PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izolacija kanala za sveži zrak za kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

Zanima me, kako naj izoliram kanal za dovod svežega zraka za kamin, ki bo potekal v tlaku.
- kako je potrebno toplotno izolirati in koliko je nek "zdrav" minimum toplotne izolacije da preprečim morebitno kondenzacijo.
- kako je potrebno hidroizolirati

Problem imam namreč v tem, da imam za tlak namenjeno cca 15cm in ugotavljam koliko je lahko maximalno visoka pravokotna cev, da ne bom imel kasnejših težav.
Enako razmišljam tudi jaz. Predvsem je potrebno preprečiti sobnemu zraku dostop do cevi, kar se naredi s parno zaporo.

Imaš enako višino tlakov kot jaz; uporabi 5cm cevi in jih združi pri kaminu. Tako so potem cevi v talni izolaciji debeline 7-8cm, pokrite še z 2-3cm izolacije.
2-3 cm je potem dovolj, da ne pride do kakšne kondenzacije?
- Toplota, ki iz sobe pride skozi izolacijo v dovodni zrak ni izgubljena ampak je kot dovedena toplota v proces gorenja. Nekaj (odvisno od izkoristka peči) se je vrača v sobo.
- Dovodni zrak v cevi ima enako temperaturo, kot zunanji zrak. Če boš imel na hladni strani izolacije parno zaporo (dovodna plastična cev) boš imel ob cevi kondenz, ne glede na kvaliteto parne zapore na topli strani izolacije. Boljša parna zapora ti le zmanjša količino kondenza. Da se izogneš kondenzu, mora biti dovodna cev paropropustna (luknjice = drenažna cev).
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:Če boš imel na hladni strani izolacije parno zaporo (dovodna plastična cev) boš imel ob cevi kondenz, ne glede na kvaliteto parne zapore na topli strani izolacije. Boljša parna zapora ti le zmanjša količino kondenza. Da se izogneš kondenzu, mora biti dovodna cev paropropustna (luknjice = drenažna cev).
Očitno sem prav razmišljal. Bolj kot izolacija cevi je važna parna zapora. Če so cevi napeljane pod estrihom, to opravlja že PE folija pod estrihom - kolikor pač ji to rata.
Drenažna cev je dobra ideja, na žalost zame prepozna...
Imam pa večino pretoka zraka speljano po opečnati steni, kjer bo tvorba kondenza sicer večja, ampak se bo tudi posušilo takoj.
Jaz imam končno višino tlaka 16 cm. Za dovod sem uporabil kar 3 75 mm cevi za prezračevanje, zaključene z vpihovalno komoro. Kondenza pozimi ne pričakujem. Dvomim, da lahko zrak shladi zunanjo steno cevi pod točko kondenzacije. Cev zgoraj greje estrih, spodaj betonska plata ogrevane kleti. Nad cevjo in estrihom je parna zapora, spodaj samo betonska plošča. Poleti bom pa cevi na vhodu zaprl. Se glede kondenza motim?

Priložene datoteke
.jpg   20150521_192447.jpg (Velikost: 191,58 KB / Prenosi: 604)
Citat:Cev zgoraj greje estrih, spodaj betonska plata ogrevane kleti. ... Se glede kondenza motim?
Je za izračunati. Sem pa prepričan, da blizu vtoka (kjer zunanji zrak pride skozi zunanjo steno), ne ogrevanje skozi izolacijo pod estrihom, ne iz kleti skozi beton ne more površine cevi toliko segreti, da se izogneš kondenzu.

Ostane le vprašanje, ali lahko količino kondenza zanemariš, ker ne more narediti večje škode.
Nimam časa - sem v penziji!
cheba Napisal:Jaz imam končno višino tlaka 16 cm. Za dovod sem uporabil kar 3 75 mm cevi za prezračevanje, zaključene z vpihovalno komoro. Kondenza pozimi ne pričakujem. Dvomim, da lahko zrak shladi zunanjo steno cevi pod točko kondenzacije. Cev zgoraj greje estrih, spodaj betonska plata ogrevane kleti. Nad cevjo in estrihom je parna zapora, spodaj samo betonska plošča. Poleti bom pa cevi na vhodu zaprl. Se glede kondenza motim?
Sem šel zračunat za primer 7cm estrih, PE folija, 2cm EPS kuglic nad cevjo, cev 75mm na podložnem betonu, spodaj tla.
Če je v sobi 20°/50%, se kondenz na cevi nabira, ko ima zrak v cevi pod 9°C, ampak količine so male.
Kdaj se pa ta zrak toliko ogreje iz zunanjih npr. -5°C pa vprašanje. 3mm PVC stena je tudi nekaj izolacije, pretok je velik. Po mojem v tistih par m do kamina ne.
Če je spodaj ogrevana klet in nima parne zapore, dobiš še od spodaj dodatno paro in še več kondenza.
Idealna za dovod svežega zraka bi bila koaksialna cev, filana s kakšno PU peno.

EDIT: sem se motil, 3mm PVCja je zaendrek izolacija oz. sploh ni izolacija.
Iskanje po temi