že nekaj časa berem teme na forumu pa moram rečt, da sem vedno bolj zmeden. Ravno zato sem se odločil, da odprem novo temo z mojim konkretnim problemom in prosim vas, znalce, da mi svetujete:
Trenutno je v kurilnici stara tam stadler peč na drva, kateri je bil dodan oljni gorilec. Zadnja meritev izkoristka je bila narejena pred 10 leti, ko je peč tudi nazadnje delala. Izkoristek je bil 89%. Oljni gorilec seveda leti stran. Zdaj pa dilema...
Dobil sem ponudbo, da bi oljni gorilec zamenjal z gorilcem za pelete Feniks. Glede na starost peči in izkoristek pri olju me skrbi, da bi to znalo bit precej potratno. Skrbi me tudi, da bo peč zaradi starosti počasi zaključila svojo zgodbo (je pa res, da je bila v vsej svoji operativni dobi precej malo rabljena).
Razmišljal sem torej, da bi zamenjal tudi peč, dilema pa je, kakšno vgradit. Razmišljam nekaj v smeri Valher STX kombiniran kotel (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.valher.si/kombinirani-kotli/stX">http://www.valher.si/kombinirani-kotli/stX</a><!-- m -->). Razlog: ker živim v hiši z vrtom se preko leta nabere precej stvari, ki se jih lahko pokuri, v glavni kurilni sezoni pa bi prešaltal na pelete.
Kakšno je vaše mnenje? A ima kdo vgrajeno to peč? Kakšne so vaše izkušnje?
Kar se tiče investicije seveda želim čimbolj optimalno verzijo, stroškovno nekje do 3.500EUR skupaj z montažo.
Hvala!
že nekaj časa berem teme na forumu pa moram rečt, da sem vedno bolj zmeden. Ravno zato sem se odločil, da odprem novo temo z mojim konkretnim problemom in prosim vas, znalce, da mi svetujete:
Trenutno je v kurilnici stara tam stadler peč na drva, kateri je bil dodan oljni gorilec. Zadnja meritev izkoristka je bila narejena pred 10 leti, ko je peč tudi nazadnje delala. Izkoristek je bil 89%. Oljni gorilec seveda leti stran. Zdaj pa dilema...
Dobil sem ponudbo, da bi oljni gorilec zamenjal z gorilcem za pelete Feniks. Glede na starost peči in izkoristek pri olju me skrbi, da bi to znalo bit precej potratno. Skrbi me tudi, da bo peč zaradi starosti počasi zaključila svojo zgodbo (je pa res, da je bila v vsej svoji operativni dobi precej malo rabljena).
Razmišljal sem torej, da bi zamenjal tudi peč, dilema pa je, kakšno vgradit. Razmišljam nekaj v smeri Valher STX kombiniran kotel (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.valher.si/kombinirani-kotli/stX">http://www.valher.si/kombinirani-kotli/stX</a><!-- m -->). Razlog: ker živim v hiši z vrtom se preko leta nabere precej stvari, ki se jih lahko pokuri, v glavni kurilni sezoni pa bi prešaltal na pelete.
Kakšno je vaše mnenje? A ima kdo vgrajeno to peč? Kakšne so vaše izkušnje?
Kar se tiče investicije seveda želim čimbolj optimalno verzijo, stroškovno nekje do 3.500EUR skupaj z montažo.
Hvala!
Če imaš prostor obdrži staro in dokupi peč na palete.
Še ena od možnosti: kupi cenejši gorilnik kot Feniks, do takrat, dokler ti bo peč zdržala, ti bo tudi gorilnik. Vmes bo tehnologija napredovala, pa boš takrat kupil dober kotel oz. tak kotel, kot bo takrat glede na energent najugodnejši, mogoče celo TČ. Edina omejitev bi bila glede peletov; kupiti moraš kvalitetne. Pa saj se tudi na našem trgu počasi ločuje dobre od slabih peletov.
Pojma nimam, koliko KW ima trenutni kotel. Hisa ima nekih 150 kvadratov, tako da mislim, da bi bilo 30KW verjetno dovolj. Bi pa tudi kak nasvet v tej smeri prisel prav...
Ce mislis na pelete, najbrz kw prepolovis. Drva v prehodnem obdobju bodo pa tudi dovolj mocna za segreti sanitarno vodo pa radiator v kopalnici. Za mocnejso pec pa spet zalogovnik....
Se pravi bo dovolj najmanjša moč, v primeru valherja bi to bilo 25KW...
Ima kdo kaj izkušenj s tem tipom peči, lahko tudi drugih proizvajalcev? Kakšen izkoristek lahko pričakujem pri moji stari peči, na katero je montiran peletni gorilec (kot rečeno, z oljnim gorilcem je bil zadnji merjen izkoriste 10 let nazaj 89%).
Izkoristki na peceh so se vecji laznivci kot poraba pri avtomobilih v zadnjem obdobju. Vsi porabijo med tri in 4 litri. Pa jih ni veliko ki porabijo manj kot 5.
Kaj ko bi napisal kaj več podatkov o peči, pa kako fotografijo...
Najpreprostejši izračun je, da pomnožiš porabljene litre olja v sezoni z dve in dobiš predvideno porabo peletov v kilah. Potem te podatek o izkoristku ne bo več brigal.
Še moj primer: pri moji peči pri peletih gre v dimnik 160 stopinj izpuha, pri drveh pa tudi do 400 stopinj... pri meni je izkoristek torej mnogo boljši pri peletih, kot pri drveh. Mislim, da bi bilo tudi pri tebi podobno.
Ker se Evropa, posebno pa Slovenija, ukvarja z nekimi novimi predpisi glede izpustov, raje kupi le gorilnik in ne vlagaj veliko v nov celotni sistem. Hiti počasi...
O peči težko kaj povem, ker vem samo znamko (Tam Stadler). Prav tako nimam podatkov, koliko je bila v uporabi, koliko drv oz. olja je bilo porabljenega, skrata nič.
Zadnji podatki z meritve so stari 10 let in so sledeči:
Diza: 0,6060
Tlak: 1060
CO2: 10,2%
Temperatura: 203 °C
Izkoristek: 89,4%
Podatki o moči kotla,ter ostali podatki morajo biti na ploščici na zadnji strani peči.
Tale izkoristek,ki ga navajaš ni izkoristek kotla-ki je verjetno precej slabši od 89%,temveč izkoristek gorilca. Če se motim me naj kdo popravi.
Moj izkoristek je bil 96% in temperatura dimnih 96sC na specialnem kotlu na olje. Tako ,da bi to skoraj moralo držat za ta kotel, glede na temperaturo dimnih plinov.
Brez mukotrpnega izračunavanja bi jaz na tvojem mestu na ta "večni" kotel pripopal nizkocenovni peletni gorilnik, kupil 4 tone peletov (ne najslabših) in brez komplikacij pričakal zimo. Če v ceveh ni turbolatorjev, bi jih dal delat in vtaknil noter. Sproti bi spremljal porabo peletov (štel pokurjene vreče, oz. nafilane v zalogovnik) in iz tega podatka jasno videl, ali bom do pomladi prišel skozi. Po potrebi bi spotoma domov navozil še kako vrečo. Če bi pa videl, da bom prišel brez problemov do pomladi s tistimi 4 tonami, bi mirno spal. Škoda živcev za karšnokoli kompliciranje. Bi se bilo bolje ukvarjati s kako drugo traparijo...
Po prvi sezoni se bo tudi jasno pokazalo, kakšno peč v resnici potrebuješ in na kakšne stroške ogrevanja lahko računaš v bodočnosti. Glede na porabljeno količino peletov lahko precej natančno izračunaš tudi moč morebitne TČ (vse pa ob povprečno hladni zimi, korektur ni problem narediti glede na dejansko zimo).
Drugače je, če te tišči denar... vendar, kot že napisano "hiti počasi"!
Za 150 m2 rabi 15kw .Tako kot je že napisano ,samo vgradit gorilnik na pelete ,nabaviš smrekove pelete in to je to. Gorilnik vzameš takega ki je na montiran na kotlih za Eko sklad . Osebno bi ti priporočil Centrometalov gorilnik in to zato ,ker imam tri letno pozitivno izkušnjo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.