PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Črpalka - omejevanje pretoka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sicer sem že bral v eni temi, pa ne najdem,...

Torej,

Ali črpalki škoduje, če ji z ventilom zmanjšam pretok?

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/obtocne-crpalke/navojne/navojna-obtocna-crpalka-unacl-gpa-25-60-180mm-s-privijali]črpalka[/url]

Kje je bolje namestiti ventil - pred ali za črpalko?

Iskal sem črpalko s čim manjšo močjo, vendar je še 5W preveč za gretje bojlerja iz zalogovnika, ker je povratek pretopel in mi meša vodo v zalogovniku... Je pa zanimivo, da če zaprem ventil do konca, pade moč na minimum (prikaz W na displeju)
Če imaš bojler lahko višje kot zalogovnik ne rabiš vklopljene črpalke. Tako imam rešeno jaz, ko tako ogrevam bazen pa črpalka laufa...
M|ha Napisal:Ali črpalki škoduje, če ji z ventilom zmanjšam pretok?
Je pa zanimivo, da če zaprem ventil do konca, pade moč na minimum (prikaz W na displeju)
Ko zapreš ventil razbremeniš črpalko
Kaj pa žarnica v serijo s črpalko? Ne bi prišla v poštev?
laso Napisal:
M|ha Napisal:
Ko zapreš ventil razbremeniš črpalko

Ali se črpalke praviloma lahko pokvarijo / pregrejejo če slučajno lavfa pri zaprtem ventilu dalj časa?
SloCop Napisal:Če imaš bojler lahko višje kot zalogovnik ne rabiš vklopljene črpalke. Tako imam rešeno jaz, ko tako ogrevam bazen pa črpalka laufa...

ne, sta v isti višini.

če priprt ventil pred črpalko ne škoduje, potem mi je to najlažje narediti z ventilom. glede na to, da bo čez zimo zalogovnik vedno topel, mi hitrost ogrevanja SV ni pomembna
Glede na to, da imaš itak nastavljeno na minimalno moč, mislim da priprtje ventila ne bo škodovalo.

Bi pa bil "bolj eleganten" nek časovni rele s katerim bi lahko nastavljal čas vklopa in čas izklopa, tako da bi črpalka delovala impulzno. Npr 1 minuto dela, 10 minut "počiva"......
Tudi o časovnih relejih sem že razmišljal, vendar ne vem, kaj bi pomenilo za črpalko veliko št. vklopov in izklopov.

Interval 1/10 je po moje predlog, saj vroča voda priteče nazaj prej kot v minuti, v špirali se pa tudi najbrž ohladi prej kot v 10-ih...

To bi se moral potem malo poigrati in najti optimum.
Mislim, da bi zaprt ventil lahko škodoval črpalki (potrebno je poznati njeno karakteristiko).
Časovni rele je v redu, še bolje pa bi mogoče bilo s termostatom.
@M|ha
Citat:Interval 1/10 je po moje predlog
Npr.... :wink:

Vklopi in izklopi kakega posebnega vpliva na črpalko nimajo (zlasti ne ob minimalni obremenitvi).
Seveda ni mišljeno, da bi se črpalka vsakih par sekund vklapljala in izklapljala ....
Lahko daš ventil tudi vzporedno s črpalko in ji s tem reguliraš moč.

EDIT: Da se dopolnim - s tem ji reguliraš moč črpanja. El. moč ostane enaka, saj se energija porablja za mešanje vode. Vendar pri 5W itak izkoristen ni toliko pomemben.
damo, zelo zanimivo.

Jaz sem črpalko za Sv nekaj časa imela naštimano pulzno + termostat. Prav tako je s časovnim relejem eksiperimentiral johann, potem pa sva oba obupala. Meni se je "pulzna regulacija" tepla z "logiko" WDC. No, amapk zqadeva je špilala čisto v redu in je

Če sem kroglični ventil preveč zaprla, je črpalka začela "ružit" oz. spuščat čudne zvoke, tako da je to odpadlo.

Je pa aleks nekje omenjal kot rešitev pamento črpalko v kombinaciji z nekim Danfossvim FJVR ventilom, ki omejuje T povratnega voda.

V teoretičnem namenu imam vezat na črpalko zaporedno upor (ker je v.d. moža prepovedal žarnico). Ampak jaz imam 50 W črpalko. Ne predstavljam si, da bi 5 W črpalka toliko premešavala zalogovnik, s takimi W meni dela črpalka za radiatorsko in talno gretje, ki zalogovnika ne premešata niti približno.
Citat:Če sem kroglični ventil preveč zaprla, je črpalka začela "ružit" oz. spuščat čudne zvoke
To sem imel v mislih, ko sem napisal, da bi zaprti ventil lahko škodoval črpalki. V takšnem primeru je nevarnost kavitacije in rožljanje ali ruženje je še najmanjši problem.
Kar je predlagal @damo bi po moje bilo v redu samo z določeno modifikacijo. Za bypasom bi bilo potrebno vgraditi tripotni ventil. Ko bi zapiral pretok proti zalogovniku, bi hkrati odpiral pretok skozi bypas.
Še vedno pa mislim, daje najboljša varianta termostatska rešitev. Vklapljanje črpalke na 10 min (pa tudi manj) ni noben problem.
Črpalka z zvezno regulacijo obratov ti bo trajno rešila tvoje težave. Je pa to verjetno najdražja rešitev.
Evo, škrat mi jo je zagodel... Big Grin
Citat:No, ampak zadeva je špilala čisto v redu in je
bilo s termostatom in pulznim delovanjem črpalke možno T povratka nastaviti po želji. Torej kar se Sv in zalogovnika tiče, ni pa špilalo v sistemu z WDC.

arbajter Napisal:Črpalka z zvezno regulacijo obratov ti bo trajno rešila tvoje težave. Je pa to verjetno najdražja rešitev.
A to je namenjeno meni?
Črpaka z zvezno regulacijo obratov = "pametna" črpalka, ki regulira moč?
1 2 3 4 5
Iskanje po temi