Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Pod tem imenom naj bi se skrivala regulacija, ki izpušča sinusoide in s tem zmanjšuje obrate motorja. Dokler nisem tega probal na več motorjih sem mislil, da mora to lepo delovati z vsemi manjšimi motorji, razen s kolektorskimi, kjer je pa itak odlično tiristorsko sekanje polvalov.
Moje izkušnje so sledeče:
- Majhen ventilatorček z motorjem s kratkostičnimi obročki, moči mogoče 10W, je delival krasno, en val vključen, 4.izključeni in se je lepo vrtel z nizkimi obrat, zagon neproblematičen.
- 60W motor enake konstrukcije je bil povsem druga pesem, motor je ob vsakem vključenem valu oddajal udarne zvoke, ki mu jih nisem privoščil, edino varianta en val vključen, en izključen, je za silo sprejemljiva, pa še tu se pri spremembi zračnih razmer začne pojavljati razmeroma močan udarni zvok.
- IMP črpalka ala klasična Grundfos 45 180 ali nekaj podobnega, je delivala lepo, spreminjal sem razmerje med vključenimi in izključenimi periodami in odziv je bil pričakovan, zvok od vklopov je bil zaznaven a nemoteč. Probal sem doseči, da bi v času brez napetosti motor delival kot generator, da bi s tem meril obrate, vendar brez uspeha. S tem se bom še pozabaval, ko pride na vrsto avtomatika za ogrevanje in sončni sistem, kriza so namreč prenizki obrati, ki obrabijo ležajni puši.
- 600W pretočna črpalka za potok ipd (motor s kondenzatorjem) zopet čista groza, črpalka ropota, se trese, skratka ni variante pod nobenim razmerjem impulzov in pavz. Probal sem še klasično sekanje in tu je zadeva delovala, le prenizkih obratov ne smeš želeti.
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
To kar omenjaš ne gre za enako konstrukcijo motorjev.
V prvem primeru imaš motor ki zamika pomožno fazo z kratkostičnim obročkom. Z tem bo najmanj težav ker je zamik idealen.
V drugem in tretjem asinhronskega z pomožno fazo ki je ustvarjena z pomočjo kondenzatorja zamik 90 stopinj.
Po mojem je glavni problem v tem kakšno je razmerje med močjo in maso rotorja in rotirajočih delov. Težji kot so manj bo ropotalo.
Po moje bi bilo bolje uporabit inverter pri moči 600W. Tudi cenovno so že dostopni.
Ocena:
3
Testiral sem na 4.motorjih, 2 z obročki, dva s pomožno fazo.
Mene je vodna masaža prišla 60€, inverter bo nekajkrat več + v bistvu ne rabim regulacije, sem se prejkotne samo igral.
Ocena:
3
Danes sem se malo temeljiteje poigral s krmiljenjem UPS 2540. Moj primerek, pri enem vključenem valu in 19 valov pavze, lepo dela ( brez zaznavnega glodanja ležajne puše zaradi prenizkih obratov) na manj kot desetini nazivnih obratov, tlak 28cm VS, pretok dobre 3l/minuto. Električna moč je nekje okrog 5W. Probal sem kup enih variant in črpalke se nikoli ni slišalo, le čutijo se udarci, če jo držiš v roki.
Gre pa za zelo dobro delujoč primerek, pri 50V sinusa se lepo zažene. Pri UPS 2560, ki jo uporabljam za sončne kolektorje, tako nizko ne bo šlo.
Objave: 550
Teme: 6
Ocena:
0
Udarce imaš zato, ker se motor vmes razmagneti in potem ponovno namagneti, kar pomeni, da ti ob vsakem vklopu potegne zagonski tok (poenostavljeno rečeno, seveda ta tvoj zagonski tok ni tako velik kot ob popolnoma novem zagonu ker se motor še malo vrti). Zadeva, ki jo rabiš, se imenuje ciklokonverter, več pa si poglej na slikici.
[img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")pantechsolutionsunichr("46")net/images/stories/k2-articles/single-phase-to-single-phase-cyclo-converter-2unichr("46")jpg[/img]
Ocena:
3
Kapiram, samo imeti bi moral trafo, saj pumpe ne moreš furati s 300V polvalovi. Sploh pa to, za motor s kondenzatorjem, ne more biti OK, saj bo fazni zamik nikakav. 3 fazni frekvenčnik z medfazno napetostjo 230V, pomožno navitje vezano ma medfazno S-T, glavno na fazo R. Samo potem je cenerje kupiti Wilo z regulacijo obratov, 300€, ki bo v življenski dobi privarčevala 100€, obrati pa kot kaže še zdaleč ne bodo tako nizki, kot v mojem primeru.
Ja, pri vklopih v prvem polvalu potegne ene 30% večji tok kot pri blokiranem rotorju, da vzpostavi magnetno polje, drugi polval je pa že nižji kot pri stoječem rotorju. Meni se to ne zdi problem, razmišljam pa, da bi dal vse črpalke na 200V avotrafo, pri nas je omrežna 240, ko sosedu sije sonce na streho, pa še malo več.
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Ni mi čist jasno, zakaj si želite tako nizke vrtljaje črpalke? Ne bi bilo učinkoviteje črpalko mehansko dušit? V porabi bistvene razlike ne bi bilo.
Objave: 550
Teme: 6
Ocena:
0
Itak se uporabljajo tiristorji, kot se vidi na tretjem grafu, na motor ne prihajajo polne polperiode.
Ocena:
3
Ja ampak če pride 5 polperiod brez pavze, bo šel stator v nasičenje in iz motorja se bo pokadilo.
Črpalka namesto 60W vleče 5W, mar ni to konkretna razlika. Gre pa za to, da drainback rabi ob zagonu konkretni tlak in pretok, da napolni kolektorje (zato imam UPS2560, močnejšo različico črpalke ), ko pa hočem v zgornji del zaligovnika pripeljati 60°C, v kolektorje gre 30°C, sonce pa slabo sveti, potrebujem čim manjši pretok. Plus zato, da se voda pri slabem soncu nenehno ne vrača v zalogovnik. Rešitev bi bili 2 črpalki, samo še vedno rabim regulacijo, sonce sije s sila različnimi močmi.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Kaj pa kakšna črpalka brez elektronike + frekvenčni pretvornik?
Sicer pa, kot smo že v eni temi debatirali, jaz sem rešil pretok s pripiranjem ventila. Če pa hočeš na trenutke polni pretok, pa morda kakšen elektromagnetni ventil kot by-pass?
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
[url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=_uw8ILSH-oE]Graetz polnovalni mostiček[/url] z vhodnim timerjem, da na vsake toliko časa spusti tok čez mostiček? Samo, ker timer bi skoz spuščal sinus signal ...
LP, steklenicka
LP, steklenička
Ocena:
3
Digifotko Jaz sem vklapljal po eno celo periodo, nato recimo 19 period nič. Lahko bi vklapljal samo del periode, tega še nisem probal.
Je pa energetsko veliko bolje zmanjševati napetost, pri 120V UPS2540 ustvari tlak 210cm VS in zahteva 18,4W, med tem ko 1 val On, 1 val Off dvigne vodo do 147cm, moč je pa prek 30W. Šele pri izkrmiljenosti 1 od 20, sta po moči obe varianti približno enaki, je pa takrat pri znižani napetosti kriza možna zaustavitev.
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
[url=httpunichr("58")//onlinetonegeneratorunichr("46")com/432Hzunichr("46")html]Če bo kaj pomagalo ...[/url] Si zlovdate dol 2 Hz sinus signal (samo bi ga morali potem še v kakem programu nekako dodelati, ker naj bi bil posnetek dolg 10s), kupite en eprom, ki ga sprogramirate, da vam na vsake x ms spusti ta signal skoz ...
LP, steklenicka
LP, steklenička
Ocena:
3
Danes sem se ukvarjal z zaščito triakov za vklop črpalk in prebral, da je vklop motorjev pri prehodu skozi 0 najslabša rešitev, saj povzroči močan zagonski tok. Ker sem že preveril snuber vezje, sem preveril še razliko med optimalnim vklopom (pri maksimalni napetosti sinusa).
Na Grundfos UPS25-40 sem ovrednotil 3 scenarije:
1. Vklop na vrhu sinusa in še 2 polvalova (na vsakih 6 sinusov)
2. Vklop na vrhu sinusa in en polval
3. Vklop skozi nulo z enim valom sinusa
Zagonski tok je bolj ali manj enak, sploh ni kritičen, saj je od normalnega (pri priključitvi na 230V) prvi polval (pri scenariju 3) večji za slabih 50%, drugi pa le še 30%. Itak je tok večji, saj se motor vrti zelo počasi. Črpalka se je vrtela premosorazmerno s časom vklopa, torej najhitreje pri scenariju 1, najpočasneje pri 2. Odločil sem se za vklop skozi nulo, saj je manj motenj + snubber vezje bo samo kondi.
Zna biti, da je pri drugih tipih motorjev situacija drugačna, zato bi veljalo to izprobati še na ventilatorjem, s katerim sem imel cca 2 leti nazaj težave.
Glede preklopnega vezja sem pa napisla tule <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=59050&start=144">viewtopic.php?f=6&t=59050&start=144</a><!-- l -->