PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obratovalne ure uplinjaka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O ti mater, 3x mojo količino... Sicer pa se upam z mojim še 2 taki hiši ogrevati....

Moram pa forumaša vprašat zakaj ne bi smel uplinjak goreti 3 dni skupaj... Saj njegov je bil tudi precej v pogonu, saj do nedavnega, dokler ni imel zalogovnika... (če ga je že priklopil)
picas55, tudi okrogli valj vsekakor ima rob in to celo dva, si mal iz geometrije ven padu, ne? Kurišče ni krogla, da bi bilo brez robov. Zadnja stena valja je vseeno ravna, na sprednji strani pa je roba tudi nekaj malega spodaj. In v teh dveh robovih se vseeno nabere nekaj malega pepela.
@arbajter očitno ne bom dočakal tvojih odgovorov na moja vprašanja??
moj kotliček redno obratuje (se pravi vsako sezono) kakšna dva tedna, morda celo tri na 24/7. se pravi, čez teden med delovniki niti toliko ne ustavim, da bi pometel ven pepel. v soboto dopoldne pustim da dogori in ugasne, spucam, in se vidimo pri čiščenju čez en teden, vmes pa samo not mečem po 2 ali celo 3x na dan. taka situacija mi nastopi, ko je vreme slabo, temperature pa tam, pod -7°C, skratka, megla, veter, sneg.
to me je koštalo, v treh letih (ogromno ur, ker kotel skoraj stalno deluje na delni moči) , da bo počasi šoba za zamenjat.

me zanima za koliko se bo sedaj spremenilo, ko bom priklopil hranilnik. pri 70 litrov cirka (kolikor drv brez geometra in profesorja matematike udobno zložim v kotel) in 80% izkoristka, kolikor naj bi jih ladanček skoraj moral zvoziti, je to še vedno kar 100 kWh pri bukovini. kar naj bi segrelo dobrih 1700 l vode (700 več kot je vsebuje moj hranilnik) recimo iz 30 na 80°C. ajd, nekaj se porabi za gretje kotla, nekaj gre še v izgube, ampak vseeno.
Če ti bo res uspelo segreti toliko vode z eno naklado, potem imam jaz res slaba drva, velik odjem, slab izkoristek, ali pa je geometer čudno izmeril volumen kurišča.
Zadnjič sem te pa po telefonu drugače razumel (glede obratovanja 24/7). Jaz pravim da bi imeli 30kw polno kapo, ko pa monterjem omeniš 500m2, pa bi najraje dali 50kw, pa 5m3 zalogovnika. In potem bi predračun bil namesto 15 jurjev, 20 jurjev
arbajter
Kdo je to napisal?
Seveda kurim uplinjaka, cikel gorenja je že po proizvajalcu tako "kratek". Je pa res, da je zraven še dodatni toplotni izmenjevalnik, zato verjetno pa lahko tako špona. Kurišče je okroglo, ne kvadratno, kar pa zaradi tega ne pomeni da je kotel nizkocenovnik....

Z mojo geometrijo nič narobe, bila je ena redkih vej matematike, ki mi je bila všečna in jo vsakodnevno uporabljam. (prispodoba s plesnijo je bila na račun tvojega zapisa)
Kolikor ostane pepela v problematičnih vogalih, pri optimalnih nastavitvah in in pravi vlažnosti drv ti lahko povem, da ga je manj kot v dobrih peletih čeprav ni visokocenovnik.

Hanzi ops

glede, da smo včasih kurili, razne gašperčke in imeli odvode dimnih plinov iz
milimetrske pločevine, katera je bila velikokrat tudi rdeča od temperature,
dvomim, da ne bi kotel zdržal neprekinjenega kurjenja pri 5mm pločevini
in najbolj izpostavljenim površinah s termobetonom oz šamotom.
To si sam predstavljam, kot vožnjo z avtomobilom do prvega bifeja ali pa
ležernega potovanja po domovini, in porabo oz možnost okvar na km.
Običajno so stroški v prvem primeru višji. Big Grin :lol:
Pri meni se nabere cca 1300ur obratovanja--že 3leta je podobno.

Herz/18kW/90lit nakladalnega prostora.
Zraven 2x 950lit zalogovnika,vezana vzporedno.
Kuri se ponavadi od 1.10 do 1.5 naslednje leto al pa še kaj več :wink:
Pokuri pa se cca 12-14kubikov bukve.
Režim ogrevanja--24/7 na 20/23 stC nočno-znižano/dnevna temp.
Na dnevni režim se ponavadi preklopi okoli14h do 22h.
Črpalka laufa nonstop na hitrosti 1,je pa radiatorsko ogrevanje.

Ena naklada gori cca 6h in ogreje zalogovnike iz 40-45zg na 80/80/50--zg/sr/sp.
Zaukurim ponavadi okoli 17h.

Ogrevam 150m2,hiša iz 80let,ničkaj preveč izolirana.Fasada+kombi plošče.
Prej pa smo porabili cca 2300lit.kurilnega olja.

lp
3 leta, 5800ur.
28kW Froling S4, 1800l zalogovnik, na leto skurim okoli 15 kubikov(od tega okoli 2 kubika izven ogrevalne sezone za vodo)
Hanzi Napisal:Če ti bo res uspelo segreti toliko vode z eno naklado, potem imam jaz res slaba drva, velik odjem, slab izkoristek, ali pa je geometer čudno izmeril volumen kurišča.
Zadnjič sem te pa po telefonu drugače razumel (glede obratovanja 24/7). Jaz pravim da bi imeli 30kw polno kapo, ko pa monterjem omeniš 500m2, pa bi najraje dali 50kw, pa 5m3 zalogovnika. In potem bi predračun bil namesto 15 jurjev, 20 jurjev
izračun je preprost, dobra suha bukova drva ima da dajo vsaj 170 kWh na 100 pr.litrov (ali eventuelno, 30 kil briketov, kar gre zlahka v 70 litrsko kurišče, tudi vsebuje nekje 150 kWh energije). koliko od tega zdaj ti ven dobiš je odvisno od sistema. manj od 75% ne sme bit (ajd, mogoče spodnja meja dobrih 70), sicer si nekaj narobe naredil. za 1000 litrov vode segret iz 30 na 80°C pa tudi ne sme it več kot dobrih 50 kWh? dobro, je treba segret še samo kotlovno pločevino, pa pločevino hranilnika in cevovode, ampak ko je to enkrat vroče? sicer, pa glej malo višje kurjachev post. 90 litrov drv ogreje celo hišo in še skoraj 2 kubika vode na 80°C.

če ne uspeš tako - na lov za izgubami. recimo, resno premeriti kotel, koliko švica na lambdi, vzet IR kamero pa pogledat kurilniške izgube, itd. za primer ti povem, da že sama izolacija kotla, ki je pri mojem ladanu 30 mm, je pri kotlu priznane znamke 80 do 100 mm. pa moj ladan recimo nima nič izoliranega dna, kotel priznane znamke ima 80 mm, itd. evo, pa maš lahko 91% izkoristek izgorevanja, vendar procenti se nabirajo in ti rastejo izgube sistema.

odgovor na drugo je enak kot pri vseh bremenih. ti lahko vgradiš 50 kilovatni motor od jugota v šleper, morda ti celo rata da pripelješ robo iz ljubljane v istanbul. potem vzemi 550 kilovatni motor, in boš videl kaj se bo manj matral.

pri kotlih je pač tako, da se material tudi utruja, in proizvajalec ne priporoča da ga goniš večino časa na vršni moči. je le potrebno upoštevati, da so v nekaterih delih kotla strahotno visoke temperature. tko ti rečejo, vzemi večjega, ker bo manj časa delal na ful - manjša obremenitev materiala, plus imel boš boljši izkoristek (na vršni moči izkoristek ni najboljši). žal to potegne za sabo višjo ceno sistema, pa v nekaterih primerih, če je kotlovnica močnejša od 50 kW, so lahko sitni organi in imaš opravka še z papirji.
Zakaj imam v glavi nekje da je meja za neke specialne papirje 40kw. Mater bi moral poiskati tisti pravilnik. Lahko pomagaš?
Zadeva bo v poslovnem objektu, tehnični pregled, uporabno dovoljenje. Vse to mora kotlovnica zadovoljiti.
ne spomim se, vem da sme tudi tukaj na forumu nekaj debatirali.
Debate na pss ne najdem.
Nekaj piše o tem v pravilniku o oskrbi malih kurilnih naprav (do 50kw)
Tudi tukaj je postavljena meja 50kw.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.uradni-list.si/1/content?id=79755">https://www.uradni-list.si/1/content?id=79755</a><!-- m -->

Upam da kje drugje ni kakšna druga meja...
Cratos,
na letošnjem seznamu Eko sklada je tudi GT 25. Vsi kotli imajo obvezen HT 55l na kw moči.
(očitno WVterm spletne strani ne obnavljajo tekoče). Verjamem, da je kotel soliden, tudi moj prvi je bil Stadlerjev. Je pa precenjen vsaj za jurja in dvomim, da bi kdo imel toliko pogajalskih sposobnostih, da pride do takega popusta.Osebno pa tudi na žalost nisem toliko patriota, da bi preplačeval kmečko pamet.
Pa še nekaj, sem opazil, da jih večina ob zamenjavi montira, kotel iste moči kot ga je uporabljal prej. Pirolizni je lahko vsaj za četrtino manjše moči, če pa je v planu tudi izolacija objekta pa tudi 40%. Še bolje pa, da se ga loti po izolaciji. Sam sem zaradi izkoristka, manjše porabe v dvomih o ekonomičnem učinku izolacije objekta pri prihranku 240€ na leto in pri minimalnem strošku izolacije 10000€.
Sta pa kurjach in krnekdo 1 (kateri ima tudi obratovanje kotla na spletu in katerega večkrat primerjam) realno podano obratovanje in porabo.
(žal krnekdo 1 nima podane površine in izoliranost objekta.)

<!-- m --><a class="postlink" href="http://froling.strega.si/status.php">http://froling.strega.si/status.php</a><!-- m -->

Po že oddanem odgovoru sem opazil, da je del v napačni a podobni temi . Dejstva
pa itak ne spremeni.
krnekdo1 nima kotla na spletu :wink:
krnekdo1,

se opravičujem, sem sedaj tudi sam opazil, da se razlikuje tudi moč kotla, so pa obratovalne ure iste, zato sem domneval, da gre za tvoj kotel.
1 2 3
Iskanje po temi