PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje regulacija preko tipala in mot. pogona

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

sicer sem že pregledal teme na forumu me pa vseeno zanima kako je trenutni "trend" regulacije talnega ogrevanja. Torej ali naj položim pred estrihi (talno) še kabel s tipalom v vsako sobo iz omarice (regulator) da lahko kdaj/če krmilim motorni pogon na ventilu oz. gre povezava verjetno tudi nazaj na termostat v sobi. Je to smiselno ali je dovolj regulacija TČ in da sam kasneje malo prilagodim (ročno) temperature v sobah (npr. spalnica manj, kopalnica več).

Tisti ki ste za, mi prosim napišite še kakšna tipala?

Prosim za uporabniške izkušnje tistih, ki to že imate in ne nekih predvidevanj...

Hvalaaa
Če je to eno stanovanje in povsod talno, je najbolje da prepustiš TČ in njenem sobnem termostatu, da regulira po svoje. Manjša odstopanja od željene temperature pa reguliraš s pretoki posameznih zank.
Nobenega tipanja temperature tlaka ne potrebuješ.

Če pa je to hiša z dvema ali več stanovanji in je je želja po neodvisni regulaciji, potem je pač treba narediti toliko reguliranih krogov z mešalnimi ventili in motornimi pogoni. Tudi v tem primeru tipanja temperature tlaka ne potrebuješ. Potrebuješ pa tipala zunanje temperature, temperatur dvižnih vodov in sobnih temperatur.

Regulacija talnega ogrevanja vsakega prostora posebej je več ali manj stran vržen denar.
Kako za koga... Jaz imam v vsaki sobi regulacijo, strnko tipalo in magnetno glavo v omarici...
Spalnica 20, otroska soba in dnevni prostori 22, pisarna 19, kopalnica pa nina regulacije je pa caa. 24
In ko "dvakrat prdneš" v prostoru imaš pol ali stopinjo več, potem ti pa naslednjih "8 ur" to skuša popraviti......
Hmmm...mogoce imas prav...ampak mi korisri tudi poleti ko hladim...preko talnega in letos tudi z konvektorji
Če imaš konvektorje, je druga zgodba, ker je tudi odzivnost večja.
Gre se za enodružinsko hišo 140m2, ytong 40cm, TČ,....

razmišljal sem da bi dal kar sobni termostat v vsako sobo in na podlagi tega krmilil motorni pogon v omarici?

Če ne, bi dal vsaj kabel, če se kdaj odločim? Koliko žilnega priporočate (5 x 1,5) ??? od termostata do pogona? Ali mora biti tipalo estriha?
Če daješ termostate v vsak prostor, potem moraš imeti tudi toliko motornih pogonov.
Sicer boš krmilil kaj?

Za ta namen se običajno potegnejo električarske rebraste cevi, kable se pa potegne take kot jih bo zahteval termostat.
V primeru uporabe elektromotornih pogonov, gre za zvezne regulacije in ne govorimo o termostatih (ki zgolj nekaj vklapljajo in izklapljajo), ampak o regulatorjih. Ti seveda ne delajo na 220V, ampak so povezani z neko elektroniko (običajno v kurilnici). Za te namene se potem potegne tanjše kable (signalne), po možnosti oklopljene (lahko tudi FTP, STP).
Tipalo estriha ni potrebno, lahko pa ga daš. Tudi v tem primeru, je najbolje da položiš zgolj rebrasto cev, potem pa tipalo daš ali pa ne daš.

V kombinaciji s TČ si boš s temi regulacijami samo "zakompliciral življenje".....
Jaz sem mislil motorni pogon na vsaki veji ki to glede na željeno tem. v prostoru odpira/zapira pretok in s tem korigira temperaturo.
Tvoja želja, tvoj denar .....
Izvedljivo seveda je!
xtron: naredi kot ti Homer pravi in prvo zimo se bos malo hecal, da ustrezno oz. glede na svoje zelje odpres/pripres posamezne veje, nato je to to. Ko sem sam razmisljal, da bi mogoce vrgel ven obstojece tlake in naredil talno mi je 5 od 6-ih mojstrov / znancev, ki se s tem ukvarjajo reklo isto: ne kompliciraj prevec, ker bos razocaran oz. ne bo toliko bolje, da bi bilo vredno. Nekaj bo na tem, sem pa potem raje vzel mocnejso crpalko in se izognil razbijanju in selitvi na vikend za dolocen cas, sem odkril, da sem malo prestar za te sporte, raje in lazje zamenjam radiatorje Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Verjetno bom res vrgel rebrasto cev pod estrih od vsake sobe do omarice in eno med obema omaricama. Če se kdaj premislim oz., če bo kdaj čas da se poglobim v to.
Idea
kody Napisal:Hmmm...mogoce imas prav...ampak mi korisri tudi poleti ko hladim...preko talnega in letos tudi z konvektorji
Raje investiraj v izolacijo ali pa nasadi drevje okoli hiše, je poleti ravno prav hladno pozimi pa toplo Big Grin
xtron Napisal:Gre se za enodružinsko hišo 140m2, ytong 40cm, TČ,....

razmišljal sem da bi dal kar sobni termostat v vsako sobo in na podlagi tega krmilil motorni pogon v omarici?

Če ne, bi dal vsaj kabel, če se kdaj odločim? Koliko žilnega priporočate (5 x 1,5) ??? od termostata do pogona? Ali mora biti tipalo estriha?

Tako imam urejeno jaz, pa ni ravno motorni pogon ampak termo glava.
Slabost takšnega sistema je da ko se zapre ena veja je posledično pretok v ostalih večji kar posledično ponovno zapre kakšno od zank in je pretok spet večji in tako naprej.

Kot se je izkazalo pri meni imam premajhen dovod cevi do razdelilnih omaric in ker praktično nikoli niso vse zanke sočasno v obtoku stvar funkcionira povsem zadovoljivo.
1 2
Iskanje po temi