Objave: 9
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Pred zimo bom zamenjal klasično centralno peč z uplinjalno (ventilator).
Med mnogimi modeli, sta mi nekako v ožji izbor prišla dva in sicer:
- logano SFV (buderus)
- FHG TURBO (froling)
Dodatno bi montiral tudi 1500 l akumulator toplote in sončne kolektorje - vakumske. Vakumski kolektorji pa naj bi imeli cca. 30 % boljši izkoristek kot klasični ploščati kolektorji. Sedaj pa nastane problem, ker sem dobil nepreverjene informacije, da prihaja do poškodb sistema zaradi kolektorjev, ker naj bi bili kolektorji prezmogljivi - poleti. Glede nato, da je hiša s soncem obsijana cel dan, bi z omenjenimi kolektorji pač pomagal centralni pri ogrevanju pozimi.
Zanima me, če že ima kdo omenjena kotla in kako se obneseta - pač vaše izkušnje oziroma kaj mi priporočate ter vaše izkušnje z kombinacijo uplinjalni kotel + akumulator toplote (zalogovnik) za za sanitarno vodo + pomoč pri ogrevanju.
Lp, B
Objave: 11
Ocena:
0
Uplinjevalni kotel v principu sploh ne potrebuje zalogovnika, ker z ventilatorjem regulira moč, podobno kot oljni kotel z gorilcem.
Vakumske kolektorje (tudi klasične) je poleti najbolj pokrivati ... najbolj elegantna rešitev je družinski bazen, kamor se odvaja odvečna toplota.
Objave: 455
Teme: 5
Ocena:
0
To pa prvic slisim, da uplinjevalni kotel ne potrebuje zalogovnika.
Tudi moja logika mi govori, da ga potrebuje in ce bi dal zalogovnik k navadni pecki z loputko, bi dobil dosti boljse izkoristke.
Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Vplinjalna peč POTREBUJE zalogovnik. Ventilator uravnava peč za doseganje maksimalnega izkoristka, ne pa za regulacijo moči!
Sam razmišljam podobno. Nagibam se h Buderusu.
Ampak, ali si preveril cene zalogovnikov? Razlika med navadnim zalogovnikom, takim s sistemom za sanitarno vodo in takim s sistemom za sanitarno vodo in priklop kolektorjev je enormna.
Če ima kdo na forumu kakšen predlog za kakšen kombiniran zalogovnik kapacitete 1500 l, se priporočam.
Glede na nizko ceno polen, je verjetno vprašljiva smotrnost vgradnje kolektorjev. Predvsem glede na veliko razliko v ceni zalogovnikov.
Glede na kapaciteto zalogovnika (1500 l), verjetno ne bo prišlo do pregrevanja sistema. Ker pa boš kolektorje rabil samo poleti, lahko vzameš navadne, ki so cenejši.
Ocena:
0
po predračunu sem dobil ceno:
akumulator toplote 1500 l 815 eur
izolacija za akumulator 465 eur
solarni bojler sanitarne vode 300l 717 eur
torej, cena je 1997 eur...skupna investicija z prevozom, postavitvijo kotla in zagonom pa 9.500 eur.
to sem vse dobil pri frolingu, kjer ima akumulator zelo dobro lastnost, in sicer, da se voda v njemu ne meša, ampak se razdeli po temperaturnih plasteh (od najvišje temp na vrhu do najbižje na dnu).
Pri meni je problem samo v tem, da poleti nebi imel problemov, kajti vakumski kolektorji delujejo od -30 dalje, če je sonce. Glede na to, da je lokacija hiše na soncu, smo tudi pozimi obsijani, kar pa bi rad izkoristil v pomoč pri ogrevanju
LP
Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Kovinotehna ima ceno za paket 7600 evr + ddv, ampak vsebuje navaden zalogovnik. (Kakšen mojster bi dal verjetno še kakšen tolar popust.)
Navaden zalogovnik 1500 l stane cca. 1400 evr, kombiniran 1000+230, z priključkom za solarno ogrevanje in pripravo tople vode, obenem pa tak, da se plasti med sabo ne mešajo, pa stane cca. 2600 evr. 1500+330 pa celo preko 3000 evr.
Definitivno je kombiniran zalogovnik boljši, ampak razlika je kar velika.
Po eni strani razmišljam tako kot ti, sploh ker bi lahko kolektorji v prehodnem času povsem nadomestili potrebo po topli vodi, po drugi strani pa bi za omenjenih 1000 evr lahko dobil toplotno črpalko, kibi pokrila vse potrebe po topli vodi.
Morda je prava ideja kupiti zalogovnik, ki ima priključek za sončne kolektorje, ki jih nato vgradiš, ali pa ne po potrebi (beri: stanju v denarnici).
Kako pa je z legionelu pri Frolingovemu zalogovniku?
Ocena:
0
Hmm...danes grem še malo do kovinotehne pogledat, da vidim, kaj mi lahko povedo..drugače pa bom probal dobiti še malo predsejemskega popusta..
Legionelo? :?: :?:
To pa prvič slišim.. :roll:
LP
Objave: 84
Teme: 13
Ocena:
0
Sam imam tudi frolingovo peč na polena. Legionelo uničuje tako da se v času kurilne sezone enkrat tedensko (dan se da poljubno nastaviti) sanitarni bojler segreje na temperaturo 65oC. Sam imam tudi sončne kolektorje res da narejene po modelu "Samogradnje" in tudi tu se da Legionelo zatirati. Imam namreč Seltronovo regulacijo in tudi ta ima možnost nastavljanja zatiranja Legionele.
Objave: 12
Teme: 0
Ocena:
0
Legionelo imaš lahko le v sistemu sanitarne vode, ne pa v zaprtem krogu centralnega ogrevanja, kamor je vezan hranilnik.