PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miljonkrat predebatirana tema, a vendar sprašujem še enkrat, ker pač nisem iz "foha". Gre se za hišo, zgrajeno v prvi polovici '90 let, izolirana s stiroporjem (natančne debeline ne vem), vrata so nova, okna lesena, a solidna. Lokacija: Goriška (delovanje pri -20 stopinjah me torej ne zanima, ker takih temperatur nimamo). Ogrevalnih površin je približno 150m2, vgrajeni so izključno radiatorji. Trenutno se ogrevamo na nafto (kar bi rad obdržal), na sezono porabimo približno 1800 litrov. Sanitarno vodo ogrevamo s toplotno črpalko, kar bi ravno tako rad obdržal, ker poleti fajn shladi hiši (klime nimamo).

Sedaj pa - rad bi si omislil toplotno črpalko, zato sem povabil nekaj mojstrov na ogled:

1) Pride prvi mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da so visokotemperaturne TČ neumnost, ter da je hišo, potrebno ogrevanja z 80C nujno podreti (dobeseden citat Big Grin). Ponudi nizkotemperaturen Buderus ali Viesmann, zalogovnik 800l. Pravi, da je vodna povezava bolj robustna od plinske, ter da je manj težav na dolgi rok. Ko prispe predračun, ugotovim da Buderus odpade, ker je bistveno predrag. Viesmann mogoče. Ni mi všeč zalogovnik, ker bi ga moral montirati izven kurilnice, ni pa nemogoče.

2) Pride drugi mojster, pogleda kurilnico. Visokotemperaturna TČ, izjavi. Ponudi Kronoterm ali Coolwex. Ne deluje najbolj prepričljivo. Coolwex odpade po tem, kar sem prebral tukaj gor.

3) Pride tretji mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da bi bilo potrebno montirati visokotemperaturno TČ in ponudi Dakin Althermo HT. Pravi, da je sistem z dvema kompresorjema bolj zanesljiv, ker je celotna TČ zaradi tega manj obremenjena. Zalogovnik ni potreben. Pravi tudi, da je montiral precej Mitsubishi Zubadanov, ampak da so po njegovem mnenju slabši od Daikina, ker je imel že nekaj problemov z njimi.

4) Pride četrti mojster, pogleda kurilnico. Srednjetemperaturna TČ! Ponudi Mitsubishi Zubadan, ki bi ga kombiniral s 100 litrskim zalogovnikom. Pravi, da je sicer Altherma HT dobra zadeva, ampak bo imela v mojem primeru slabši izkoristek.

Sedaj pa - zadevo so si ogledali ljudje s stroke, ampak praktično od vsakega sem dobil nekoliko drugačne informacije. Kako naj se kot "laik" potem sploh odločim? Ko se čez zimo ogrevamo, temperatura vode na izhodu peči ne preseže 50-55C. Seveda bi rad, da zadeva potem tudi dela nekaj let, ne pa da imam po 5-ih letih ekonomsko totalko. Hvaležen bom vsake informacije. Hvala!
Kar boš dal bo letna poraba cca. 600eur (vključno s porabo grelcev).
Dva inverterja v razmislek:
(cca 5700eur brez zalogovnika -1000eur Ekosklad) Daikin Altherma LT 8kW do -5°C (možno do 55°C), potem pomoč olje/grelci
(cca 6600eur brez zalogovnika -1000eur Ekosklad) Fujitsu Waterstage HP 11kW do -12°C (možno do 60°C), potem pomoč olje/grelci
Tole bi bilo v redu torej?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/fujitsu_waterstage_z_montazo">http://www.termoshop.si/fujitsu_waterstage_z_montazo</a><!-- m -->
da
Mala kvadratura, goriška, zadržal peč na olje, nekaj izolacije?

4 x da?

Potem nizkotemperaturno tč moči 8 kw.

Naslednji prosim... :lol:

(Vse ti bo odnesla, če slučajno ne bo zmogla bo vmes en teden gorela na olje...imaš 200 litrov kurilca na rezervi)
Problem je, ker nimam talnega ogrevanja.
Če bi navedel s kakšno temperaturo dvižnega voda ogrevaš radiatorje bi bilo lažje svetovati.
Poleg tega ni jasen namen zakaj želiš obdržati ELKO ogrevanje.
Če je namen dogrevanja in pomoč TČ, potem ti je bilo pravilno svetovano, da bo vsaka nizkotemperaturna TČ dobra. Prehodna obdobja bi ogreval samo s TČ, pozimi pa še s pomočjo ELKO, v najhujšem mrazu pa samo ELKO.

Če pa je ELKO samo rezerva za morebitno okvaro, in če spuščaš v radiatorje vodo s temperaturo 50-60 stopinj (ali več), bi jaz razmišljal o visokotemperaturni TČ
Peč želim obdržati zaradi primera izpada elektrike (burja naredi svoje). Takrat lahko zadevo laufam na agregat, kar je pri TČ nemogoče. Kaj je temperatura dvižnega voda? Na izhodu peči ne preseže 50-55C.
"Temperatura dvižnega voda" je temperatura vode ki jo pošiljaš v radiatorje (merjeno za mešalnim ventilom in obtočno črpalko).

Če praviš, da temperatura v peči ne presega 50 stopinj, potem najbrž radiatorje ne ogrevaš na več kot 45 stopinj. To pa zmore vsaka TČ.
Kljub temu, bi jaz raje izbral visokotemperaturno .....

PS: ELKO sem tudi jaz obdržal za "izredne razmere" (okvara TČ ali daljši izpad elektrike)
Zakaj visokotemperaturno? Torej Daikin Altherma HT?
crashednburnt Napisal:Coolwex odpade po tem, kar sem prebral tukaj gor.
Kje si to prebral da še jaz preberem.
Ne vem več, v eni precej dolgi temi je bilo nekaj o tem ... da so menjali ime in podobne zadeve ... Smile
pišeš, da si z goriškega_v tvojih krajih je "glavni" Telmos, torej ne bodi len in ga pokliči na ogled 99% ti bo pravilno svetoval...

crashednburnt Napisal:Tole bi bilo v redu torej?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/fujitsu_waterstage_z_montazo">http://www.termoshop.si/fujitsu_waterstage_z_montazo</a><!-- m -->
odlična_sam ogrevam cca 10-20m2 več ampak z boljšo izolacijo, torej mora delovat tudi pri tebi, zadeva je drugače svetovna...(tudi sam sem pustil "elko" in cca 1000 lit kurilca v cisterni....)
Sem ga kontaktiral in je pogledal zadevo.
crashednburnt Napisal:Zakaj visokotemperaturno? Torej Daikin Altherma HT?

Imam starejšo hišo vendar obnovljeno v 90 letih.( fasada 5 cm,okna). Ogrevane površine 150 m2 (dve etaži z 14 radijatorji ).Pretekla poraba olja 1800/1900l+kolektorji na strehi za sanit.vodo.
Dve sezoni sem brez pomoči peči na K.olje grel z nizko temperaturno Daikin LT 11KW. Seveda TČ uporablja 9kw grelec za pomoč v hudem mrazu . V zadnjih 24mesecih porabil za 1700€ elektrike.
TČ Daikin altherma ima v nastavitvah možnost uporabe TČ z zunanjim virom (Peč K.O) samo ob montaži mora biti pravilno hidravlično zvezano.
Software ti omogoča pri določeni temperaturi samodejni preklop med viroma z nastavljeno zakasnitvijo in ko se zunanja temperatura dvigne ponovno nazaj na delovanje z TČ. Če bi zvezal tako bi grel lahko tudi z šibkejšo TČ kot predlaga Ičo.
Upam da ti bo moj opis pripomogel pri odločitvi.

P.s.
Pri izbiri je potrebno upoštevati velikost radijatorjev! Obvezno vgradi magnetni filter!
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi