Objave: 26
Teme: 0
Ocena:
0
Jaz sem Vaillant Arotherm VWL 85/2, torej dvofazno vzel pri Marcenu in sem zelo zadovoljen.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
2 fazna ne obstaja. Lahko je enofazna in trifazna. Možno pa je da uporablja 2 fazi, eno za samo TČ in drugo za grelec a v principu je vseeno enofazna.
Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
Men je bilo rečeno, da je kronotermova 7/8 standardno narejena na tri faze, oz. le po naročilu je lahko enofazna.
Ocena:
1
Ja ampak to je enofazna. Grelci so pa vezani na drugo fazo. Če je trifazna je trifazni tak samo motor kompresorja.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Motor je itak trifazni, ker ga napaja inverter po 3 fazah. Inverter pa se napaja preko 1 faze.
Ocena:
1
Nisem strokovnjak za TČ ampak o elektroniki in energetiki pa se mi še nekaj sanja. Če bi bilo tako kot praviš potem ne bi imelo imeti smisla trifazni priklop in tudi niso vse TČ inverterske, ker pri on off-u ni inverterja. Inverter je v bistvu frekvenčnik in s pomočjo spreminjanja frekvence spreminja obrate motorja kompresorja, ampak pri trifaznem kompresorju mora spreminjat frekvenco na treh fazah. Samo vezje inverterja je sigurno "enofazno" oziroma 12V ampak končni frekvenčnik na izhodu je pa sigurno trifazni.
Ocena:
1
Ne vem če si spremenil zadnji post al pa sem ga jaz napačno interpretiral. Napisala sva pa v bistvu enako.
Ocena:
53
Čak mal, zakaj ne bi bilo smisla 3f priklop? Ta moja nuca max 2,5kW, zato se brez problem napaja na 1 fazo, močnejše TČ pa pač razporedijo odjem kompresorja po več fazah. V obeh primerih pa je povezava inverter-kompresor (lahko) 3f.
Ocena:
1
Prej sem očitno narobe prebral. Sem razumel da si napisal da gre 1 faza v iverter in potem inverter sam nardi trifazni sinus iz enofaznega :-) my mistake
Ocena:
1
Poenostavljeno rečemo. Krmilje inverterja enofazni, močnostni del inverterja pa trifazni.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Tudi on/off ima lahko inverter (frekvenčnik). Možno ga je uporabiti za mehke zagone.
Ocena:
53
Da bo malo bolj jasno - slikca (v tem primeru 3f priklop na hišno omrežje R,S,T). To se usmeri, nato DC-AC pretvornik naredi 3f izhod na kompresor. Ni pa nobene ovire, da ne bi na levi strani pripeljal samo 1f in jo usmeril; in tako dejansko je v 1f inverterskih TČ. V mojem Arothermu gredo na kompresor 3 faze, zunanja enota pa je priklopljena samo na 1 fazo hišne napeljave. Grelci so pa v kurilnici, vsak na svoji fazi (lahko se pa zveže tudi vse na 1 fazo, ampak potem gre pancerka papa ob vklopu vseh + kompresorja).
[img]httpunichr("58")//powerelectronicsunichr("46")com/site-files/powerelectronicsunichr("46")com/files/archive/eetwebunichr("46")com/images/0611Typical-inverter-700unichr("46")gif[/img]