Objave: 457
Teme: 4
Ocena:
0
pejdi rajsi delat kj koristnega, ne pa tu forum smetit
to je zadnje od mene ker pametnejsi odneha, ti pa se verjetno nebos mogel zadrzati in bos smetil dalje
lp
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Če v navodilih od tega zalogovnika piše postopek kako ravnat ,potem je ta debata zapravljanje časa.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Kaj pa če bi avtor teme spraznil zalogovnik in s kakšno lučko posvetil skozi priključke, ali še bolje, s kakšno endoskopsko kamero?
Sicer se pa strinjam s tem, da je bojler stisljiv, če je v zalogovniku voda po pritiskom, v bojlerju je pa ni oz. le-ta ni pod pritiskom in nekja pušča (odprta pipa).
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
Miha (upam da sem ime prav "prevedel" :lol: ), ne razmišljaj preveč, ti bo "Pajek" priredil IQ<13.
Sicer bom pa imel vsaj družbo :wink:
Za naju (in nama podobnim) bo potem veljal tisti biblijski rek:
Blagor ubogim v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Popolnoma jasno je, da bojler zdrži veliko večji notranji tlak kot zunanji.
Kljub vsemu, pa mislim, da si noben proizvajalec ne bi smel dovoliti izdelavo notranjega bojlerja, ki ne zdrži nek normalen tlak ogrevalnega sistema +/- 2 bar.
Vedno namreč obstaja možnost, da zmanjka vode iz vodovoda, nekdo pa odpre toplo vodo. Torej je v taki situaciji bojler "odprta pločevinka", s tlakom nič, zunanji pritisk pa z lahkoto stisne to "pločevinko" in vodo, ki jo vsebuje iztisne ven.
Torej tudi če proizvajalec "predpiše" postopek polnjenja, ta ne more biti zagotovljen v vseh okoliščinah.
Sicer pa se danes izdeluje marsikaj samo da je in da "drži vodu, dok majstori odu"
Ocena:
0
Bravo Homer, smo že trije!
( Mi je žal, res ne morem da ne bi smetil, pač imam toliko določenih vijug kot kura! :lol: )
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Ampak kakšno rešitev svetujte RUBMW? Monter bo zagovarjal stališče Stesta&Co, proizvajalec Spider&Co, po vsej verjetnosti bo zvisel na obeh straneh.
Ocena:
0
Na kar koli se bo RUBMW hotel sklicevati , bo težko dokazljivo karkoli. Enako velja za nasprotno stran. Morda je res najlažje dograditi bojler ki bo ogrevan iz zalogovnika, obstoječega pa začepiti navzven.Vsekakor je pa lahko da tale "IQ" polemika določene smernice tistim, ki zalogovnik z bojlerjem še kupujejo in vsaj dobro preberejo drobni tisk pred odločitvijo.
Po drugi strani so imele ( ali morda še imajo) peči hudičevo konkretne potopljene bojlerje. Vem da je zdržalvrajeni 80 litrov bojler nekih petinvajset let, se je prej poč polulala..
Dejtvo je tudi da na pločevino 80 litrov bojlerja delujejo znatno manjše sile kot na 200l!
Ocena:
0
Pa še tole za tiste ki "ne znamo brat navodil" :-)
V angleščini (recimo temu original navodila )
Note: During installation always take care to fi ll fi rst tank V2 (DHW) before tank V1 (Buffer).
In working operating condition avoid that the pressure of the buffer exceed the one of the DHW more than 1,5 bar.
--------------------------
In v slo prevodu
Pri montaži vedno najprej napolnimo notranjo posodo (posoda za sanitarno vodo), šele nato
zalogovnik. Pri delovanju moramo paziti, da pritisk v zalogovniku ne preseže pritiska v notranji posodi, to je 1,5 bara.
Tisti more / za se je nekako izgubil...
Torej v konkretnem primeru je dovoljen nad tlak zalogovnika napram bojlerju 1,5 bara, kar je povsem v skladu s tistim o čemer sem razpredal malo nazaj.
(navkljub mojemu IQ ,ki je v razredu povprečne kure)
Torej @RUBMW, še enkrat preveri navodila , tudi v izvirniku, če le ta morebiti ni slovenski.
Pa še linka na oboja navodila, da ne kdo rekel, das iskrivljam stvari.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/web_prospekti/478_zalogovnik_Cordivari_COMBI_1_WC.pdf">http://www.instal.si/web_prospekti/478_ ... I_1_WC.pdf</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.cordivari.it/cordivari/filecat/251_L1_F2_COMBI_2.pdf">http://www.cordivari.it/cordivari/filec ... OMBI_2.pdf</a><!-- m -->
Objave: 432
Teme: 17
Ocena:
0
[quote="CimaBella"]@RUBMW: Kako pa ogrevaš SV čez poletje?
Imam 8m/2 cevnih kolektorjev in mi ogrejejo vodo v zalogovniku na 60-70 celo 80 stopinj.
odločil sem se da zalogovnik oziroma bojler v njem zaprem, nabavil sem inox 200l bojler z dvema izmenjevalcema in bom povezal zalogovnik z inox bojlerjem, tako da bom sanitarno vodo ogreval iz zalogovnika.
Našel sem tudi navodila za polnjenje in res piše da najprej napolniš bojler :mrgreen: in potem zalogovnik, toda jaz se ne spomnim kako je pri meni potekalo zaporedje :o , sicer sem vse sam delal, toda zaporedja se ne spomnim.
Ker ne vem kdo je krivec nastale situacije in če bi mi ugodili reklamaciji, sem se odločil na zgoraj opisan sistem, ki potegne za sabo minimalne stroške.
Bojler sem dobil ugodno, ostala mi črpalka od prejšnjega sistema , nabavim še par ventilov fitinge cevi in veselo na delo,
Ker imam na srečo montiran regulator pritiska,katerega imam sedaj nastavljenega na 2,3 bare, koristim sanitarno vodo tako kot prej.
Še to, teme ne smetite, smetite sami sebe, hvala,pa brez zamere. :lol:
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Zamišljena rešitev ni najboljša. Premajhen bojler za 8m2 kolektorjev. Z poceni inox bojlerji so težave. Radi pokajo in vsebujejo preveč težkih kovin.
Ocena:
0
merlin 1
kolektorji mi grejejo zalogovnik 850 l in iz zalogovnika bom ogreval 200l samosteječ inx bojler.
Nabavljeni inox bojler je rabljen in tako tudi preizkušen, znanec ga je ven fliknil ker je šel na novi vir ogrevanja. Če je njemu služil, bo tudi meni.
Za teške kovine se ne sekiram, saj uporabljam sanitarno vodo za tuširanje,če pa kovine vplivajo na telo, potem pa res bog pomagaj( ne uživam sanitarne vode)
Ocena:
0
Merlin1, saj ne gre samo za bojler, gre za zalogovnik plus bojler, ki bo vezan na zalogovnik, se pravi 850 + 200 l kar pa ni ravno (pre) malo.
Glede smetenja se opravičujem, posledično je pa navkljub vsemu prineslo določene informacije, ki jih ne bi , če bi se ustavili pri nekem postu, ko ti nekdo vehementno napiše da si butel, ker ne znaš brati navodi itd.. kijih celo ne prilepi zraven.
Ocena:
0
prosil bi vas,kateri se ukvarjate z vezavo kotlovnic, kako pravilno vezat, zalogovnik-bojler in kaj nametat na cevi (pumpa varnostni ventilj, tipala v bojler, nepovratni ventilj) ali kakšno shemo.