PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če upoštevaš višje udobje (beri udobne in ne gorenjske temperature bivalnih prostorov) in prišteješ še strošek gretja sanitarne vode, je prihranek takoj 1000 € na leto. Pri investiciji 8000 € bo povračilna doba 8 let. In to ni več slabo. Investicija je lahko sevesa še manjša, navzgor pa itak da skoraj ni omejitve.
Alan,alan! A si začel prodajati toplotne? :?: :mrgreen:
alanford Napisal:Če upoštevaš višje udobje (beri udobne in ne gorenjske temperature bivalnih prostorov) in prišteješ še strošek gretja sanitarne vode, je prihranek takoj 1000 € na leto. Pri investiciji 8000 € bo povračilna doba 8 let. In to ni več slabo. Investicija je lahko sevesa še manjša, navzgor pa itak da skoraj ni omejitve.

Alan,alan! A si začel prodajati toplotne? :?:
Bojan F napiše, da na sezono porabi 1100l olja in če bi grel še vodo poleti dodatnih 300l .Trenutna cena za 1400l olja pri Petrolu z prevozom je 1150€. Ti mu pa obljubljaš prihranek 1000€. Idea
Pazi! Ima radijatorje ,5cm izolacije in 100 m2 ogrevalne.
Lohk ma 25˙C ket mamo mi gorenci pa nou dubu not jurja €(gorenjščina) :mrgreen:
gretje SV 12 mesecev z elkom ni 3oo litrov dost - testirali smo na cca 1o vrst peči, 4 bojlerji, in vedno je razultat med 45 in 55 litrov/mesec
Eni rinejo z izračuni v eno skrajnost, drugi pa v drugo. Na koncu si bo moral sam izračunati. Vse so le hipotetične številke.

P.S.
Ne, ne prodajam, imam samo eno in to ne dam stran za nič na svetu.
sašo65 Napisal:gretje SV 12 mesecev z elkom ni 3oo litrov dost - testirali smo na cca 1o vrst peči, 4 bojlerji, in vedno je razultat med 45 in 55 litrov/mesec
Popolnoma točen podatek!

Moje mnenje je ,da bi kar ogreval dalje na olje za sanitarno bi pa nabavil STČ tako da bi olje uporabil samo za ogrevanje. Čez zimo bi bila poraba olja za kakšnih 250 do 300l nanj .Toplotna bi letno porabila ,seveda odvisno od članov, 1000 do 1850kwh ( za primerjavo 1850kwh porabimo mi za sedem oseb in dve gospodinjstvi)
sašo65 Napisal:gretje SV 12 mesecev z elkom ni 3oo litrov dost - testirali smo na cca 1o vrst peči, 4 bojlerji, in vedno je razultat med 45 in 55 litrov/mesec

Bojan F navaja:
"bojler za sanitarno vodo pozimi greje centralna, poleti elektrika"
alanford Napisal:Eni rinejo z izračuni v eno skrajnost, drugi pa v drugo. Na koncu si bo moral sam izračunati. Vse so le hipotetične številke.

P.S.
Ne, ne prodajam, imam samo eno in to ne dam stran za nič na svetu.

Če bo gospod Bojan F. z toplotno postal manj varčen kot je bil do sedaj se bo tudi strošek porabljene elekrtrike povišal. Ja je res veliko teorij in izračunov.
Timi11, bom probal še enkrat.

Če porabi sedaj 1100 litrov s šparanjem na račun komoditete in prištejem najprej 200 litrov, če bi "normalno" grel. Pa naj bo to 1100€, čeprav verjetno še malo manj. Nato greje SV z el.bojlerjem dobre 4 mesece, kar je pri mojih higijenskih kritariih in ne šparanju pri 4 osebah 200€ (nič ne vem o navadah in št.prebivalcev - lahko je tudi drugače). Torej skupaj 1300€.
S tč bi pa porabil? Po moji oceni pri tej kvadraturi 400€. Letni prihranek 900€.

Kot sem že povedal, številke so lahko drugačne in so to le primeri za njegov prvi enostavni izračun.
Alan,Alan.Nisi me prepričal! 900€! Boš dodal razliko? Nima talnega in ne vem kako izolacijo,gospod je zelo varčen in ko bo dvignil komoditeto iz nevem˙C na 22˙C/24ur bo prihranek manjši.Pa sej veš vse to!!

Bolj kot Ogrevalno črpalko bi mu priporočal STČ ,ker ima 100l bojler in ima želje kot jih opisuje pod 3 točko.

Pri 50% večji ogrevalni površini in z približno enako izolacijo dosegam 60% prihranka napram ogrevanju z oljem!!!
Poglej v temo poraba, pa boš videl.
Bolj kot poraba me skrbi investicija, saj rabi novi bojler in morda tudi HT TČ.

V mojem primeru sem se odločil za tč tudi zato, ker se mi bo investicija povrnila v manj kot petih letih. V njegovem primeru bo težko pod 10 let.
Spremljam Alan. Verjem tebi in tvoji porabi 100%.No sej bova počasi zbližala poglede.Ko dela razum in ne zamera se vse da!
10let!Točno to sem hotel nakazati tudi sam.Mater deset let da bo nula,pa še veliko sreče z izbiro črpalke in monterja, da ne bo kaj narobe....
Hvala vsem za predloge. Estia je bila na mojem seznamu kandidatov že od mojega poprejšnjega branja foruma, ker pa je bil ta seznam zelo kratek (točneje, na njem je bila samo Estia Smile ) sem vesel vsakega dodatnega predloga, tako da si bom pogledal še Panasonic HT in skušal narediti neko primerjavo. Glede na razliko v moči sklepam, da priporočilo Panasonica velja vkolikor bi si sanitarno vodo grel z ločeno črpalko medtem ko pri Estiji bi ta grela tudi sanitarno vodo, ali je smotrna tudi varianta z Estijo in ločeno STČ?

Sicer sem pa se šele sedaj spomnil dokaj očitne rešitve problema neizolirane povezave med našo pečjo in bojlerjem: namesto da razbijam tlak, da bi izoliral cevi ki grejo pod njim, bi lahko enostavno te cevi zapečatil in speljal nove pod stropom. Sicer je strop zelo nizek, tam kjer bi šla cev nad vrati bi imel le cca. 5cm svetle višine na voljo, ampak bolje minimalno izolirana cev na 1m dolžine kot nič izolirana na 2m. Tako imam en razlog manj za vgradnjo namenske STČ, še vedno pa ostane to, da ob namenski STČ glavna TČ poleti zunaj ne bi brnela za ogrevanje SV. Kolikor sem bral, ogrevalne TČ običajno SV ogrevajo na polni moči, da se lahko čimprej vrnejo k ogrevanju objekta, ampak poleti slednje ni potrebno, ali se da v tem primeru nastaviti da greje SV z manjšo močjo (in posledično tišje) dalj časa, ali zaradi visoke dT manjša moč ni možna?

Glede izgleda zunanje enote se delno strinjam. Za nekoga, ki ima zunanjo enoto TČ postavljeno pred hišo, bo tudi dizajn nek faktor pri odločitvi. Sam sem sicer mnenja, da je vidna zunanja enota, najsi je še tako lepa, vizualno slabša rešitev, kot pa če je poljubno grda enota ustrezno skrita v arhitekturi objekta, je pa res da za slednje ni vedno neke praktične možnosti. Konkretno v našem primeru se stvari pač tako izidejo, da je tehnično najbolj optimalno mesto vgradnje (vzhodna fasada, kratka povezava do kurilnice) hkrati skrito za hišo in s svojo obliko ponuja možnost, da zunanjo enoto relativno enostavno nekako vizuelno zapremo. Tako da imam nekako srečo, da lahko pri izbiri povsem ignoriram izgled.

Poleg izgleda mi je tudi za krmiljenje dokaj vseeno, tudi obstoječe ELKO peči ne morem vklapljati in izklapljati preko mobitela/interneta pa to ni tisto kar me moti pri njej. Ko bo stvar enkrat vgrajena in skalibrirana, se nimam želje z njo več ukvarjati.

Aja, to me je spomnilo na še eno vprašanje, kako je z temi zakonsko zahtevanimi letnimi pregledi toplotnih črpalk? Sem poizkusil pogooglati pa ne najdem nič pametnega, nobenega članka ki bi govoril specifično o tem. Kolikor sem zasledil tu na forumih, naj bi vse TČ, ki imajo več kot XX kg plina, razen tovarniško zaprtih monoblok sistemov, morale biti s strani serviserja pregledane vsako leto? Kakšen strošek to predstavlja? Kot vidim, je Panasonic HT na voljo tudi v monoblok izvedbi, bi se z njim izognil tem obveznim pregledom?

Res je, da trenutne cene energentov menjavi niso naklonjene. No, v bistvu so, samo ne zdi se tako, ker je kurilno olje cenejše kot je bilo eno leto nazaj. Vprašanje pa je, ali je to res trend ali samo naključna fluktuacija. No, to kurilno sezono smo vsekakor še na olju, tako da lahko vsaj še pol leta spremljamo gibanje cen preden se karkoli dokončno odločimo. Zna se zgoditi, da bo navdušenje za zamenjavo res izplahnelo, če že ne pri meni pa pri drugih članih gospodinjstva. V tem primeru bi bila namestitev zgolj STČ zanimiva alternativa. Če nas ogrevanje SV stane 400€ na leto (groba konzervativna ocena), potem 60% prihranek da 240€ letno, kar v 4 letih pokrije ceno manjše STČ. Ampak vseeno je moja želja stvar v celoti posodobiti, tudi če cena kurilnega olja še pade in bom na koncu življenske dobe TČ stroškovno na istem (malo verjetno), se bom vsaj v tem času nekoliko bolj ekološko ogreval. Pa še naslednja menjava TČ bi morala biti cenejša, ker bi preostanek kurilnice že bil ustrezno predelan. Morda razmišljam preveč dolgoročno, ampak moje izkušnje kažejo da dosti več problemov povzroči pomanjkanje dolgoročnega razmišljanja kot preveč le-tega.
Glede na to, da za STČ ni več subvencij, pomeni takšna investicija tretjino inventicije v ogrevalno TČ. Glede izgleda je govora o notranjih enotah. Zunanje so vse enako grde.
BojanF Napisal:Pa še naslednja menjava TČ bi morala biti cenejša, ker bi preostanek kurilnice že bil ustrezno predelan. Morda razmišljam preveč dolgoročno, ampak moje izkušnje kažejo da dosti več problemov povzroči pomanjkanje dolgoročnega razmišljanja kot preveč le-tega.

Pri menjavi boš vrgel ven vse, do zadnjega ventila. Še bakrene cevi boš zamenjal, ker ne bodo kompatibilne s hladivom, ki bo takrat aktualno.
Če si res usmerjen na dolgi rok (na katerega, kot je znano, smo vsi mrtvi), zgrabi tole ponudbo: [url]httpunichr("58")//vrtine-palirunichr("46")si/geotermalni-sistemski-paket/[/url]
Odpadejo vsa vprašanja glede estetike zunanje enote in hrupa.
Zadoščala bi že manjša enota, ker ni padca moči pri nižjih zunanjih T.
Ko ti enkrat zadeva čez desetletja crkne, zamenjaš postrojenje v kurinici za 3-5.000, zunanja enota pa ostane še za vnuka.
1 2 3 4
Iskanje po temi