Objave: 604
Teme: 66
Ocena:
0
Vprasanje je enostavno,ker je TC z geosondo draga kot zafran,me zanima katere vse sisteme/peci ,se lahko priklopi na talno ogrevanje?
Prosim za cim vec predlogov,ker po branju foruma sem opazil da je zelo veliko razlicnih peci na vsemogocne izgorljive materijale.
Opazil sem da obstajajo tudi TC na olje ali plin in v tem primeru je TC na olje ali plin takoj za TC na elektriko,vse ostalo centralna na olje,plin,les je zelo drazja zaradi vrjetno posledicno slabih izkoristkov.
Zanima me pa tak sistem da ima zraven tudi gretje sanitarne vode in avtomatiko ce je mozno,recimo kot TC na elektriko.
Objave: 387
Teme: 8
Ocena:
0
kaj pa TC z zemeljskim kolektorjem. ali TC zrak voda. Vse je pogojeno od tempraturne razlike, velikosti objekta, izolativnosti, ali pa recimo v prvem primeru kvadrature in kakovosti parcele.
gor daš lahko tudi vse sorte kondenzacijskih kotlov, ki so lahko na olje, ali plin. bodi pozoren na celoten sistem in zasnovo, da ne boš metal denar za nekaj, kar potem ne moreš uporabiti. govorim predvsem o kombinaciji kondenzacijskega kotla in talnega ogrevanja z radiatorji dodatno v sistemu.
Ocena:
0
Zaenkrat me zanimajo TC olje,plin in navadne peci kaksna je praksa in koliko lahko tukaj prisparas,ker sem trenutno z TC obupal zaradi izvedbe in velikih cen,kar bom napisal v drugem postu da bo loceno.
Tko da kr povejte...
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
Toplotnih črpalk na olje ali plin preprosto ni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Toplotna črpalka za svoje obratovanje potrebuje trajni izvor energije,kar je lahko zrak ( sonce), podtalnica ( energija zemlje), energija zemlje ( sistem geosonda) in solarna energija ( sistem horizontalnega kolektorja).
Med sistemi izbereš tistega ,kateri je primeren tvoji lokaciji.
Vsekakor toplotne črpalka zrak/voda je primerna na območju Slovenije za področje obale ( Koper,Izola in Piran).
Preprosto :;
toplotn ačrpalka = obnovljivivi vir energije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
termal
čista energija
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Ampak dokler sta olje in plin približno enako draga kot elektrika, se nikakor ne izplača motorsko poganjanje TČ. Sploh če upoštevaš mizeren izkoristek motorja.
Ocena:
0
Cesa drugega za talno ogrevanje (nizkotemperaturni sistem)pa ni?
Toplotna crpalka zrak/voda delo da -16stopinj in je zato dobra samo za primorsko.
Zemlja,geosonda voda pa do -20 stopinj ampak 4 Msit za crpalko z geosondo jepa tudi mal huda investicija,pa se veliko je nedorecenega in das toliko denarja in se se treses kaj bo.
zemeljski kolektro pa pravijo nekateri da mora biti vecji x2 drugi pa do 4x od ogrevane povrsine in ce imas 3 nadstropja po cca 100m2,moras imeti na voljo zemlje 30x30m,ta je pa mal huda,seveda drugi pravijo manj in to je na knap,to me pa zelo moti pri placilu 4Msit da bo vse na knap in da si v dvomih za tak denar.
Zato me zanimajo nizkotemperaturni drugi sistemi ce obstajajo.
Imamo moznost kupiti les od kaksnega gozdarja in gledam take peci k stanejo 1000er ne pa 18Keur.
Objave: 124
Teme: 2
Ocena:
0
Jaz sem si naredil en "excelček" s primerjavo stroškov TČ z vrtino in zrak. Nekje v 20-ih letih se splača vzeti TČ z vrtino, se mi pa vseeno zdi 20let preveč za povrnitev investicije.
Ocena:
0
Vem da je okol 20 let amortizacije,zato me pa sedaj zanima scim lahko se gonim talno gretje?
Objave: 124
Ocena:
0
Z vsako pečjo, če imaš zraven zalogovnik.
Zakaj pa ne TČ zrak/voda?
Ocena:
0
Ker je do -16 stopinj,spadamo pa pod obmocje osrednje slovenije.
Pac gledali smo najbolj ekonomicno varijanto in to je zemlja ali pa geosonda,katera je pa prevelik zalogaj ker je se 100 drugih investicij.
Potem potrebujem zalogovnik,kateri naredi kaj da dobi talno gretje normalno temperaturo ki ne poresega 35stopinj?
Katere so pa peci ki imajo krmilno elektroniko in nastavitev preko sobne enote? (vrjetno olje zaradi gorilca)
Objave: 470
Ocena:
0
Z vsakim toplovodnim sistemom. Lahko je olje, plin, TČ, drva, peleti, sekanci, elektrika, ... Važno je, da imaš potem mešalni ventil, ki omejuje maksimalno temperaturo vode v talnem. Poleg tega lahko daš še termostatske glave za talno, ki se običajno vgradijo po ena za vsako vejo talnega (vsak prostor). Še bolje je če imaš omejevanje temp. vode avtomatsko krmiljeno preko vremenske regulacije. Vremenska regulacija je lahko integrirana s pečjo ali pa jo dokupiš posebej.
lp
sandi
Objave: 66
Teme: 4
Ocena:
0
Poglej si še tole stran: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekodom.com/o_tc_prihranki.html">http://www.ekodom.com/o_tc_prihranki.html</a><!-- m -->