PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obratovalne ure uplinjaka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat: Sam sem zaradi izkoristka, manjše porabe v dvomih o ekonomičnem učinku izolacije objekta pri prihranku 240€ na leto in pri minimalnem strošku izolacije 10000€.

Ni treba biti v dvomih, nas je že več ugotovilo, da se ekonomsko izolacija pri drvah ne izide.

Kar se mene tiče, pa bom kljub ekonomskem debaklu hišo iberizolirala.
Ni vse v ekonomiji
izolacija se vedno izide. ker, če imaš izolacijo, kotla na polena morda sploh ne potrebuješ. pri kolegu, kjer sem predlani pomagal delat krmiljenje za drva + plin, lani skoraj niso kurili drv, ker je bil strošek za plin zanemarljiv glede na velikost hiše. ni več smisla se ubadati z drvmi, če v zimi za 4 etažno hišo mesečno porabiš za 80€ plina ... in to še, da tista hiša niti ni iberizolirana, 15cm mineralne volne na 40 cm itong blok. a pri nas doma, pozimi za 130 kvadratov mesečno za 80€ drv ni nujno zadosti ... ker nimamo izolacije.
aleks, jaz se drugače skoraj vedno strinjam s tabo, razen takrat, ko se ne. :wink:

Ne, izolacija se striktno finančno gledano ne izide, vsaj ne vedno. Vsaj ne za tiste, ki imamo lasten gozd in vsaj 10 m3 po dafaultu za pokurit. Tudi za kakšnega s TČ se ne izide. Je pa še kašen drug razlog, ne samo finančni, zakaj je dobro izolirati hišo.
drva vedno lahko prodaš/oziroma jih moraš. za kmetijske površine itak plačaš davek prek katastrskega dohodka, torej je finančno veliko bolj smiselno da jih prodaš, kot pa pokuriš sama. če se ne motim, v kar velik gozdovih šteje katastrski dohodek na hektar minimalno 200€. če hosto šparaš, in gojiš za pridelavo kakovostnejših sortimentov (kar lahko traja tudi desetletja) te vmes davek na katastrski dohodek pošteno pretrese - razen če prodaš za keš tistih 10 metrov vsako leto, (ki ti jih sedaj ni potrebno skuriti, saj jih tvoj objekt ne potrbuje več ker je izoliran). zato se izolacija tudi kmetom s hosto izide. kupcev za drva pa tudi ne bo prav hitro zmajkalo. žleda pa tudi menda ne bo vsako leto, al kva zdej?
Res je, gre se za pridelavo kakovostnega lesa za prodajo. Bukovine nimam veliko in smo jo ponavadi sami porabili, po izolaciji bomo verjetno tudi bukovino prodali. Krš pa skurimo doma, tega ne bi nihče kupil, razen za sekance. Glede davka pa ne vem, zgleda, da imamo premalo ha.
Povzemi:
Je pa še kašen drug razlog, ne samo finančni, zakaj je dobro izolirati hišo.

Poznan mi je primer znanca, iz sosednje ulice , kateri je pred petimi leti, obnovil fasado, zaradi po njemu ugodnem nakupu 6 cm plošč iz kamene volne. Bolj, ko mu je bilo svetovano naj kupljeno izolacijo, porabi štirislojno na podstrešju, za fasado pa nameni vsaj 16cm lamele, kajti povečan strošek bo samo v razliki debeline izolacije, bolj je bil prepričan o neumestnem nasvetu. Ko smo ga prepričevali, da niti na Eko skladu, ne pride skozi z nameravano debelino, pa je bil izgovor, da se itak ne misli prijaviti na razpis, da mu ne bi povišali vrednosti nepremičnine in s tem davka.
(seveda ima sedaj izolirano fasado s 6 cm ploščami , pritrjenimi s sidri katera so vidna ob vsakem deževnem vremenu in na katero je ponosen ter še vedno živi v prepričanju , da je vsak dodan cm izolacije popoln nesmisel)
Se pa pacient vozi z na novo kupljenim BMW terencem (nek se vid razkoš) priboljške pa si privošči z nakupom cenenega vina v dvolitrskih pvc plastenkah v diskontni prodaji. (ja tudi taki slovenceljni obstajajo)

CimaBella,
zaradi, katerega že vzroka razen finančnega naj bi dobro izoliral hišo?
Idea
Eden je ta, da nimaš plesen po stenah, za omarami... . Pa tudi na izolorano steno se je bolj udobno nasloniti (kot neizolirano). Tudi poleti ti je manj vroče. Tale tvoj znanec s 6 cm je bil res biser. Je to delal novo fasado ali obstoječo dodatno izoliral? V obeh primerih je naredil bolj slabo.
Sam nisem imel obstoječe fasade v mansardi(lesene deske na 2 remelnih) in sem brez pomisleka izravnal z dobre četrt metra eps....
Hanzi,
plesni ni, na stene v naših koncih obešamo slike in omarice, sami se nanje res ne obešamo-naslanjamo :lol: poletno pripeko pa mi omili senca, sosedovega oreha, :evil: 8) in malenkostno TČSV na podstrešju. Prej kot o izolaciji bi razmišljal o kontroliranem prezračevanju.
Poznam pa polno neizoliranih starih hiš, v katerih se ob pametnem vzdrževanju in bivanju ne pojavlja plesen.
Potem pa reši težavo tistim ki imajo plesen. Jih je precej, tudi na forumu.
Tudi pri nas se ne obešamo na steno. Je pa precej boljsi občutek biti pozimi ob izolirani steni kot pa neizolirani. Neizolirana seva konkreten hlad. Kot bi rekel da je radiatorsko ogrevanje boljše kot talno.
naša hiša je ena od teh, starih neizoliranih in skoraj brez plesni. plesni ima samo na enem mestu (špaleta kuhinjskega okna), pa še to na površini 10x15 cm. cena hiše brez plesni je kurjenje čez 200 dni na leto (ob primernem zračenju), ob porabi 17 in več prm polen. po pripovedovanju prvih lastnikov (je mama še vedno živa) sicer tudi niso imeli nikoli prida plesni v hiši - leto in dan je bil zakurjen šporget na drva, mama je pa v kmečki peči redno pekla kruh, tudi v poletni vročini. kakor mi, so tudi oni žehto v hiši sušili le pozimi. pri nas je higrometer skoraj bolj pomemben instrument kot termometer. imamo pa tudi to srečo, da stoji hiša malo pod vrhom prisojnega pobočja in s tem imamo stalni rahli termični vzgornik ob sončnem vremenu. pred direktnimi mrzlimi severnimi vetrovi pa nas nekoliko ščiti vrh pobočja.
z izolacijo obodnih sten si obetam, ob vzdrževanju približno iste klime, porabiti manj lesa. sicer živimo praktično sredi hoste, a to še ne pomeni da je obvezno ves les pokuriti za toploto. ko bo izolacija oboda končana, tudi upam da mi ne bo treba porabljati drv iz lepega lesa, in da bo dovolj priprava kuriva iz vej in vrhačev, kar bom lahko za manjši denar odkupil po sečnji. eni računate, kako bo to letno 300 ali celo manj € prihranka, a jaz računam takole: če je uporabna doba izolacijskega sloja od 30 do 50 let, je to na koncu še vedno 9000 do 15000 evrov prihranka, za katerega ti načeloma ni treba migniti (delo si vložil že v izolacijski sloj, in nekaj sredstev). zame je to v redu račun, sicer ne bomo obogateli, a z manj dela si obetamo vsaj isto udobje-to je pa že profit.
picas55:
- poleg Hanzijevih relativno racionalnih razlogov, se na splošno stvari počnejo iz emocionalnih vzvodov:

- ekološki: da se zmanjša potrebe po energentih, pri nas predstavlja ogrevanje cca 90 % porabljenih kWh (brez avtomobilov)
- ljubezenski: ker si je žena zaželela novo barvo fasade in ker stalno jamra, da jo pozimi zebe, poleti ji je pa vroče in boš hišo ogreval pozimi na 23 st. c in poleti ohlajal na 18st. C, kar je seveda skregano z logiko, z ljubeznijo pa niti ne.
- deloholični: zmanjka ti idej, kaj bi še počel okrog hiše, pa se nečesa lotiš v samogradnji
- nič-nas-ne-sme-presenetiti: v prihodnosti morda ne bo nekoga pri hiši, ki bi sposoben bil metat drva v peč in bo moralo laufati nekaj na knof
- zavistnostno-slovenski: ker jo je naredil sosed ali ker je sosed še nima
- sentimentalni: ker je to hiša prednikov in ti veliko pomeni kombinacija najboljšega iz preteklosti in sedanjosti
....

Motivacija na žalost ni stvar razuma, ampak čustev. Moški imate povečini nekoliko večjo potrebo, da racionalizirate (najdete nek bolj racionalen izgovor).
Cimabella:
- poleg Hanzijevih relativno racionalnih razlogov, se na splošno stvari počnejo iz emocionalnih vzvodov:

- ekološki: da se zmanjša potrebe po energentih, pri nas predstavlja ogrevanje cca 90 % porabljenih kWh (brez avtomobilov)
Tako kot sama, sem tudi jaz pripravljen kuriti krš samo da je dovolj suh.Če se ne motim, je sproščanje co2 pri gorenju isto kot pri gnitju oziroma rasti zaraščene domovine
- ljubezenski: ker si je žena zaželela novo barvo fasade in ker stalno jamra, da jo pozimi zebe, poleti ji je pa vroče in boš hišo ogreval pozimi na 23 st. c in poleti ohlajal na 18st. C, kar je seveda skregano z logiko, z ljubeznijo pa niti ne.
Izpolnim ji željo, v kolikor je pripravljena prevzeti stroške materiala in če izbere izmed stotih odtenkov bele
- deloholični: zmanjka ti idej, kaj bi še počel okrog hiše, pa se nečesa lotiš v samogradnji
Glej prejšnji odgovor
- nič-nas-ne-sme-presenetiti: v prihodnosti morda ne bo nekoga pri hiši, ki bi sposoben bil metat drva v peč in bo moralo laufati nekaj na knof
pri današnjem standardu bo lahko laufalo na knof samo še v predjamskem gradu ampak presneto kratek čas (so žal minili časi)
- zavistnostno-slovenski: ker jo je naredil sosed ali ker je sosed še nima
sosed ima ovce, jaz pa ženo vse meketajo
- sentimentalni: ker je to hiša prednikov in ti veliko pomeni kombinacija najboljšega iz preteklosti in sedanjosti
pri meni tega problema ni, je pa dober argument.

Motivacija na žalost ni stvar razuma, ampak čustev. Moški imate povečini nekoliko večjo potrebo, da racionalizirate (najdete nek bolj racionalen izgovor)
-glej odstavek o zavisti, ste pa tudi izjeme, katere potrjujete pravilo
-še zmerom so problem šuški

Zadovoljen z argumentacijo, vidim da bi me peljala l...pa čeprav proti vetru.
Prijetno je bilo pokramljati s tabo. Big Grin
1 2 3
Iskanje po temi