PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Moč črpalke za talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ob adaptaciji sem položil talno gretje v enem delu mansarde(33m2 - 3 veje skupaj cca 280m cevi, vse isti prostor), ostali prostori so ostali na radiatorskem ogrevanju.
Razdelilec talnega sem preko termostata priklopil na obstoječi dovod od starega radiatorja(radiator odstranil).
Toplo vodo po ceveh poganja črpalka, ki je locirana v kurilnici.
Ko sem opravljal protokol za talno gretje, sem prišel do ugotovitve, da dokler so vsi radiatorji v mansardi zaprti je pretok vode 2,5l/min, če pa odprem vse radiatorje pa pade pretok v talnem na 0,5 l/min.
Predvidevam, da bo pozimi tako majhen pretok problem in da potrebujem posebno črpalko za talno, ki bo poganjala vodo samo po talnem.

Zanima me, katero črpalko mi priporočate(moč, znamko)?
Kam jo je smiselno postaviti? Na dvižnem vodu med termostatom in razdelilcem?
Ker vse tri veje ogrevajo isti prostor, ali je smiselno da sobna regulacija vklaplja in izklaplja to novo črpalko?

Hvala
Na kakšni hitrosti pa je delovala črpalka? Na najvišji ali najnižji? Poizkusi jo dati na najvišjo.
Na najmanjši, problem je da če povečam hitrost črpalke se potem v radatorjih sliši delovanje črpalke.
Verjetno imate sedaj eno crpalko Grundfos 25 – 40 (ali slicno), ki deluje na prvi stopnji.
Pravite, da se na drugi oz. tretji stopnji slisi delovanje crpalke. Mislim, da Vi ne slisite delovanje crpalke, temvec sumenje, ki je posledica vecjega pretoka (hitrost vode) v ceveh in radiatorjih. Temu se izognete, da priprete odtocne (spodnje) ventile v radiatorjih. Zato potrebujete imbus 8. Poizkusite.
Ce to nebo zadostovalo, dodatno crpalko.
Za 33m² zadostuje najsibkejsa npr. Grundfos 25 – 20 (te ni vec v programu – ce dobite kaksno starejso, rabljeno – vzemite / nima biti kaj narobe).
Novo / kaksna stara zaloga? Grundfos 25 – 40 (te se praviloma ne sme vec prodajati, nizka cena)
Ostane Vam potem npr. Grundfos 25 – 40 Alpha 2 ali npr. Wilo 25 / 1 – 6. (energijsko varcne crpalke)
Ce nimate prostora za vgradnjo Grundfos ali Wilo, lahko vgradite npr. Wortex BWO 155. Te je sicer namensko cirkulacijska crpalka, vendar za 280tm cevi zadostuje. Prednost bi bila se, ker se sama vkluci in izkljuci na nastavljeni temperaturi (Mod. BW-SI 154)
Ce boste kupili vse novo, potem bo crpalka tako ali tako energijsko varcna, tako, da lahko deluje 24 ur dnevno (poraba ca. 8 - 12W/h)
Crpalka brez elektronike porabi ca. 100W/h – tukaj je uklop/izklop preko termostata priporocljiv.
Če sem prav razumel, bi moral za prvo varianto potegniti novi dvižni vod in povratek iz kotlarne do razdelilca talnega. Bilo bi idealno, vendar dvomim, da za njega sprejemljivo.

Vleka novega dvižnega voda ne pride v poštev.
Dodatno črpalko v razdelilno omarico talnega, ali pa poiskati neko kombinacijo višje hitrosti obstoječe črpalke in priprtih spodnjih ventilov na radiatorjih. Skratka uravnovesiti sistem, da bo zadovoljiv pretok skozi talno in radiatorje.
Kranj Napisal:Verjetno imate sedaj eno crpalko Grundfos 25 – 40 (ali slicno), ki deluje na prvi stopnji.
Pravite, da se na drugi oz. tretji stopnji slisi delovanje crpalke. Mislim, da Vi ne slisite delovanje crpalke, temvec sumenje, ki je posledica vecjega pretoka (hitrost vode) v ceveh in radiatorjih. Temu se izognete, da priprete odtocne (spodnje) ventile v radiatorjih. Zato potrebujete imbus 8. Poizkusite.
Ce to nebo zadostovalo, dodatno crpalko.
Za 33m² zadostuje najsibkejsa npr. Grundfos 25 – 20 (te ni vec v programu – ce dobite kaksno starejso, rabljeno – vzemite / nima biti kaj narobe).
Novo / kaksna stara zaloga? Grundfos 25 – 40 (te se praviloma ne sme vec prodajati, nizka cena)
Ostane Vam potem npr. Grundfos 25 – 40 Alpha 2 ali npr. Wilo 25 / 1 – 6. (energijsko varcne crpalke)
Ce nimate prostora za vgradnjo Grundfos ali Wilo, lahko vgradite npr. Wortex BWO 155. Te je sicer namensko cirkulacijska crpalka, vendar za 280tm cevi zadostuje. Prednost bi bila se, ker se sama vkluci in izkljuci na nastavljeni temperaturi (Mod. BW-SI 154)
Ce boste kupili vse novo, potem bo crpalka tako ali tako energijsko varcna, tako, da lahko deluje 24 ur dnevno (poraba ca. 8 - 12W/h)
Crpalka brez elektronike porabi ca. 100W/h – tukaj je uklop/izklop preko termostata priporocljiv.
V kurilnici je črpalka G UPS 25-60 in ko sem jo dal na tretjo stopnjo in zaprl vse radiatorje je bil pretok 3l/min, pri odprtih radiatorjih pa je padel na 2,5l/min.
Ali je to dosti velik pretok, da bo pozimi ogrel 33m2?

Tudi odtočni ventil na radiatorju sem priprl in res se je zmanjšala glasnost šumenja.
Ali je možno da zaradi tega pozimi ne bom mogel pogreti prostora?
25 – 60 in 2.5L/min je teoreticno dovolj, razen ce nimate na crpalko priklopljenih nekaj deset starih rebrastih radiatorjev in talno polozeno na razmaku 30cm.
Da pozimi ne boste mogli ogreti prostorev – mislim, da tukaj ni bojazni, je pac odvisno od toplotnih izgub.
Potrebno bo vse skupaj hidravljicno uravnati. Ker je vse na eni crpalki bo potrebno sigurno nekaj dni ali tednov, ko bo mraz, ne sedaj, ker samo gledati na pretok L/min - iz tega ne bo nic, ker ne veste na koliko Watt-ov so preracunani radiatorji (ce je starejsa gradnja, sigurno prevec) in talno gretje. Tukaj bo potrebno investirati cas, voljo in zivce.
Na črpalko so piklopljeni štirje rebrasti radiatorji(dva sta večinoma zaprta ali priprta, ) in ena lojtra, razmak pri talnem pa je 10cm.
Iskanje po temi