PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Jeklene cevi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bi bla na večih mestih ok če nebi kmetje vso nesnago gor vozli pa v takih koncentracijah...
Če mene vprašate, sem probal domala vse vrste... problem v črnih ceveh je v tem, da skoraj ni več korenjaka ki bi ti šel avtogeno varit. Preveč zamudno in premalo rebata, danes treba vse na hitro in tadrago Smile Če se naučiš varit te pride s črnim cevmi zagotovo pol ali še več ceneje.

Isto je z pocinkanimi za vodovod, zaradi počasnosti vgradnje in nizke cene (20% od 100 ali 1000€ ni enako) jih ne montira skoraj nihče, pa so po mojem mnenju daleč najboljše. Zaneslivo zdržijo tudi 100 let, ne uniči jih para ko centralna uide iz nadzora, ne prevrtaš jih ko obesiš sliko (vsaj ne če si normalen), pridejo 5x ceneje kot aluplast in nenazadnje pridobiš protipotresno kopalnico Smile vsaj če ste že kdaj kako štemali potem veste zakaj...
Slabost je, da ti nabije rjo ko sprazniš cevi in ponovno odpreš (očistit treba šobe na pipah)...

Sam imam večina aluplast pa zeleno plastiko in baker... zadaj nebi imel več... sva s kolegom v moji drugi hiši prenovila kopalnico in sicer napeljavo za tuš, lijak, bide, wc. Z odtoki vred je prišel material 100€. Me je skor vrglo, kolk je rezanje navojev vredno... Učimo se celo življenje...

l.p. Jože
V zadnjem času sem bil v nekaj trgovinah kjer prodajajo opremo za ogrevanje in vodovdarje. Ko sem jim omenil, da se zanimam za klasično inštalacijo z železnimi cevmi so me vsi po vrsti gledali kot jaslice na Sveti večer.
Pač nisem v trendu ampak imam več razlogov.

Lep pozdrav vsem skupaj.
Živjo

Če boš sam delal te podprem, ker te bo stalo precej manj, če pa daš delat na čez ti ne bodo hoteli delat s tema ali pa ti bodo nabili neskončno ur...

Če rabiš flaše (avtogeno) in opremo ti jih posodim, samo so prazne, ti pa mi vrneš polne pa je Smile

l.p. Jože
Prosim za nasvet:

Pravijo, da jeklene cevi niso več tisto kar so bile. Kolikor sem uspel izvedeti se pri nas za vodovod dobiljo turške in makedonske. Kvalitetne navojne glave pridejo v Merjurju za 1/2 in 3/4 " za 115 Eur.

Kako oceniti življensko dobo teh cevi, ki so trenutno dobavljive? Ali obstajajo še kakšne boljše in kje se jih dobi?

PPR cevi (zelene AQUATERM) naj bi zdržale pri normalni uporabi in do 60 degC 50 let. Orodje je drago, če se ne motim okrog 240Eur in več. Proizvajalec zahteva originalno orodje in točno izvajanje spajanja po protokolu, za katerega težko verjamem, da se ga monterji držijo, če so ga sploh prebrali. Napake se mordapokažejo šele čez desetletja.
Drug problem je kvaliteta pritrditve priključkov, na katere so obešene pipe, ventili in podobno in demontaža vijačnih spojev čez leta, kar pri železnih ceveh praviloma ni problem.
Ali kdo ve za možnost ugodne nabave tega orodja?
Nad "zelenim programom" sem bil najbolj razočaran, predvsem, ker mi je spustilo koleno novi kopalnici, ko je zavrela peč na drva - zatakni se je regulator vleka. In potem iščeš ko nor in štemaš ploščicio po ploščico stran, ker voda potuje po izolaciji, in fuge so vlažne čisto drugje kot tam, kjer pušča...

Drugače je to neke vrste grelec, z obeh strani natakneš kosa nanj, da se stali in nato stakneš skup in malo prdržiš. neke vrste varjenje plastike. Je poceni, hitro obvladaš zadevo, cevi režeš s škarjami, kar me je takrat tudi pritegnilo. Slabosti sem že opisak, podobne so tudi pri aluplastu, vendar je tam lažja montaža (predvsem zaradi gibljivih cevi in ni vročih grelcov (se opečeš) ) vendar je precej dražji. Orodje za oboje se da sposodit v kaki trgovini z materialom (recmo ika)... Oboje po mojih iskušnjah odsvetujem pri peči na drva Smile

aja, še ena slabost aluplasta in zel. plastike je, da jo mimogrede prevrtaš v steni... zna biti zabavno ... Smile

l.p. Jože
(maj '15)
Kako izolirati dimno (kovinsko) cev dolžine 6 metrov, fi 70mm ? Poskusili smo s pištolo [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")naredisisamunichr("46")si/katalog/pnevmatsko_orodje/pnevmatske_pistole/pistola_za_nanasanje_167_bunichr("46")html]na sliki[/url] s tem, da smo podaljšali plastično cevko, a pride premalo na koncu ven.
Še kakšna ideja ali podjetje, ki bi se s tem ukvarjalo ?
popravek: kako od znotraj izolirati zgoraj opisano cev. Cevi je več, položene so horizontalno.
Tisti ki zagovarjate pocinkane cevi , poglejte si cevi tople vode , sam prerez po tolko in tolko letih, naslednje cevi kje so malo poškodovane se začne korozija čez čas,
Sam sem vrgel ven po 35letih pocinkane cevi, bile so ovite v klobučevino in so bile cele rjave, po kolenih so bili bunke vodnega kamna kakor tudi po stenah cevi , sem devi razrezal,... MB voda je trda... ponekod v mb-ju so še nekateri bloki na svinčenih ceveh ua vodovod tistega mojstra ki pa to popravlja se pa res plača z suhim zlatom ker jih ni...
pri alumplatu ni kovinskega priokusa v cevi če bo voda stala teden v cevi kakor tudi v ppr-cevi , Totra je samo prvi proizvajalec le.teh...
Dobiš tudi bolj poceni spajkalne enote tudi za 50€, in se potem držiš gretje tolko sekund z pritiskom , tolko sekund brez , spajanje fittingov in cevi in pustiš tolko minut na miru in zadeva dela...
Za črno inštalacijo , tistega ki časti potovanje ga peljem v innsbuck na poslovno stavbo kje je kompletna instalacija narejena v črnem. Gor je 400kW ogrevanje s plinom in pa 600kW hlajenje preko toplotne črpalke, po prostorih je 192 konvektorjev vsak ima priklop 1/2 cole, 4x 2xogrevanje 2xhlajenje, kak vem ker sem delal tam pa sem komplet vodovod priklopil na pocinkan razvod.
No, ko prebiram to temo mi je malo hudo kaj vse pisete.
Delam po terenu vecina Nemcija, Avstrija, in se dela vsa instalacija alumplast, mepla, rehau, tako da ne govorte da se vse mece ven od tega materiala. Crne cevi se uporabijo le za dvizne vode pa se to redko , da ne govorimo o vodovodni instalaciji in pocinkanih rorih.Ce se je avtor te teme odlocil za crne ceni se pac je.Moral pa si bo najti mojstra ki se zna cevi krivit in varit, to pa bo malo tezko ker jih enostavno skoraj ni vec , ce pa so pa bo cena tudi primerna.
Od črpalke naprej še kašen meter Cu naprej plastika Revi.
Rabim pomoč, da razčistim.
Pri znancu bi bilo za zamenjati del inštalacij do radijatorjev, sedaj imajo varjeno(verjetno črna kovina) sedaj razmišljajo, da bi od razvoda do radijatorjev potegnili cevi z bakrom.
Tam kjer se bo odrezalo razvod bi se dalo kroglični ventil in naprej baker,zanima me ali bo problem z galvanizacijo ?

Hvala za pomoč.
Galvanika bo če bo baker skup s kakim pocinkanim delom. Drugega se ni za bati.
-torej,če se da vmes med kroglični ventil in bakreno cev prehodni kos ,ki so ponavadi "mesing" bo vredu :?:
Ja sej kako pa bi ti naredil? Drgač ne gre k z fitingi...
1 2 3
Iskanje po temi