PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včasih je prav zabavno brat takele teme. Sistem lahko uravnotežiš in furaš z vremensko regulacijo, dokler se žena ne spomni zakurblat pečice in spečt potice. Rezultat je bodisi tak, da je v kuhinji prevroče in drugje ok, ali pa je v kuhinji ravno prav, v ostalih prostorih pa zebe. Podobno je pri tistih, ki imajo še kamin poleg osnovnega ogrevanja - podre vso logiko... Sobna enota, če že, bi morala biti v najhladejšem prostoru (lahko ga tudi namenoma narediš takega) brez dodatnih virov toplote, ostale imaš pa na fino zregulirane s termostatskimi ventili.
Ce imas sobno v kuhinji, kar je blago receno, bedarija. Spalnica oz. drug prostor, kjer notranji pribitki niso tako izraziti, tja se jo montira.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Sobno enoto montiraš v prostoru kjer želiš imeti najbolj konstantno temperaturo.
To je v večini primerov dnevna soba ali otroška soba. Postavitev notranjih enot na stopnišča in hodnike je totalna bedarija.

Popolnoma logično je, da paralelno kurjenje še s kakšnim kaminom, popolnoma iztiri vsako regulacijo.
Jaz sem vremensko vgradil lansko kurilno sezono.

Tri ogrevalni krogi preko mešalnih ventilov (dnevni del, nočni del, stanovanje staršev)+ ogrevanje sanitarne vode.
Razen v kopalnicah povsod termostatski ventili, sistem brez termostatov v stanovanjih.
Dnevna, jedilnica in kuhinja v istem prostoru kjer je tudi toplozračni kamin. (ko je le-ta zakurjen radijatorji povsem mrzli drugod pa prijetno toplo)
Varovanje kotla preko vremenske regulacije nastavljeno na 58°.

Pridobil mislim da sem predvsem na ugodju v bivalnih prostorih. Nihanja notranje temperature preprosto ni.
Poraba pelet je malekost manjša sigurno pa ne odtehta investicije.

če bi se še enkrat odločal za vremensko regulacija bi bil odgovor vsekakor DA.
Odvisno od hise. Pri meni je ravno stopnisce idealno za termostat, ker je hisa medetazna in so vsi prostori odprti na skupno stopnisce in ce imam na stopniscu stabilno temperaturo jo lahko brez problema reguliram po prostorih s termostatskimi ventili.

Poslano z mojega LG-H815 z uporabo Tapatalk
Držati stopnišče na 0,5 stopinje natančno, zato da boš potem stanovanje reguliral s termostatskimi ventili je totalna bedarija.
V takih primerih je bolje uporabiti vremensko vodeno regulacijo, brez notranjega tipala. Pač zunanji temperaturi prilagajaš temperaturo dvižnega voda, po krivulji ki je nekoliko višja in omogoča regulacijo termostatskim ventilom.
@folagra
Poseben regulirani krog v prostoru s kaminom je pravilna rešitev in sem jo pozabil napisati v mojem prispevku....
Hvala za toliko različnih mnenj. Meni najbolj blizu je mnenje Homerja v zgornjem postu. Vsekakor bi se izognil notranjemu tipalu. Ker sem ga na začetku imel v dnevni sobi in je bilo samo v dnevni in kuhinji prijetno (obernjena na jug) v sobah in kopalnici pa mrzlo. NAto sem sobni termostat vezal kot časovno stikalo, ki vklaplja pumpo in namestil termostatske glave ki regulirajo temperaturo v vsakem prostoru posebej.

Varovanje povratka nimam narejeno. CM regulacija izklopi pumpo če voda v kotlu pade na 59°C. Ker 3potni mešalni ventil nikdar ni popolnoma odprt (max na 7 pri -20 zunanje temperature) si mislim da je to neko varovanje povratka.
Sam se tudi sprašujem, če bi kaj privarčeval če bi vremenska regulacija samo glede zunanje temperature krmilila mešalni ventil in s tem temperaturo dvižbega voda. V tem primeru bi morala biti krivulja tako izbrana da nebi bila prenizka in glave nebi mogle zapret pri želeni temperaturi. Mislim, da bi bil prihranek zelo malenkosten in nebi kmalu povrnil investicije.
Ker pa je kotel star ne morem z vremensko regulacijo krmiliti temperaturo kotlovne vode in mora biti le ta vedno nekje med 65 in 70°C.

Hvala še enkrat za tako raznovrstna mnenja.

LP Jure
Peč na pelete sem uporablja dve sezoni-dva voda.
Prvo sezono sem imel dva termostata, dva ventila, dve pumpi. Delalo je OK.
Naslednje leto sme dodal Seltronovo regulacijo.
Dva notranja termostata, dva motorna mešalna ventila, dve pumpi in zunanjo enoto. Pri delovnaju peči inudobju bivanja se je to poznalo 100% boljše kot leto prej. Radiatorji nikoli niso bili vroči, ampak praktično 24h mlačni. Nihče ni mogel verjeti, kako je lahko tako prijetno toplo, radiatorji pa komaj mlačni.
Danes si ne predstavljam, da bi pri vsej tehnologiji tako pomembno stvar pri montaži izpustil.
mogoče pozabljate da ima večina regulacij na voljo korekcijski faktor, oziroma zunanji vpliv, oziroma kakor pač že to funkcijo imeujejo. če je ne uporabljate, vam res že žena z likalnikom, ali župo na ta veliki rinki zmede vremensko. je pa za uporabo te funkcije nujna uporaba sobnega tipala. ta funkcija je namenjena izničevanju (oziroma bolj balansiranju) zunanjih vplivov na sistem tako, da lahko dovolimo tudi pregrevanje merjenega prostora (v določenih mejah) brez da bi bilo v ostalih prostorih hladno. lahko ga pa tudi izklopite in sistem balansirate s termostatskimi ventili če se izkaže za moteče. mislim da se kar nekaj uporabnikov odloča za slednje. pri nas doma se žena vedno kar razživi, če pride do malega pregretja in uživa tisto urico ko traja. jaz pa švicam. če bi bilo odvisno samo od mene bi se odločil za balansiranje s temrostatskimi ventili, brez korekcijskega faktorja.
Bolje celi penzion ,kot pol penzon. :lol:
Najbrž se bo spet nekdo rekel kdo bo pa tri krat jedel. Arrow
1 2
Iskanje po temi