Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Enofazni ali trifazni priklop, čisto vseeno je, kaj imaš, če pride do preobremenitve tudi samo ene od treh faz na limitatorju boš ravno tako ostal brez štroma. Je pa veliko lažje narediti razporeditev porabnikov po treh fazah, kot pa samo na eni. Od tod tudi kurc.... enofaznih števcev.
Objave: 97
Teme: 0
Ocena:
0
Ok, sedaj mi pa ni vec jasno, torej el.
bojler sem ugasnil z varovalko, in lepo prizgem zopet klimo in po15min delovanja zopet zmanjka elektrike.... zdej mi pa povejte,kako je to mozno. Noben drugi el.porabnik ni delal,edino 2 hladilnika im 2 tv-ja. Naj zopet opomnim da gre za enofazni stevec z mocjo 1x25a varovalko,torej 6kw vsega skupaj.
in se to kar sem tudi ze omenil, da je nicelna ozemljitev,in je tudi mozno da nekje nula ni vezana na zemljo....
Objave: 115
Ocena:
0
Morda je kaj narobe z odklopnikom.Se je že zgodilo,da je bil nastavljen na premajhno moč.
Ali pa si kupi merilec porabe energije in izmeri porabo klime,in ti bo takoj jasno,koliko je njena poraba,če ti vedno vrže ven,ko jo prižgeš.
Ocena:
0
Hehe,ja sej glih to je fora ker imam ta stevec trenutne porabe in se nikoli ni presegla vec kot 1kw... povprecna poraba je 500w...glih pred tem ko je zmankal stroma sem gledal porabo in takrat je glih zacelo malo bolj greti in potem 15s za tem je zmankal stroma...cudno je to ker zadnjic mi je sele po 30min vn vrglo, malo prej pa po 15min..cist odvisno..ampak nikoli ob zagonu klime. Odklopnik tut skor ni mozno da je premalo nastiman,ker do zdej ko ni bilo klime nikoli ni zmankal stroma.
Objave: 437
Ocena:
1
Lahko je tudi klima v okvari.
Ali pa narediš bypass na odklopniku prižgeš klimo in čakaj če bo pancarko odneslo in vrjetno še kaj zraven. Po tem boste vedli/vidli kje je okvara na klimi ali instalaciji...ta poseg je abraziven in neveren. Na lastno odgovornost, ali pa pokliči štromarja da ti izmeri in pregleda tudi priklop itd...
Ocena:
0
Ma sej nazadnje ko je bil ta elektro majster kle je bil pod dozo,ampak takrat je samo varovalko zamenjal.. no vsaj zdi se mi tko.... ja res nevem do sedaj nikoli ni zmankal štroma,pa je laufal bojler,fen,pralni stroj, 2 hladilnika, 1 tastr tv, in sigurno se kaj pa je bilo vse ok. Jutri bom prizgal vseta vecje porabnike in me prov zanima kaj bo
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Iz opisanega je mogoče sklepati, da imate tarifni odklopnik, ki vsebuje tudi sprožilnik na tok napake (po domače FID), pri vaši klima napravi pa je nekje stik med nulo in zaščitnim vodnikom. Preverite priklop in celotno inštalacijo okoli klime.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Poklicati bi moral mojstra elektroinštalaterja ne pa električarja (pod dozo) od distibuterja, ki se na inštalacije ne spozna, pa bi imel težavo že prav gotovo rešeno. Pomeriti ti mora istočasno napetost in tok in ko bo prišlo do izklopa bo hitro ugotovil, ali je napaka v klimi (precej verjetno) ali v tarifnerm odklopniku (manj verjetno).
Če koga zanima, pa samo pojasnilo glede odklopnikov v števcih. Ti odklopniki niso zaščitne naprave. Ne glede na višino preobremenitve izklopijo v času 90 s, zato mora biti obvezno predvarovalka. V primeru kratkega stika bo prej izklopila varovalka, pri preobremenitvi pa odvisno od višine preobremenitve in It-karakteristike varovalke.
Ocena:
0
Klima prikljucena na drugo vticnico in sedaj deluje kot mora. Mislim da je nek slab kontakt ali nula ali pa zemlja, predvidevam da so krive mehke žice in ni pravega kontakta, ali pa ko sem vezal varovalko sem slabo pritrdil.
Ocena:
0
Ker tudi druga vtičnica ni bila krivec, sem šel vzrok iskat v el.napeljavi, najprej sem preveril z števcem el.porabe kdaj pravzaprav pride do preobremenitve oz.napake in opazil, da je metalo vn pri 5 ampreih (cca 1200w), zato sem začel sumiti dovodni kabel od klime, ki sem ga zamenjal z trdožilnim in ponovno zvezal, ter nato še v el.omarici (notranji) zategnil vse šrafue (nekateri niso bili dovolj stisnjeni...) na šini in tudi na varovalkah.
Predvidevam, da je bil krivec slab stik, predvsem pri mehkožilnemu kablu, ker nisem uporabil tulcev, ki naj bi bilo pomembni pri teh mehkih kablih.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Pa imaš instalacijo na vtičnicah 2,5mm2 ? Da ni kakšnih žil v kablu (če je 1,5mm2) ali P vodnikov pregrelo in potem delajo kakšen šlus? Samo razmišljam še v kako drugo smer....
Ocena:
0
Ja 2,5mm sem dal, povezava med not.in zun. pa 1,5mm tako kot mora biti.
Sej drgač sem celo inštalacijo sam naredil tako da mi je kar dosti jasno, no nima veze
kot sem v prejšnjem postu napisal, sem mehkožilne kable vrgel stran ter dal nove trdožilne in dobro zategnil vse šraufe predvsem na šini in varovalkah, ter v vseh sponkah.
Upam da sem komu kej pomagal če bo imel podoben problem.
lp
Ocena:
0
Danes je zopet zmanjkalo elektrike, 2 dni je delalo normalno in evo klima laufa in po 5-10min odklopi.... zato sem klical na elektro primorska in možakar pravi da bi morali narediti meritve, torej da bi mi prišli zmerit porabo in da lahko tudi zaradi steklokeramične (nimamo) in tudi zaradi hladilnka (imamo dva) vrže vn...
Torej jutri pokličem in se pozanimam kako in kaj... ok, torej v primeru da zmerijo porabo več kot 6kw kot je obračunska moč mi je jasno da bo treba povečati, kaj pa v primeru da je kašna druga napaka, recimo v odklopniku, verjetno bom vseeno moral plačati njegovo delo ?
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Glede na to, da si se pohvalil, da si inštalacijo naredil sam in da na osnovi tvojih postov sklepam, da si, kar se tiče električnih inštalacij, vseeno laik, ti resno priporočam, da daš svojo inštalacijo pregledati nekomu, ki ima licenco za meritve električnih inštalacij.