Hvala za povezavo, DELPHI. Do sedaj o TČ zemlja/voda nisem razmišljal, ker nisem imel dovolj velike parcele za površinski zemeljski kolektor. Nisem niti vedel, da se da zadevo izvesti tudi z globinsko vrtino. Pri takšni izvedbi res odpadejo vsi pomisleki glede zvoka.
Par stvari pa mi ni jasno: glede na navedene moči bi močnejši sistem ustrezal naši hiši, glede na navedeno letno porabo pa bi že šibkejši sistem ustrezal. Vendar obenem piše, da so sistemi namenjeni NEH in PH, kar naša hiša ni. Ali bi konkretno ta sistem potemtakem jaz lahko uporabil ali ne? Drug pomislek, ki ga imam, pa so morebitne vibracije ob izdelavi vrtin; pri nas na barju se vse trese že, če gre malo večji tovornjak po ulici. Glede na to, kako blizu so sosednje hiše, me skrbi da bi vrtanje vrtine povzročilo kakšno škodo na njih. Ampak tu najbrž pretiravam. Dejansko je v mojem primeru najverjetneje največja prepreka sistemu zemlja/voda nasprotovanje domačih temu, da se razkopava po parceli.
Je pa še eno vprašanje cena - sicer še nimam konkretne primerjave, ker za noben sistem zrak/voda še nisem naletel na konkretno ponudbo, kot je tu za ta sistem zemlja/voda, ampak kolikor sem spremljal ta forum imam neko predstavo da bi se sistem zrak/voda dobil za od dobrih 6k€ naprej? To je potem še vedno 2k€ ceneje od močnejšega sistema zemlja/voda na povezavi (po subvenciji). Če TČ zrak/voda v primerjavi z ELKO prihrani 60% (kakor berem je to dokaj splošno sprejeta številka), zemlja/voda pa recimo zaradi boljšega SCOP 70% (tu malo na pamet govorim, če ima kdo bolj konkretne številke naj me prosim popravi), je to v mojem primeru 100€ razlike na leto. Se pravi bi razliko notri prinesel v dvajsetih letih, oziroma še dlje če začnem računati še obresti ki bi jih v tem času ta denar prinesel. To je tudi za moj okus malo predolgo, ampak ok, mogoče pa sem se pri ceni sistema zrak/voda zmotil in ga ne dobim pod 7k€, v tem primeru se povratna doba investicije med sistemoma izenači.
Hvala tudi Srečotu za informacije, naša hiša je za slovenske razmere dokaj majhna in je težko najti izkušnje iz primerljivih objektov, včasih se zdi da vsi ogrevajo dva do trikrat večje hiše.

Očitno se je v tem primeru, kljub majhnemu objektu, investicija v zemlja/voda vseeno splačala? Ali so bili kakšni drugi dejavniki poleg cene, ki so botrovali tej izbiri?
Kolikor sem do sedaj uspel prebrati o Toshibi in Panasonicu, sta dokaj podobni po COPih in decibelih. Le Estija ima low-noise način, ki naj bi znižal glasnost za 7 decibelov, pri Panasonicu pa česa podobnega še nisem zasledil, sedaj pa ne vem ali ga nima ali pa je le slabše oglaševan. Še vedno pa me zanima, ali za ogrevanje SV mora TČ delati na polno ali se da poleti to tudi zmanjšati.
Glede varčevanja se strinjam, ni tak problem imeti kakšno stopinjo manj, če s tem prihraniš par sto € letno, ko pa je razlika le še nekaj deset € pa je človek nenadoma raje bolj na toplem.