PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dogrevanje otroške sobe z IR panelom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, ima morda kdo kakšen nasvet za izbero IR panela za dogrevanje otroške sobe cez noč v mislih imam IR penel. Zadeva je sledeča, otroška soba je velikosti 12m2, je v samem kotu 2 zunanji steni in sicer kotni v neizolirani stavbi debelina zunanje neizolirane stene stene 0.5m višina stropa 3,3m torej, v sobi že imamo radiator z etazno centralno kurjavo (ki kadar centralna deluje zagotavlja dovolj toplote) vendar se ponoči centralna zaradi avtomatike izključi ter je soba zaradi omenjenega za kakšno stopinjo bolj ohladi ter daje občutek (da je hladno) zaradi sevanja mrzlih sten ceprav temperatura ne pade pod 20. V mislih imam IR panel z termostatom ki bi se ponoči sam vključil po potrebi, ima morda kdo že kakšno izkušnjo ali morda nasvet? Odločitev za IR panel sicer zato ker ima tudi po dosedanjem branju razpoložljive literature na splošno tudi pozitivne učinke na zdravje ter nekako pripomore k manjši vlagi v prostoru in stenah.

Hvala
(prosim ne svetovati kakšnega kaloriferja ali dodatnega električnega radiatorja)
Citat:Odločitev za IR panel sicer zato ker ima tudi po dosedanjem branju razpoložljive literature na splošno tudi pozitivne učinke na zdravje ter nekako pripomore k manjši vlagi v prostoru in stenah.
Ta strokovna literatura ima izvor pri proizvajalcu IR panela, lahko smatraš kot reklamo.

Takšen panel ne more imeti vpliva na vlago, ker je ne vsrkava niti oddaja. Je tudi ne pretvarja iz pare v tekočino, da bi jo lahko odvajal iz prostora niti tekčine ne pretvarja v paro.

Vpliv na zdravje pa je enak, kot pri katerikoli napravi, ki oddaja infrardeče toplotno valovanje (solarij, IR žarnica, ...). Vse te naprave se koristijo kontrolirano (omejen čas). Ti bi pa otroka trajno izpostavil temu žarčenju. Oprosti, ne trdim, da bo škodljivo. imam pa pomisleke. Enako, kot ima marsikdo pomisleke pred njemu nepoznanim sevanjem (mobilc, daljnovod, TV ekran, ....)

Ali nebi raje prestavil avtmatike na centralnem ogrevanju, da bo delovalo stalno. Če pa hočeš imeti ponoči bolj hladno pa vložiš v termostatske ventile radiatrjev, ki jih je možno časovno programirati. Bo tudi skupni strošek ogrevanja nižji.
Nimam časa - sem v penziji!
Ssvet,

tvoj otrok ni kebab.

Problem dogrevanja ni tehnični, temveč je v tvoji glavi. Trmasto vztrajaš: kaloriferja in električnega radiatorja pa ne. Potem vzemi nekaj takega kot Atlas iz Bolhe in eno stikalno nizkocenovno urco zraven, če nobena pametna Žerjavarjeva rešitev ni dobra.

Izgleda, da te je nekdo nepopravljivo napumpal glede IR ogrevanja. Skuliraj se.
Moje mnenje je, da bi to bilo res še najbolj primerno. Paziti moraš samo na pravilno moč in namestitev. Če bo panel zakrit, potem ne bo pravega učinka. Zavedati se moraš, da IR panel segreva predmete in ne zrak, kot ostala ogrevala. Najboljša varianta bi bila nekje na stropu.
Boš pa verjetno na forumu dobil večino negativnih odzivov, če sklepam po dosedanjih razpravah.
Če te pa skrbi zaradi sevanja, potem ga pač ne montiraj in ugasni tudi sonce. Big Grin Big Grin
sam nimam pomislekov panel da ali ne, seveda da zanima me kakšen bi bil najbolj primeren, ker je izbira dokaj pestra, predvsem pa moc panela ter po moznosti tak ki se ne pregreva preveč, pa saj novejsi naj bi bila taki, nekako se odlocam med 600 in 800 W zaradi visine stropa pa morda celo 1000W. Kot ze rečeno temperatura ne pade pod 20 stopinj tako da bi panel med 24 in 05 uro samo dogreval da ostane temperatura med 20 in 21 stopinj. So pa vsa mnenja dobrodošla tudi negativna seveda :-)
10x cenejša alternativa ti je zidni el. grelnik - recimo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/elektricni-radiator-atlantic-odyssee-electronic-1500-w">http://www.merkur.si/elektricni-radiato ... nic-1500-w</a><!-- m -->

Nastaviš temp. in se sam uravnava, večina ima tudi časovnike itn.

Drugo je še cenejša varianta - termostatska glava na radiator.

Tretja pa nastavitev centralne na nočno delovanje. Itak ne vem zakaj bi centralno ugašal ponoči ...
kaki paneli, kaka sranja Arrow oljni rebrasti električni radiator - zakon
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mojatrgovinica.si/sl/radiatorji-/6704-elektricni-oljni-radiator-iskra-ew-ra11.html">http://www.mojatrgovinica.si/sl/radiato ... -ra11.html</a><!-- m -->
Tako je, oljni rebrasti radiator je najugodnejša rešitev. Sem ga sam veliko uporabljal pri prejšnjem sistemu ogrevanja.
ssvet Napisal:sam nimam pomislekov panel da ali ne, seveda da zanima me kakšen bi bil najbolj primeren, ker je izbira dokaj pestra, predvsem pa moc panela ter po moznosti tak ki se ne pregreva preveč, pa saj novejsi naj bi bila taki, nekako se odlocam med 600 in 800 W zaradi visine stropa pa morda celo 1000W. Kot ze rečeno temperatura ne pade pod 20 stopinj tako da bi panel med 24 in 05 uro samo dogreval da ostane temperatura med 20 in 21 stopinj. So pa vsa mnenja dobrodošla tudi negativna seveda :-)
Kot ti je že mirator napisal: IR paneli ne bodo segreli zraka. Da bi se to res lahko zgodilo, bi moral pregreti stene in ostale predmete v prostoru.
Evo, pa smo jo docakali, novo antiIR vojno :twisted:
No, jaz sem pa na strani zagovornikov IR panelov, ker so bolj ucinkoviti od recimo el.radiatorja ali lojtre ravno zaradi "sevanja".
Jih ne prodajam, uporabljam pa ze od 2009, zato imam pac prakticne izkusnje, saj nisem fizik ali strojnik.
Moc panela ti bo izracunal prodajalec. Glede na prostornino tvoje sobe in na osnovi informacije, da temperatura ne pade pod 20, pa mislim,da je 600w vec kot dovolj.
Postavi ga pa tako, da ne bo ravno nad posteljo, ceprav imas visok strop.

@alanford: IR ogreva tudi zrak v prostoru, ne samo predmetov. Ravno zato je izplen vecji od el.radiatorja.

Res me zanima' koliko od kritikov IR je to preizkusilo v praksi, da ne recem na lastni kozi :twisted:
Jaz sem sprobal ze vse sorte: od el.radiatorjev, termoakumulacijskih peci, "kiperbush", viskotemperaturni in nizkotemperaturni IR, kaloriferji in tudi Zibeo na petrolej.... In pocutje je pri IR najbolj prijetno, se posebej pri nizkotemperaturnih panelih, ki se jih zal v SLO ne dobi vec.
V njegovem primeru je visok strop, pri uporabi IR panela, en velik plus, sa bo zaradi tega sevanje prostorsko bolj enakomerno.
medo9 Napisal:@alanford: IR ogreva tudi zrak v prostoru, ne samo predmetov. Ravno zato je izplen vecji od el.radiatorja
Res je, vendar posredno. Najprej se segrejo razni predmeti potem, s prestopom toplote s predmetov na zrak, pa pride tudi do konvekcije.
Prav zanimivo se mi zdi tako močno nasprotovanje, ki pa nima pravzaprav nobene fizikalne osnove.
Citat:IR ogreva tudi zrak v prostoru, ne samo predmetov. Ravno zato je izplen vecji od el.radiatorja
Izplen ni nič večji. Vsa porabljena elektrika se pretvori v toploti v enakem razmerju 1 : 1.
Citat:Prav zanimivo se mi zdi tako močno nasprotovanje, ki pa nima pravzaprav nobene fizikalne osnove.
Ni nasprotovanje, je le svetovanje drugačnega načina reševanja problema. Fizikalna osnova pa je močno prisotna v obliki teže cvenka, ki je potreben za rešitev problema.
Nimam časa - sem v penziji!
Nisem nasprotnik IR panelov. Žlim si le, da bodoči uporabnik dobi tisto kar pričakuje z vseh vidikov.
Zerjavar: je vecji izplen, ker se toplota akumulira v predmetih.
Pri e.radiatorjih temu ni tako, poleg tega pa el.radiator ne mores namestiti v sredino prostora, obicajno je nekje ob steni, da ni napoti.....in potem ti je spredaj toplo, v hrbet pa hladno.
Pri IR se toplota dobesedno razlije po prostoru.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi