PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dogrevanje otroške sobe z IR panelom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
medo9 Napisal:Ssvet: nizkotemperaturni paneli so recimo kanadski Thermaray, zguglaj sam.
Jaz jih imam v celi hisi za backup, cca 7kwh vsga skupaj. Uporabljam pa za ogrevanje obeh kopalnic.
Kot receno, jih v EU ni vec :-(

Cevko: radiator v sredini otroske sobe? Ne vem, tezko si ga predstavljam kot nemotec "objekt" ;-)

Hvala tole o Thermaray, bom preveril bi znalo ustrezati
Ce bos nasel dobavitelja v EU mi sporoci, ker tudi jaz rabim 2x150w.
Pozdravljeni
Radiator na sredi sobe je celo nevarno,saj je v napoto in še kabel mora biti napeljan,saj je zelo majhna verjetnost,da je vtičnica na sredi sobe.
Pri IR panelih se vlaga v steni zmanjša,saj se stena nekoliko ogreje in posledično se suši.
Če imaš predsodke pred sevanjem,potem daš nad glavo otroka širšo polico ali visečo omaro,po telesu pa je pokrit z odejo.
Zakaj fasade še dolgo ne bo?
Glede na cene IR panelov ta denar raje investiraj v izolacijo, vsaj tistega vogala otroške sobe. Boš rešil 2 muhi na en mah.
Sicer pa kot so rekli, poceni oljni Baubau radiator, postaviš v tisti mrzel kot in je toto.
Če pa nujno hočeš IR, vzameš kopalniško IR pečko, ki stane 30€, učinek pa enak kot predragi paneli. Našraufaš nekam visoko pod strop izven dosega otroka in je.
Se zelo motiš, ker enačiš IR pečko z IR panelom.
Če si res energetik, lahko veš, da je razlika vsaj v tem, ali imaš "eno špiralo" ali pa 1m2 velik panel.
ssvet Napisal:Ja veliko sem premišljeval o tem vendar ni računice da 13 kw peč dela ponoči samo zaradi enega radiatorja in seveda poleg radiatorja greje tudi dnevno sobo. Etažna centralna je namreč sistem kamin na pelete v dnevni sobi 2kw vključno z priklopom na CK ostali 11kw kar pomeni 6 radiatorjev. Tako da menim da bi bil nek enostaven dodaten vir ogrevanja ponoči v otroški sobi čisto primeren, res še se najbolj ogrevam za rešitev IR panel na stropu, razmišljal pa sem tudi o neke vrste kamnitih IR penelih, ki nekako tudi akumulirajo toploto, morda nisem bil dovolj razumljiv rad bi samo da se znebimo občutka da je hladno v sobi, pa v resnici ni še enkrat ponavljam temperatura ne pade pod 20, menim da po informacijah s katerimi razpolagam bi IR panel lahko ublažil ta učinek da je hladno.

Predlagam ti da namestiš tele termostatske glave na radiatorje. Idea
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/living-connect_VIIDH136.pdf">http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/liv ... IDH136.pdf</a><!-- m -->
Glava te stane 50€x 6 bo skupaj 300€. Z programi ki ti omogoča lahko nastaviš kar želiš. So skoraj neslišne. Dve baterije ti držijo 2 leti.Temperature v prostorih so točne v nulo. Edino kar potrebuješ je vklopljen vir energije (peč). Obstajajo tudi glave drugih firm vendar jih ne poznam.Sam jih imam nameščene v spalnih prostorih,da se dopoldne in ponoči zniža temperatura.
JanezNaGmajni Napisal:Pozdravljeni
Radiator na sredi sobe je celo nevarno,saj je v napoto in še kabel mora biti napeljan,saj je zelo majhna verjetnost,da je vtičnica na sredi sobe.
Pri IR panelih se vlaga v steni zmanjša,saj se stena nekoliko ogreje in posledično se suši.
Če imaš predsodke pred sevanjem,potem daš nad glavo otroka širšo polico ali visečo omaro,po telesu pa je pokrit z odejo.

Najbolje kar v krsto ane, de te ne užge preveč! Šala stari :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Samo tako za info: kaj pa se dogaja z električnimi napravami v katere seva IR panel? Recimo LED TV vanj pa neposredno stalno sevajo IR žarki? Se potem to ne pregreva vse skupaj? Glede na to, da deluje IR segrevanja na principu segrevanja predmetov v prostoru, ki potem oddajajo toploto v prostor.
Kot vem, se nad takšne naprave IR ne montira, kar pa itak ni težko, saj je TV nekje ob steni, v kotu, v regalu, itd... podobno velja tudi za računalnike - pomembno je, da to ni zmontirano navpično nad aparatom.
Jaz TV sicer nimam in tudi sicer bivalne prostore zelo redko ogrevam z IR.
Če z notebookom sedim za mizo (višina stropa cca 2,45) ali na sedežni (višina stropa cca 5-6m zaradi galerije) pa nisem zaznal nobenih problemov; poudarjam pa, da imam nizkotemperaturne IR panele.

Visokotemperaturnega panela (pri višini stropa 2,5) ne bi hotel imeti nad glavo.
Kot sem že zapisal. Ugasniti sonce pa ne bo ne sevanja ne pregrevanja. :lol: :mrgreen: Če koga zanima, sevajo tudi stene, stropi, tla ... pač s temperaturo, ki jo absorbirajo.
Električni radiator na sredino sobe? :?: . Priznam, se mi zdi malo čudna ideja.
Ne vem zakaj komplicirati, če je človek jasno poudaril, da mu ne predlagajte el. radiatorjev, kaloriferjev itd.
IR paneli so samo ena varianta ogrevalnih teles ali naprav. In če z zakonom niso prepovedana in se nekateri uporabniki z njimi pohvalijo, potem res ne vidim razloga, da bi nekomu nasprotoval, da si jih vgradi. Cena ogrevanja z eno ali drugo varianto je stvar posameznika in si bo ekonomsko računico glede na lastne finančne zmožnosti sam preračunal.
Kot je že omenjeno IR grelec in IR panel sta dve različni ogrevali z različnimi karakteristikami.
Podobno kot za svetilke je potrebno IR panele nameščati tako, da ne bo zasenčenja oz. da bo sevanje na čim večjo površino.
P.S. prehitel me je @medo. Jasno tudi direktno nad posteljo IR panela ne bi vgradil pa ne zaradi bojazni sevanja, temveč, da bo postalo prevroče oz. pretoplo.
medo9 Napisal:Se zelo motiš, ker enačiš IR pečko z IR panelom.
Če si res energetik, lahko veš, da je razlika vsaj v tem, ali imaš "eno špiralo" ali pa 1m2 velik panel.
Ne enačim, vem kakšna je razlika. Pisal sem s stališča cene.
Ker mi ni točno jasno, zakaj bi za panel dal precej denarja, za izolacijo fasade pa ne.

Lahko pa nabavi 3 kopalniške kvarčne, jih strateško razporedi in vklopi na 1. stopnjo vsako, pa bo že zelo blizu občutka panela.
Zanimalo me je namreč zato, ker si težko predstavljam, da v otroški sobi froc v današnjem času nima računalnika, TV-ja itn.

Lahko pa, da je izjema temu pravilu Smile
aleš.h: v 12m2 veliki sobi se na stropu zagotovo najde 0,5-1m2 prostora za IR panel. Poleg tega ima on višino stropa 3,3m, kar je čisto OK tudi za visokotemperaturni panel, saj ga imaš v primeru sedenja skoraj več kot 1,5 m nad glavo.

energetik: ne moreš samo ceno gledati, ampak ceno primerljivih stvari. Poleg tega pa - izolacija fasade za 200-300eurov? Boš rekel, da naj naredi fasado samo po tistih dveh stenah, kjer je otroška soba???
Froc je star 6 let in še nima računalnika niti tablice niti telefona, ja zanimivi odgovori, tisto z termostatskimi ventili mi je vsec, vendar ga v otroski sobi nimam ker sem zelel da stalno dela radiator, da se morda sem in tja soba tudi pregreje, je pa morda zadeva vsaj pri meni malo problematična ker kamin na pelete v dnevni sobi ne dela stalno vsaj ta tip kamina ne, pa tudi ni mišljeno da bi non stop delal, pa tudi poraba bi bila nesorazmerno visoka, tako da ko kamin neha delati se sobica nesorazmerno hitreje ohladi kot drugi prostori, tako da bi nekaj res potreboval za dogorevanje, klasični radijator se poskusil pa mi ni vsec, ker gre vsa toplota v zrak (strop 3.3), zato sem nekako prisel do tega da mi morda bil panel primeren ker bi porazdelil toploto po sobi, seveda pa racunam da se zadeve nebi pregrevala ali prevec direktno sevala, kolikor mi je poznano peneli ni nujno da delujejo stalno na polni moci (ali pac?) in racunan tudi da se bo IR panel izkljucil ko bo temperatura zaradi CK narastla, tako da racunam da panel ne bo deloval non stop le po potrebi. Nekako pa sem razumel da 1KW toplote naj bi bil isto ce ga dobimo iz IR penela ali oljnega radijatorja ali pa Kopalniškega IR grelca, naj ne bi bilo razlike....ceprav sam menim da je razlika ne vem sicer kako naj bi imel IR panel nekako boljsi izkoristek pri pretvarjanju energije v toploto, ali pa se motim in je to le propaganda proizvajalcev?
Motiš se!
KW toplote je vedno kW.
Električno ogrevanje ima izkoristek blizu 100% in je čisto vseeno če je električna pečka ali IR panel.
Lahko se pogovarjamo o boljšem subjektivnem občutku z IR panelom. To pa je tudi vse.
Še vedno trdim, da ni še nikogar v stanovanju zeblo v ušesa. Ta ti bo IR zagotovo pogrel, malo težje pa noge ......
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi