PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obratovalne ure uplinjaka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj sodelujem pri izboru "mercedes" uplinjaka, ki bi imel dovolj dela v hudem mrazu. Sedaj pa me nekateri govorijo da ni pametno da bi uplinjak kak teden pozimi delal 24/7.(nalaganje ni problem razen v nočnem času, kar pa itak preživi v delovni fazi do jutra vsi uplinjaki če ga zvečer ob 10h naložiš polno.

Imate kakšno mnenje?
Koliko delovnih ur naj bi naredil uplinjak letno?
Moj jih naredi 450. Pri novem izboru za žlahtnika pa ne bi rad pretiraval s kw, ker bo dovolj odvzema za 20kw zagotovo, zato kolebam med 30 in 40kw.
Zalogovnik bo 3+1m3(dislociran v drugem objektu).
Hanzi
Glede tudi na izgube zalogovnika, ne verjamem, da potrebuješ tako velikega le tega..
Vse je odvisno od željenega časa avtonomije med dvema kurjenjema, dolaganjem kuriva, oziroma od potrebe ?(želje) prisotnosti kurjača.
Moje mišljenje je da, dnevno kurjenje pri 0C z polno naklado zadostuje za 24 ur avtonomije. In da se ti zalogovnik in kotel ne ohladi pod 40stC .Pri nižji temperaturi si privoščiš dokladanje v kotel npr. zvečer.

Glede časa obratovanja imam 265 ur vendar mi je bila januarja zamenjana
elektronika tako da je čas več kot dvakrat daljši. Pa še s to razlko, da imajo merćoti med uplinjaki , merjen čas obratovanja in čas delovanja.

Po moji enoletni skušnji z uplinjakom in 1500l zalogovnikom,in objekta brez izolacije dobiš hitro filing o kurjenju .Po moje je bistvo, da zalogovnik ne ohladiš pod 40st in da imaš zaradi dnevno nočne nastavljene temperature še vedno znosno- želeno bivalno temperaturo.

Poraba električne energije je res malo večja, pa vseeno se niti gorenjci ne pritožujejo,
ker so spoznali, da se povečan strošek skompenzira z manjšim stroškom porabljenega goriva.

Je pa polno forumašev z daljšim stažem kurjenja uplinjaka in uporabe le tega
Verjamem, da boš dobil kompetentnejše informacije od kurjača z enoletnim stažem.

Želim ti ugoden nakup, in prijetno druženje s pirolizno p. :lol: ..ko s čimmanj brezpotrebnih intervencij.
picas55, zakaj ne bi smel spuščati zalogovnika pod 40 st.C?

Hanzi, ti sporočima moje ure jutri, ehm, danes :lol:
Mislim, da 1 teden 24/7 ne bi smel biti nikakršen problem niti za najcenejši kotel.
Cima Bella

Lahko, ga spuščaš tudi nižje, samo čas za vzpostavitev normalne delovne temperature,
se je pa meni osebno izkazal za primernejši. Hitrejša in stabilnejša zagotovljenost z
željeno - nastavljeno temperaturo prostora in dogrevanjem zalogovnika z eno naklado do 80-85st. c po celi višini zalogovnika do procesa stabilizacije , ko je ostalo v kurišču še dovolj oglja po 18 urah,za ponoven zagon naslednji dan pri recimo zunanjih 0 st.C
Vmesni režim kurjenja sem prilagajal odvisno od zunanje temperature in ob zunanjih pozitivnih temperaturah in temperaturi primerne količine nalage kurjave.
Sama pa dobro veš da dve kurilnici, potrebah po ogrevanju in kurilnicah nista enaki.
Se je pa z malo preračunavanja,( poklicna deformacija) kljub dvoizmenskemu delu kurjača (8 ur) dalo v letošnji zimi uspešno zagotavljati optimalno temperaturo, katerega ugodnega bivanja, nismo bili deležni v 33 letni zgodovini, tudi ogrevanja s kurilnim oljem.
Upam, da sem bil razumljiv, dopuščam pa možnost, da se zaradi premalo izkušenj motim.(moja kmečka logika)
Monte Cocco je tudi super, samo ne kot alterego.

Čas za vzpostavitev normalne delovne temperature česa? Peči?

Se ti peč in zalogovnik ohlajata vzporedno?
Picas.
Zato ker pravijo, da za 200+ litrski bunker drv rabiš tak volumen zalogovnika(vsaj 3m3). Čeprav je tudi meni malo to much, ampak mogoče se bo kdaj obstojecim 500m2 pridružilo se kakšnih 200 zraven in takrat bo še toliko bolje če bo nekaj zaloge v zalogovniku za jutranji start kaloriferju v delavnici.
Tista o 40C je pa res "bosa". Ampak ko se takole malo pogovarjaš s prodajalci, ugotoviš da vsak prodaja "svojo pamet". Pa saj jih razumem.
Dvomim da bi od petih prodajalcev dva postavila enako kurilnico..... Vsak bi drugače reševal SV (zunanji bojler, interni bojler v zalogovniku, rebrasta cev, zunanji ploščati izmenjevalec, STČ ..) eden bi postavil en zalogovnik (ki ga ne spravim skozi vrata zaradi metra in pol premera) drugi bi postavil dva, tretji mora imeti diske za razslojevanje (moj sod se lepo sloji tudi brez njih, me pa zanima kako funkcionirajo kotlovski razdelilci (predviden 70kw za 5 krogov) pri mešanju vode (temperatura povratka glede na to da bo na njem vse od direktnega kroga do talnega). Če bo temperatura povratka višja od 40, potem bi jaz raje naredil za talno svoj odjem na zalogovniku nekje s spodnje polovice). Ko pa jim omeniš ogrevanje zalogovnika s toploto vijačnega kompresorja se pa bojim da se jim sploh predstava podre....
Moj v treh do štirih urah dogori v celoti, v zalogovniku pa je tudi do 95 stopinj. Peč samo pa mi krmilnik odreže od zalogovnika, ko temperatura v peči pade na 60 stopinj. Do drugega dneva bi morala voda v peči obdržati še 40 stopinj, teh sicer ne, stopinjo, dve čez 30 jih je pa še vedno. O kakršni koli živi žerjavici naslednji dan torej ni govora, ampak to niti ni problem, ker je zakuriti kotel mala malca. Zložim polena v peč in na vrh postavim prižgano kocko za roštilj, zaprem vrata in kurilnica me en dan ne vidi več, če pa je zunaj kakšna stopinja nad nulo pa me ni dol tudi dva dni.
CimaBella
res sem se malo nerodno izrazil. Mišljena je temperatura prostora nižja od nastavljene nočne, ko ti zaradi delovnih obveznosti ne znese pravočasno zakurit, ko si misliš, da bo napol ogret zalogovnik zdržal do prihoda iz službe.Ko ti pripeljejo nenapovedano bolno mladež,v stanovanju pa 18st; pokanja v radiatorjih...Zato raje zakurim malo prej in ne čakam na ohladitev zalogovnika pod30st. Pri štiridesetih ne pride do pokanja radiatorjev, prostori pa so hitro na želeni -( ne delovni) temperaturi .
Ja se pa res ohlajata peč in zalogovnik vzporedno.Regulacija peči skrbi, da se črpalka
povratka vključi, ko se zalogovnik - spodnja polovica ohladi na manj kot je temperatura kotla.To se ciklično ponavlja do temperature kotla 50st.( se pa kotel ohlaja približno 1st/h pri 22 st. kurilnice) in temperature povratka ogrevanja 30st. Meni z disociativno motnjo tak režim odgovarja. Ga pa ne vsiljujem nikomur.
Hanzi
Bos ali nag tak je naš sistem pri 265 delovnih urah in 70 vžigih od 23.02.2015
(ne januarja) in porabi dobrih 13 m/3 od začetka kurilne sezone 150m/2 ogrevanih površin in sanitarne vode
v 200l bojlerju . In v 90 % primerih ,če se le, da ogretih na 22-23d/20 n.
Priznajmo si da, letošnje zime praktično ni bilo.V normalnih zimah smo porabili 2000-2500l k.o., slabši bivalni klimi in nižjim ogrevalnim režimom.
Trgovci in monterji so zgodba zase. Bistvo je, da te oderejo, bognedaj pa če
jim kaj omeniš - povprašaš po mnenju ali argumentaciji njihovih trditev.

Glede, da si se odločil za daljinsko ogrevanje bom opustil smetenje teme.
arbajter Napisal:Moj v treh do štirih urah dogori v celoti, v zalogovniku pa je tudi do 95 stopinj. Peč samo pa mi krmilnik odreže od zalogovnika, ko temperatura v peči pade na 60 stopinj. Do drugega dneva bi morala voda v peči obdržati še 40 stopinj, teh sicer ne, stopinjo, dve čez 30 jih je pa še vedno. O kakršni koli živi žerjavici naslednji dan torej ni govora, ampak to niti ni problem, ker je zakuriti kotel mala malca. Zložim polena v peč in na vrh postavim prižgano kocko za roštilj, zaprem vrata in kurilnica me en dan ne vidi več, če pa je zunaj kakšna stopinja nad nulo pa me ni dol tudi dva dni.
@arbajter kako zakuriš? Kuriš tako uplinjaka,ali kaj?Če ja. Je to narobe ,zato ni čudno da ti vse skupaj pogori v 3 do 4 urah.
Razen .če imaš uplinjaka s majhno močjo in majhnim nakladalnim prostorom za kurivo.
Me res zanima kako ti bobni in puha iz kotla .Temu pojavu se reče resonančno izgorevanje.
Kotli visokega cenovnega razreda imajo kvadrasto obliko zato taki kotli običajno gorijo precej dalj časa kot naši ki imamo plitve nakladalne prostore..
Hanzi ti to veš ,ker sva o tem debatirala. :wink:
lp cratos
Seveda kurim uplinjaka, cikel gorenja je že po proizvajalcu tako "kratek". Je pa res, da je zraven še dodatni toplotni izmenjevalnik, zato verjetno pa lahko tako špona. Kurišče je okroglo, ne kvadratno, kar pa zaradi tega ne pomeni da je kotel nizkocenovnik. Že pred šestimi leti sem za sistem odcolal skoraj deset jurjev, tako da nebi ravno o nizkocenovniku. Osebno sem prepričan, da so okrogla kurišča neprimerno bolj praktična od kvadratastih oziroma takih, kateri imajo vogale, v katerih se potem zadržuje pepel in v njem eventuelno tudi vlaga.
arbajter,
z okroglim, kuriščem nič narobe, samo zanima me v katerem vogalu se zadržuje vlaga pri normalnem piroliznem izgorevanju in kaj je narobe s tistim minimalnim ostankom pepela. (kot bi se spraševal v katerem vogalu se bo pojavila plesen v okrogli sobi)
Tudi sam sem preračunal, da dosti več obratovalnih ur ni bilo glede na število vžigov, je pa res, da tudi nalage drv zaradi nulte in višje temperature ni bilo kaj dosti več od polovice.
Hanzi,
oh saj res, se pardoniram :oops:
Nisi mi odgovoril na moje vprašanje.Ali kuriš na vrhu dru ali spodaj pod drvmi??
Ne sej ni nič narobe s nizko cenovnimi kotli .Jaz doma kurim predelanega ATMOSA
Dc 25s ,ki je po predelavi izkoristk enakovreden kotlu za 4ooo€ (preberi si temo sam sfriziral ATMOSA)
Oziroma kar premočen za moj kvadraturo.
No tisto okoli nakladalnega prostora in obliki si ga malo pihnil.Naši kotli ,ki imajo okrogle nakladalne prostore in so narejeni bolj v dolžino dru namesto v globino nakladalnega prostora so zaradi tega bolj podvrženi resonančnemu izgorevanju .
Pravzaprav sem pa o tem že veliko pisal in se nebi rad ponavljal.
V Atmosa lahko naložiš 65cm dolga drva v Attacka še daljša ,Funk sigma ,ki ima prav tako okroglo obliko pa 50cm polena in ima še bolj trebušasto obliko ,kar zna biti včasih biti tudi problem ,če so drva preveč suha. Ker se lahko vžge preveč kuriva na enkrat potem pa so tukaj spet težave. Pri kvadrastih oblikah nakladalnega prostora ne nastaja nobenih hladnih kondenzaciskih točk! Zato pa imamo povratek nastavljen na minimalno 60°C.
Če je pravilno kurjeno in so drva kvalitetna in je šoba ne poškodovana lahko uplinjaki gorijo tudi po 8ur ali celo več odvisno od velikosti nakladalnega prostora in njegove litraže.
lp cratos
Škoda ker na forumu ne sodelujejo proizvajalci/prodajalci peči. (po nekaterih mejlih ki jih imam od njih jih kar razumem zakaj ne sodelujejo).
Potem bi lahko napisali zakaj uplinjaka ne bi smel en teden 2x dnevno naložiti in ga tako držati stalno (toplega). Saj potem ta huda zima itak spusti in ga spet nakladaš samo enkrat na dan, ali pa celo na dva dni.
Ali peč na pelete, sekance pa lahko skoz gori? Tam se celo priporoča čim manj vžigov.
"Vsi" nekaj pišejo kako pri delni moči kotel lahko gori 10+ ur z eno naklado, pa vemo da so pri delni moči nižji izkoristi, da o kakšnem pacanju kotlov ne pišemo (sploh kakšnih nizko cevnih, čeprav sem slišal da tudi mercedesa lepo zakatraniras če le ta nima objema.)
Hanzi Napisal:Škoda ker na forumu ne sodelujejo proizvajalci/prodajalci peči. (po nekaterih mejlih ki jih imam od njih jih kar razumem zakaj ne sodelujejo).
Potem bi lahko napisali zakaj uplinjaka ne bi smel en teden 2x dnevno naložiti in ga tako držati stalno (toplega). Saj potem ta huda zima itak spusti in ga spet nakladaš samo enkrat na dan, ali pa celo na dva dni.
Ali peč na pelete, sekance pa lahko skoz gori? Tam se celo priporoča čim manj vžigov.
@Hanzi kdo je pa rekel ,da nebi smel imeti takega režima kurjenja !?.
Lahko kuriš tako kot si ti napisal,zakaj ne ?
Če je dovolj velik odvzem in dovolj velik HT nebi smelo biti noben problem to tudi realizirat. Vsakega uplinjaka ,ki ima vlečni ventilator lahko dolagaš ,če je seveda za to potreba.
Ker pa ponavadi za eno stanovanjsko hišo zadostuje eno polnjenje nalage dru se to v praksi ne dela ,razen če so potrebe po toploti večje .
Pri tebi in meni pa še pri kom pač niso in je zato ena nalaga kuriva zadostna.
Pri nekom ,ki ima večjo potrebo po odvzemu mu bo kotel delal s polno močjo,ko bi kurjač presodil da bi moral doložit, bi pač doložil in pika.
Pri nekaterih kotlih imaš celo režim za ohranjanje žerjavice in bi enostavno samo spet doložil ,da ti nebi bilo treba ponovno štartat od začetka.
Tako ,da ne videm tu nobenega problema.
Peletni kotli delujejo na podoben način kot ELKO gorilci in je spet odvisno od samih potreb in nastavitve režima kurjenaj in odvzema stanovanja ali hiše..
Pri Merzedez kotlih proizvajalci ne zahtevajo nobenega HT pri nizko cenovnikih pa je celo priporočljivo zraven imeti HT ravno zaradi teh režimov ,vklop -izklop gorilca.

Tako ,da če bi imel recimo potrebo ogrevati 700 kvadratov enostavno nabaviš uplinjaka s močjo 40-Kw s dovolj velikim nakladalnim prostorom za kurivo. Ko ti kotel po 10 urah pokuri kurivo ga enostavno doložiš ,če je seveda za to potrebno.
Zato ne vidim tu nobenega problema.
lp cratos
Hanzi: 1150 h od junija lani do 9.5. letos.
1 2 3
Iskanje po temi