri neprestano. Kakšno sezono porabi tudi 10 kubikov drv.
@ maroga: Kateri faktorji bi to lahko povzročali?

temperatura dima. hladen dim (in dimnik) povzročata manjši vzgon v dimniku potujočih dimnih plinov. dimni plini so načeloma težji od zraka, sploh če vsebujejo kreozotne pare. ker gospa kuri zelo na dušenje, se v kurišču ne razvija prava tempratura, drva se kuhajo in kreozot ne pogori. dimnik ni dovolj ogret, zato se že tam nekaj kreozota odloži, vse pa ne. kar "prileze" na vrhu dimnika ven, ima prenizko hitrost in premalo vzgona, zato počasi spolzi proti tlem. to ni preveč zdravo.

lahko pa se motim, in gospa ne more nič zato, ker je njena tuljava v najbolj neugodnem položaju glede na streho. po možnosti je še bolj od ostalih izpostavljena kakim padavinam, da je veliko časa vlažna ... pa smo tam.
Dim je dejansko zrak, ki ima manj kisika in več ogljikovega dioksida. Dodane so še saje. Razmeroma hladen dim je podobno težek kot zrak, ni razloga da bi (skupaj s težo saj) šel navzgor, kot to stori topel dim.

Tipaš v pravi smeri. Preveč zaprt dovod zraka v kurišče - slabše in počasnejše izgorevanje, v dimnik prihaja hladnejši dim, se dviga počasneje skozi dimnik in se pri tem bolj ohladi.

Kako boš prepričal starejšo gospo, da spremeni navade kurjenja, pa ti ne vem povedati.
Nimam časa - sem v penziji!
aleks, glede izpostavljenosti padavinam dvomim, saj ima njen dimnik strehico in tik ob njeni cevi v tem dimniku (narejen iz rdečih ceglov) je cev druge osebe, katere dim ne vleče k tlom.

Glede temperature dima pa je možno. Hvala. Bom skušal prodat to teorijo lastnici in da mogoče za poizkus dosežemo, da bo gospa kak dan skušala kurit brez tega dušenja.

Žerjavar, hvala. Glede na to da dihanje tega zraka za nas in otroke ni zdravo, bo starejša gospa hočeš nočeš morala spremeniti navade. Gre se mi prvo za to, da sploh ugotovim možne razloge, tako da vem s kakšno rešitvijo sploh pristopit.
Citat:Dim je dejansko zrak
kolikor je meni znano, so dim delci, ne pa zrak. Zraka ne vidiš, vidiš delce-dim.
dim je aerosol, mešanica plinov, par in trdnih delcev. vsebuje tudi skoraj ves dušik iz zraka, ki v gorenju malo sodeluje, in preostanek kisika, ki v gorenju ni porabljen. torej dejansko vsebuje tudi zrak. delcev iz dima načeloma ne vidiš, saj so 0,01 do 0,15 mikronov veliki. to je kar precej premajhno za človeški vid. vidiš aerosol, ki razprši svetlobo ali trdne delce v suspenziji (tudi to se lahko vali iz dimnikov).
Citat:kolikor je meni znano, so dim delci, ne pa zrak. Zraka ne vidiš, vidiš delce-dim.
Se opravičujem za nedoslednost. Pod ljudsko besedo dim so mišljeni dimni plini = vse kar izhaja iz kurišča v dimnik.

Bi dopolnil aleksa: ne le da dimni plini vsebujejo zraik, več kot polovica dimnih plinov je zrak.
Nimam časa - sem v penziji!
Edina pametnarazlaga je res to da so dimni plini na izhodu iz dimnika hladni, saj tudi ko zakuriš ti prvi hip dimni plini ne gredo naravnost kvišku. Poskusite enkrat prepričati gospo da mao drugače zakuri boste takoj videli kaj se dogaja
Zdaj je potrebno malo obrazložitve..najprej se bere kot da imate problem pri kurjenju vaše peči...

potem je naenkrat v igri soseda.

Kje je zdaj problem? Pri vas, pri sosedi..pri obeh?

Imate vsi isto tuljavo ali vsak svojo? Če ste dali svojo spucat, imate problem z dimom pomeni da tudi vi pacate drva.

?

Drva..so suha? En teden predno se jih kuri jih je priporočljivo imeti notri. Ko zakurite..in če imate novejša okna..poskusite eno okno odpreti malo na kip in opazujte dim - lahko da dimnik ne more vleči, ker enostavno zrak nima kje prihajat v prostor.
Iskanje po temi