PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kanalska klima

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cevi za kanalizacijo tudi nameravam uporabit. OK, torej če so dovodi po sobah 125mm, koliko mora bit pa povratni vod in iz katerga prostora?
Predstavljam si 125mm v 4 sobe v mansardi, nato pa vsaj 160mm povratek iz hodnika?
Vpih v spalnih in bivalni prostorih...
povratni vod kopalnica..WC..utility...itd...
količina vpihanerga zraka mora biti enaka količini povratnega pretoka zraka.
v tem moraš upoštevati krajša vrata sob ali pa namenski štoki vrat ki imajo utore.
To imamo mi in so lahko vrata sob zaprta in so krila do tal.
Predlagam da v plato poštemaš večjo luknjo kot 125 in notri daš slepo cev malo večjo kot 125 da lahko manevriraš malo.
V kolikor bodo cevi na podstrehi ...res svetujem dobro izolacijo.
Večje ko bodo cevi manj pihanja se bo slišalo pri višjih pretokih.
Sploh pri hlajenju ali ogrevanju ko rabiš konkretne pretoke.
Zdravo,

nekako sem razmišljal narediti malo več kot fi 125mm zato da se lažje manevrira.
Ampak glede na to, da imam še čas kakšen fi bi bil najbolj primeren? 150, 180?
kakšne vpihovalne šobe se potem uporabljajo?
150 luknja je dovolj..če bo pa izolacija okoli cevi pa bolje 180.
Vpihovalne šobe so različne..poglej na net..
Ali se lahko kanalsko klimo montira poševno in ne v vaservago? Imam poševen strop, zato bi mi to prišlo v poštev.

Ali pa če se da tako kanalsko klimmo montirati navpično (ob steno) npr. slika - dovod zraka bi imel pri tleh ob steni in izpih zgoraj ob steni.

Priložene datoteke
.jpg   kanalska__opis5.jpg (Velikost: 151,06 KB / Prenosi: 975)
Odvisno od tipa, nekatere lahko pozicioniraš v celotnem kotu 90°, druge samo stroga horizontala
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Nikjer na spletu ne zasledim ali je v tem primeru možno narediti multi split varianto:

Zunanja enota: mitsubishi suz-ka60va

Notranja kasetna stropna klima¸: mitsubishi PLA-RP60BA

Notranja kanalska klima:mitsubishi SEZ- KA 35VA (ali se to da montirat poševno)
Predno karkoli štemaš pejt v par trgovin k to prodajajo in si pred vsemi deli priskrbi materijal da ne boš kasnej še enkrat štemal in flikal poštemanega. Tu si dobil informacije kako se dela za konkretno rešitev pa forum ni pravi naslov. Jaz imam vse narejeno z okroglimi cevmi in ventili.
Obujam temo ker sem v odločitvi kako bi izdelal. Smo drugo leto v novi ytong dvojček hiši. 40cm ytong, podstreha 30cm volne in 10 cm pod cegli(ene izolativne plate ki ne vem kako se jim že reče). Fasade letos še ne bo. V pritličju živijo starši, v nadstropju( sem jaz) pa je kuhinja z jedilnico in dnevna soba, kopalnica z wc-jem, spalnica in na podstrehi(dve sobi po 25kvadratov). Skupno imam sam okoli 120 kvadratov(spodaj okoli 68 in zgoraj 50kvadratov). Ker se nam je pri gradnji malo mudilo in ker je gradnja notranjih instalacij potekala pozno jeseni smo nekako pozabili(takrat ni bilo nobenmu vroče) da bi se v sam knauf montiralo kanale oziroma razvod cevi za hlajenje ali prezračevanje. Pri meni bi bilo tako da bi hladil podstrešni sobi, spodaj kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo( v obliki črke U velikosti 40kvadratov) in pa spalnico v velikosti 22kvadratov. Sama kanalska klima bi se lahko skrila na stopnišču ki vodi do zgornjih sob. Vpihoval bi čez linijske difuzorje ki bi jih tudi lahko elegantno vgradil, ker plata ne pride do stene in je vmes tudi malo knaufa(nad jedilnico in dnevno je skriti prostor pod streho zaradi frčad manjše in večje ki se razprostira čez celotno dovžino balkona-hiše) in bi se lahko cevi skrile tam). Do zgornih sob bi lahko prišel po stropu stopnišča  in do moje spodnje spalnice ravno tako.  Ali se bi mi splačalo vgraditi zraven tudi rekuperator? Nagibam se sistemu od mitsubishi klime in rekuperatorja. Problem nastane ker iz kopalnice ne morem vlečt odpadnega zraka ker je kopalnica na sredi stanovanja. Ali naj rajši vzamem lokalnega za spalnico? Kaj vse bi rabil za razvode zraka za klimo da bi čim več naredil sam in bi monter samo priklopil klimo? Na kaj moram biti pozoren itd... Vsaka pomoč dobrodošla ?
Lp
Po mojem sprašuješ bistveno preveč na splošno, da bi dobil kak uporaben odgovor. E-netsi je imel včasih dobro zbirko vsebin za samograditelje, pa tudi tu na forumu je precej napisanega, treba je pač zagristi v kislo jabolko in začet študirat. Na splošno sicer ne vidim razloga, da bi v hišo s centralnim prezračevanjem vlačil še lokalno. Eno, in tisto dobro. Če vlačiš kanale, naj bodo ti za prezračevanje, kanalska klima je šele na drugem mestu. Pa marsikdo ni navdušen nad kanalsko klimo zaradi povečane verjetnosti tvorjenja kondenza v prezračevalnih ceveh in posledične možnosti razvoja plesni - ina dajo potem raje klasično klimo k prezračevanju.

In če te prav razumem imaš novo stanovanje in bi bilo zdaj treb knauf dol metat, da bi naredil prezračevanje? To bo še lušno... Jaz bi v tem primeru raje dal eno dobro klasično klimo na "pametno" mesto v stanovanju.
Ja stanovanje je novo. Knaufa ne bi metal dol ker lahko pridem do dveh kar velikih kanalov pod streho(eden nad jedilnico in dnevno in drugi nad spalnico). Cevi bi speljal pod stropom stopnišča do vsake sobe in to potem oblekel z knaufom v škatlo. Kakšne cevi se pa lahko vlečejo? Verjetno čim večji presek? Nekje sem prebral da imajo kar fi 75 cevi. Če vzamem klimo 3,5kw in če vem da ima ena taka cev max 30 kubikov zraka pretoka, a more potem biti vsaj 15 če ne več cevi, da se približaš deklariranmu pretoku? Kaj se zgodi če jih imam manj? 10? A zadeva ne hladi dosti?
obujam temo Smile žena pravi da je neznosno vroče in da je potrebno do naslednje sezone urediti hlajenje stanovanja.
Ker smo že ob času adaptacije naredili nekaj prebojev in imamo celo podstrešje "fraj" se nam zdi najbolj smotrna vgradnja kanalske klime
ker imamo čas, smo preštudiralo pol trga, kaj ponuja, različne proizvajalce predvsem, tega je pač malo morje in na koncu se moraš sam odločiti, mi se še nismo odločili Smile
Razlog pa je v tem, da večinoma montreju na našem koncu najdejo 100 razlogo za ne dati kanlsko kimo in da pač raje navadne stenske ali mogoče talne ( ki so pa €€).
Nekatri na tem forumu res obladajo in sem jim zeloo hvaležen za vse napotke Smile
ima kdo ta tip klime doma in bi povedal kako se obnese v praksi??
Kanalska cenejša kot običajna stenska, če upoštevaš celoten strošek izvedbe?
(19.8.2020 ob 11:21)csamo001 Napisal: Kanalska cenejša kot običajna stenska, če upoštevaš celoten strošek izvedbe?

kar imamo ponudb, je dražja Smile
pri nas bo pa verjetno cenejša ker so nekateri preboji narejeni + notranja enota je na podstrešju kjer lahko kam speljem kondenz ker pri klasični ga nimam kam oz potrebujem čerpalko (torej spet par 100E dodatnega stroška).
Če je tako, po mojem ni kaj za razmišljat. Pri kanalskiih izvedbah je distribucija boljša, stanovanje bolj enakomerno ohlajeno. Če imaš prostorske danosti in je izvedba še cenejša, je to to.
1 2 3 4
Iskanje po temi