Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Podrli smo smreko (v bistvu so nam jo podrli), naredili goli primerne dolžine za cepljenje, zdaj pa... kdaj je najbolj primerno cepiti? Takoj? Ali pa je bolje počakati, da goli izgubijo nekaj vlage?
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Cepiti, razžagati, vskladiščiti pod streho, na zračnem prostoru TAKOJ.
Ocena:
34
Zadeva je že razžagana na "tortice" dolžine drv (cca 40 cm)...
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Sekira ,oziroma bat za cepanje in šibaj in to takoj.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Po moje čas sekanja niti ni ne vem kako bistven. Mi smo drva kupili razcepljene na 1 m in jih zložili v skladovnico. Sekali smo jih ponavadi, ko je k nam prišel žagar in razžagal na polena dolžine ca 30-40 cm, vendar ne vedno. Včasih smo polena tudi zlagali v drvarnico in sekali po potrebi.
Se mi zdi odvisno ali hočeš imeti potem mir ali pa si razpoložiš rekreacijo glede na dopusten čas.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ce bos razcepil takoj, bos lahko kuril naslednje leto. Ce bos cepil cez pet let, bos lahko kuril cez 6 let.
Ocena:
34
Da poročam, naredil kot je predlagal kolega... Če gre za bukev, cepi takoj. Če gre za smreko, potem čez mesec ali dva, vsekakor pa naj bi bilo po njegovem mnenju lažje, ko je smrekovina bolj suha. In sem ga poslušal - ker gre za smreko, bom nekoliko počakal. Ko sem hotel cepiti večje kose je bil les namreč tako moker, da je zgledalo, kot da hočem cepiti gumo. Pa s svojimi 110 kg nisem ravno drobižek...
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Hanzi ima prav. Ti pa kar poslušaj kolega, se boš kako leto ali več ogibal kupa drv. Da bi bilo 40 cm polena problem cepiti? Čisto brez matra pač ne bodo sama poskakala narazen.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Posluzuj se tistega sistema, kjer "tortico" postavijo v staro avtomobilsko gumo, potem pa samo še udri po siromaku. Ni treba po vsakem udarcu pobirati polena
Smreka zagana na 40 cm mora iti narazen z vsako sekiro ali cepilnim batom. Nima to grč kot jih imajo druge drevesne vrste, kjer še marsikater cepilec pocepne.
Objave: 16
Teme: 1
Ocena:
0
Točno tako. Smreko se cepa dokaj enostavno. Če se pa kakšen kos posebej upira, ga zažagaš malo z motorko, da se preveč ne matraš.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Jaz nabolj sovražim, ko je lesni colek prelahek in ga zamah sekire na razpolovi. Pote ga je potrebno dvigniti s seiro in udariti po kladi s sekiro in colek obrnjen navzgor. Če je colek težji, potem je potrebno manj zamahniti. To so težave, ko je več grč, kar jih ima smreka, če je rasla na prostem. V gozdu je večinoma smreka brez oz. z malimi grčami.
Doma na kmetiji imamo 21T cepilnik in tam ne počepne cepilnik, ampak še vsak les, tudi če ga postaviš povprek. Če ne precepi pa lepo odreže. Gonimo pa cepilnik na starem traktorju in na srednjih obratih. Ko se pojavi tak grčast colek, kjer sekira počepne, dodamo trenutno več gasa - vrtljajev na kardanski gredi do 540 in potem ni vraga, da ga ne prereže.
Na roke cepjenje je lepi fitnes, tudi na traktor je enostavneje, samo tam je večji tempo in si večinoma na kratkih colekih pripognjen in potem pa bolečine v križu. Pri sekiri si pa večnoma zravnan in še mahati s sekiro je lepo (takrat pa žena ni več glavna pri bajti).