PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vezava oljne peči in toplotne črpalke v istem sistemu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Prosim za pomoč!montiral bom oljno peč z tč.z bojlerjem!poleti bi z tč.grel vodo!naredit mi ni problem....ampak nebi rad naredil kaj narobe.
Zato prosim če ima kdo kakšne skice preverjene vezave!hvala za pomoč!
Ali imaš toplotno črpalko samo za samitarno vodo ali tudi za ogrevanje. Noben priklop ni težava, pač uporabiš malo logike in kakšen ventil da ločiš kroge. V primeru ogrevanja sanitarne vode s toplotno čerpalko imam podoben sistem pač sem napeljal enkrat vodo iz črpalke in enkrat iz peči preko T kosa v cev ki gre naprej v kopalnico in kuhinjo. Edino kar moram storiti je da ko neham kuriti en ventil zaprem in enega odprem. Shme ti ne znam pripeti a saj boš razumel.
Ogreval bom samo sanitarno vodo.kako pa je poleti?ce mi slucajno toplotna ne zagreje dovolj topl.vode kakšna je vezava da dogrejem z pečjo?
Če prav razumem, imaš STČ (bojler s TČ za sanitarno vodo)...
Če ima bojler dodatno spiralo (kačo) za ogrevanje s solarnimi kolektorji ali centralno kurjavo, potem pač tam priklopiš tvojo peč s svojo obtočno črpalko in ustreznimi ventili....
Vklop obtočne črpalke (in peči) urediš s termostati nastavljenimi na temperaturo pod katero želiš dodatno ogrevanje na ELKO.

Če ima ELKO peč vgrajen bojler, potem moraš urediti preklop s preklopnimi elektromotornimi ventili in diferenčnim termostatom....
A ima tč(z bojlerjem)že sama možnost priklopa?ali moram posebej zmontirat tipala-termostate?
Težko je komentirati, če ne napišeš konkretno kaj imaš.
Načeloma imajo STČ krmiljenje za kompresor in morda še za električni grelec (če je ta predviden in montiran)
Nimam še nič.kupujem....meni je samo važno da vem kako urediti vklop peči ko mi toplotna nebo zagrela dovolj vode...
Potem kupi 300l STČ z dodatno spiralo.
Npr:
- WP2 LF-301E ali WP2-301E (Kronoterm) (300l + spirala + el grelec)
- WP4 LF-501 (Kronoterm) (450l + spirala + el. grelec)

Ne vem če vgrajeni kontroler lahko vklaplja tudi obtočno črpalko in krmili gorilec (pokliči Kronoterm).
Če to ni, potem potrebuješ še en diferenčni termostat, ki ti bo vklopil črpalko, ko bo temperatura v ELKO peči višja kot v bojlerju in še tipalo za vklop gorilca, ko bo temperatura v bojlerju prenizka.
Preprečiti tudi moraš naravno kroženje vode ob izklopljeni črpalki, sicer ti bo ohlajalo STČ.....

Sicer ne vem za kaj to potrebuješ, koliko oseb je in kakšne navade imate.
Ob "normalni" porabi vode te ne bi smelo zmanjkati in dogrevanje z ELKO ni potrebno...

PS: Kronoterm je zgolj primer vzet kot prvi zadetek v brskalniku.
Spet vas prosim za pomoč...a lahko prosim prilepi skico oz načrt kaj vse potrebujem za priklop stč na oljno peč?in ali naj priklopim cirkulacijo?hvala za pomoč
Stvar je enostavna, če ti ni povsem jasna potem najemi obrtnika. Imam enako pripravo sanitarne vode v kurilni sezoni peč, izven toplotna črpalka. Na dovod tople vode v stanovanje sem preko T komada priklopil na eno stran toplotno na drugo peč in povsod vmes ventil. Jeseni ko začnem kurit enostavno zaprem en in odprem drug ventil, da bi speljal toplo vodo iz toplotne preko peči sa ni najbolje obneslo. Tople vode je praviloma dovolj pri obratovanju podnevi 2 uri i ponoči na poceni tok, sobota nedelja cel dan ker je poceni elektrika in večja poraba vode. To enostavno urediš s programsko stikalno uro na vtičnici. Toplotna črpalka je stara še iz časov ko jih je prizvajalo Gorenje in je 280 litrska.
Citat:.....da bi speljal toplo vodo iz toplotne preko peči sa ni najbolje obneslo
Jaz sem imel svoj čas povezan bojler ELKO peči in električni bojler zaporedno.
Hladna voda je bila napeljana v ELKO bojler, iz njega pa še v električnega.
Ko je delala peč je že topla voda prihajala v električni bojler in se tam kvečjemu dogrela (če dolgo ni bilo nobenega odjema).
Skratka, zadeva je delovale brez zapiranja in odpiranja ventilov popolnoma avtomatsko.
Razumem kako priklopit na peč toplotno....kaj pa cirkulacija vode?eni pravijo da priklopit drugi da ne?tretji da ja z črpalko?kako je s tem?
Cirkulacija ti poleg komoditete (topla voda takoj iz pipe) tudi kar dobro ohlaja bojler, ker voda nonstop krozi in med krozenjem oddaja toploto. Pri nas imamo vse pripravljeno na to (crpalka vgrajena, cevi napeljane) samo je nikoli nismo spravili v pogon, ker tistih 15 sekund, kolikor iz nule rabi topla voda, da pride do pipe, nobenega ne iritira v taki meri, da bi zakljucili ta 'projekt' Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Sem tudi jaz tega mnenja,da bo toplotna nonstop laufala!kaj naj cirkulacijo zablendiram?ali zvežem s toplo vodo?
Ne vem. Pac je ne vklopis. Pri nas je vse narejeno, samo crpalka za cirkulacijo ni spojena na 220 in tako zadeva pac ne dela. Vodovodarsko naj bi blo vse ze zvezano ampak kot pravim, sploh ne pogresamo cirkulacije. Kolikor lahko, izoliraj cevi v kurilnici, drugje jih imas itak ze v stenah najbrz... Drugace so pa se fore, da crpalko za cirkulacijo proklopis preko timer-ja, recimo 15 minut dela, nato 45 (ali manj) pociva. Ce imas cevi izolirane bi rekel, da tak nacin tudi nekaj da od sebe (imas toplo vodo v pipah), samo ne vem iz prakse kako se obnese.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
1 2 3
Iskanje po temi