20.9.2015 ob 01:42
Miljonkrat predebatirana tema, a vendar sprašujem še enkrat, ker pač nisem iz "foha". Gre se za hišo, zgrajeno v prvi polovici '90 let, izolirana s stiroporjem (natančne debeline ne vem), vrata so nova, okna lesena, a solidna. Lokacija: Goriška (delovanje pri -20 stopinjah me torej ne zanima, ker takih temperatur nimamo). Ogrevalnih površin je približno 150m2, vgrajeni so izključno radiatorji. Trenutno se ogrevamo na nafto (kar bi rad obdržal), na sezono porabimo približno 1800 litrov. Sanitarno vodo ogrevamo s toplotno črpalko, kar bi ravno tako rad obdržal, ker poleti fajn shladi hiši (klime nimamo).
Sedaj pa - rad bi si omislil toplotno črpalko, zato sem povabil nekaj mojstrov na ogled:
1) Pride prvi mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da so visokotemperaturne TČ neumnost, ter da je hišo, potrebno ogrevanja z 80C nujno podreti (dobeseden citat
). Ponudi nizkotemperaturen Buderus ali Viesmann, zalogovnik 800l. Pravi, da je vodna povezava bolj robustna od plinske, ter da je manj težav na dolgi rok. Ko prispe predračun, ugotovim da Buderus odpade, ker je bistveno predrag. Viesmann mogoče. Ni mi všeč zalogovnik, ker bi ga moral montirati izven kurilnice, ni pa nemogoče.
2) Pride drugi mojster, pogleda kurilnico. Visokotemperaturna TČ, izjavi. Ponudi Kronoterm ali Coolwex. Ne deluje najbolj prepričljivo. Coolwex odpade po tem, kar sem prebral tukaj gor.
3) Pride tretji mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da bi bilo potrebno montirati visokotemperaturno TČ in ponudi Dakin Althermo HT. Pravi, da je sistem z dvema kompresorjema bolj zanesljiv, ker je celotna TČ zaradi tega manj obremenjena. Zalogovnik ni potreben. Pravi tudi, da je montiral precej Mitsubishi Zubadanov, ampak da so po njegovem mnenju slabši od Daikina, ker je imel že nekaj problemov z njimi.
4) Pride četrti mojster, pogleda kurilnico. Srednjetemperaturna TČ! Ponudi Mitsubishi Zubadan, ki bi ga kombiniral s 100 litrskim zalogovnikom. Pravi, da je sicer Altherma HT dobra zadeva, ampak bo imela v mojem primeru slabši izkoristek.
Sedaj pa - zadevo so si ogledali ljudje s stroke, ampak praktično od vsakega sem dobil nekoliko drugačne informacije. Kako naj se kot "laik" potem sploh odločim? Ko se čez zimo ogrevamo, temperatura vode na izhodu peči ne preseže 50-55C. Seveda bi rad, da zadeva potem tudi dela nekaj let, ne pa da imam po 5-ih letih ekonomsko totalko. Hvaležen bom vsake informacije. Hvala!
Sedaj pa - rad bi si omislil toplotno črpalko, zato sem povabil nekaj mojstrov na ogled:
1) Pride prvi mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da so visokotemperaturne TČ neumnost, ter da je hišo, potrebno ogrevanja z 80C nujno podreti (dobeseden citat
). Ponudi nizkotemperaturen Buderus ali Viesmann, zalogovnik 800l. Pravi, da je vodna povezava bolj robustna od plinske, ter da je manj težav na dolgi rok. Ko prispe predračun, ugotovim da Buderus odpade, ker je bistveno predrag. Viesmann mogoče. Ni mi všeč zalogovnik, ker bi ga moral montirati izven kurilnice, ni pa nemogoče.2) Pride drugi mojster, pogleda kurilnico. Visokotemperaturna TČ, izjavi. Ponudi Kronoterm ali Coolwex. Ne deluje najbolj prepričljivo. Coolwex odpade po tem, kar sem prebral tukaj gor.
3) Pride tretji mojster, pogleda kurilnico. Pravi, da bi bilo potrebno montirati visokotemperaturno TČ in ponudi Dakin Althermo HT. Pravi, da je sistem z dvema kompresorjema bolj zanesljiv, ker je celotna TČ zaradi tega manj obremenjena. Zalogovnik ni potreben. Pravi tudi, da je montiral precej Mitsubishi Zubadanov, ampak da so po njegovem mnenju slabši od Daikina, ker je imel že nekaj problemov z njimi.
4) Pride četrti mojster, pogleda kurilnico. Srednjetemperaturna TČ! Ponudi Mitsubishi Zubadan, ki bi ga kombiniral s 100 litrskim zalogovnikom. Pravi, da je sicer Altherma HT dobra zadeva, ampak bo imela v mojem primeru slabši izkoristek.
Sedaj pa - zadevo so si ogledali ljudje s stroke, ampak praktično od vsakega sem dobil nekoliko drugačne informacije. Kako naj se kot "laik" potem sploh odločim? Ko se čez zimo ogrevamo, temperatura vode na izhodu peči ne preseže 50-55C. Seveda bi rad, da zadeva potem tudi dela nekaj let, ne pa da imam po 5-ih letih ekonomsko totalko. Hvaležen bom vsake informacije. Hvala!