PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Klasična peč na drva in peleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

za začetek naj povem, da sem nov na forumu. Vprašanje je sledeče:
Imam klasično peč na drva Ferotherm (moč 30kW). Ideja je, da bi na obstoječo peč dodatno vgradil dozirni polž in vse ostalo potrebno za ogrevanje s peleti. Zanima me, če ima kdo s tem kakšno izkušnjo (koliko približno stane predelava, oz. če je zadovoljen)?
Živjo
prav tako peč imam , tri zime mi že dela z gorilnikom na pelete in cicer Centrometal, kupljeno je bilo vse (gorilec, polž, elektronika, zalogovnik) v termometalu v Garešnici na Hrvaškem, še v času povračila ddv, tako da me je vse skupaj prišlo cca 950€, montiral sem vse sam, zagon je naredil uradni serviser za 200€(beri Confusedamo pritisnil gumb??? za vklop, vtaknil vtikače v elektroniko..) ampak tako sem se odločil zaradi morebitnega uveljavljanja garancije, če bi bilo karkoli narobe. Zastojev do sedaj. po pokurjenih cca 15 tonah peletov ni bilo, kuril sem vse mogoče pelete, tudi do letos, ko mi SV ogreva TČ, sem ogreval SV čez poletje z peleti, čiščenje v najhujši zimi enkrat tedensko, po pokurjenem zalogovniku (cca 15 vreč), kurišče še vedno, če je seveda očiščeno z "drat piršno" kot prvi dan. Skratka zadovoljen sem, in bi se ponovno odločil za ta gorilec. Z minimalnimi stroški sem prepolovil stroške ogrevanja, prej sem pokuril 2000 do 2200 litrov KO, tako sem že v prvem letu povrnil strošek predelave , kar mi je bistveno.
lp
Ja gornji primer, je primeren, če ni pečik....c stalno prisoten in je luksuz - strošek kmalu napram kurilnemu olju dandanes resda v razmerju cen s peleti poplačan. V kolikor pa obstaja možnost nalaganja drv celodnevno, (seveda odvisno od potreb - mraza )pa je za isto ceno optimalnejši zalogovnik.
Imel že vse opcije kurjave - energentov, pa sem na drvah, kot sem začel pred 35 leti, samo uplinjal se nisem nikoli.
Imam prav tako CM gorilnik ,sicer montiran na njihov kotel, lahko ga montiraš na ta tvoj kotel brez težav.Malo predelave na vratih in že šibaš. Uporabljam ga tri sezone in je do sedaj vse BP.
Zivijo,

Kaj pa kombinirana pec na pelete in drva CM? Ti prinasa ekonomicnost drv in udobje peletov....
Jaz imam to kombinacijo ,vendar jo uporabljam sam za pelete.
Citat:Imel že vse opcije kurjave - energentov, pa sem na drvah, kot sem začel pred 35 leti
Kako se je obnesla TČ, sekanci itd...? :mrgreen:
Itak, kdor ma čas, plac in svoja drva nima kaj dosti razmišljat Idea (makar tudi v smeri zalogovnika)
Drugo je, če zmanjkuje npr. zgolj časa , zato so mi zanimivi zapisi :
Citat: vse skupaj prišlo cca 950€, montiral sem vse sam, zagon je naredil uradni serviser za 200€(beri Confusedamo pritisnil gumb??? za vklop, vtaknil vtikače v elektroniko..) ampak tako sem se odločil zaradi morebitnega uveljavljanja garancije, če bi bilo karkoli narobe. Zastojev do sedaj. po pokurjenih cca 15 tonah peletov ni bilo, kuril sem vse mogoče pelete, tudi do letos, ko mi SV ogreva TČ, sem ogreval SV čez poletje z peleti, čiščenje v najhujši zimi enkrat tedensko
ki ovržejo precej zapisov o težavah s kvaliteto pelet, čiščenja, ter težav z gorilci.
Torej, če ne kupiš ravno najcenejšega (ki s pečjo vred ne presega omenjene vsote v prispevku) , niti ni potreben nek visokocenovnik, ter ga v pogon spravi nekdo , ki ve kaj dela in za tem stoji, predvidevam , da nihče ne bi smel imeti težav, ne z gorilcem, niti peleti :wink: ...če niso v prahu,nenormalnih dimen. ali namočeni :mrgreen:
Bi se strinjal tudi s kombinacijskimi pečmi (menjava energenta), čeprav imajo namenske običajno boljši izkoristek.
Lp
Kako se je obnesla TČ, sekanci itd...? :mrgreen:
Itak kdor ma čas in svoja drva nima kaj dosti razmišljat Idea
Drugo je če obojega ni ..., zato so mi zanimivi zapisi :

Bohinc, ti se kar heci na moj račun... :lol:
Pa ljuba duša, kaj bo človek v penziji počel, če pozimi na bo imel vzroka za beg in ljubosumnost svoje drage s čohanjem -čiščenjem, nakladanjem -nalaganjem svoje pečke in smetenjem na PSS kako se mu je le ta polulala.

TČ , pri naši O izolirani hiški, razen za ogrevanje sanitarne vode nima kaj delat. Za sekance imam pa premajhen zalogovnik - prostora.

Glede kurjave sekancev, kljub zaraščenosti veliko uporabnikov nisem zasledil kaj prida,
razen meni enega poznanega , lastnika tudi žage hlodovine in če se ne motim tudi kogeneracije ali sušilnice lesa.
Predvidevam, da mi bo zadeva delovala. Trenutno preverjam kolk to stane v Srbiji, če bi dobil kaj ceneje (poznam enga, ko je vsak drug teden dol).
Seveda bo delalo, je le majhna predelava vratc, katero naredi vsak malo bolj vešč z fleksarico in vrtalnim strojčkom, ni nobenega problema. Mislim da te na hrvaškem kljub plačilu njihovega ddv še vedno pride ceneje kot pri nas. Je še neka trgovina v Samoboru, takoj za mejo, kjer se lahko zdilaš še za kak popust, vsaj kolega , ki ga je kupil tam se je kar konkretno zmenil. Firma je EKOPLAM d.o.o. Samobor,
tel: +385 1 3362 679
lp
Zdravo aleš-88
Imam identično peč staro čez 30let. Mislim,da je bila letos četrta sezona na pelete
in peč dela odlično z gorilcem "Jesenko". Malo sem jo "poboljšal" z turbolatorji in seveda redno čiščenje, potem pa kar dobiš nekaj iz nje....napram oh in sploh specialnim kotlom....(cena)
l.p.
Frane
jaz imam 3 leta feroterm peč (stara cca 35 let) in Lamorghini gorilec... brez problemov....
Iskanje po temi