PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 4kw ali 6kw Daikin Altherma

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja seveda, otroci ta zadnjega v mesecu ne jedo zaradi tega. Saj varčnost pa ozaveščenost pa to, samo zdrava pamet mora biti pa tudi nekje v enacbi
Če sem že izdelal varčno novogradnjo in če lahko izbiram bom izbral še varčno ogrevanje. Za moje otroke pa naj te ne skrbi že znajo sami poskrbeti zase.
Uporabnik je dobil praktično več kot vse informacije, priporočila in izkušnje in se bo moral sam odločiti med 4 in 6kw različico. Tu skoraj ni kaj več dodati.

Kar se STB tiče pa: Daikin HT paše izključno na radiatorje energijsko potratnih objektov -to itak vsi vemo/veste.
In cca 105Wat v STB velja samo zanjo.
Vendar kljub vsemu, na takih objektih kot je moj, verjetno z nobeno drugo zrak/voda na letnem nivoju ne bi manj porabil. Merodajna je relativno nizka letna poraba: 1.230€ za ogrevanje, topo sanitarno vodo, hlajenje ter vso gospodinjsko elektriko.
Pred nabavo TČ je bila samo gospodinjska elektrika preko 800€ poleg preko 3.000 litov kurilca - 10 letno povprečje. Ja, bila je tudi rahla korekcija izolacije in tudi kakšen stroj je sedaj novejši, vendar imamo tudi topleje. Visoki hladilnik z zmrzovalnkom pa je prek 20 let star in noče crknit. Serviserja še ni videl.
Zdaj pa v temi Poraba TČ zrak voda pokaži podoben potraten objekt z nižjo porabo.
Moj primer energijsko potratnega objekta pa sem dal, ker nekateri natolcujete, da se bo sodobni objekt na talnem med defrosti in ogrevanjem sanitarne vode ohladil, če ne bo zalogovnika -budalaština.
Citat:Moj primer energijsko potratnega objekta pa sem dal, ker nekateri natolcujete, da se bo sodobni objekt na talnem med defrosti in ogrevanjem sanitarne vode ohladil, če ne bo zalogovnika -budalaština.
Če misliš na mojo repliko Merlinu, govorim o ohladitvi oz. padcu temp. ogrevalne vode v radiatorjih ne v objektu, pri čemer lahko zalogovnik zaradi povečanega volumna vode v sistemu odigra določeno pozitivno vlogo.
Drugače pa je logično, da so defrosti pri režimu 45-50 hitrejši kot pri 30-35. Padec temp. pa je nekje 10-15 C.
Migaj Napisal:Kar se STB tiče pa: Daikin HT paše izključno na radiatorje energijsko potratnih objektov -to itak vsi vemo/veste.
In cca 105Wat v STB velja samo zanjo..
Sicer nisem strokovnjak na inverterskem področju kot ti, pa vendar dvomim da dela daikin dve popolnoma različni elektroniki za skoraj identični proizvod. Se pa strinjam da pri slabo izoliranem objektu z radiatorji poraba v STB predstavlja sorazmerno majhen procent pri porabi, pri pasivnih in nizkoenergijski gradnji pa bi lahko ta procent narasel na četrtino celotne porabe kar pa ni sprejemljivo in taka TČ v tak objekt ne sodi. Bi bilo pa zanimivo dobiti podatke koliko pokurijo ostali inverterji v mirovanju.
Smo nekoč že ugotavljali, da prihranke na račun boljšega COP (od+2 pa navzdol), HT v celem letu delno izgubi na račun stand baya. Pri Fujitstu niha med 0 in 20 W. Povprečno bi rekel 10 W/uro..
Imam odštevalni števec, ki meri trenutno porabo.
In zakaj ima tako slabo to reseno?... Ker to je zalostno...in smesno hkrati
xavi Napisal:Smo nekoč že ugotavljali, da prihranke na račun boljšega COP (od+2 pa navzdol), HT v celem letu delno izgubi na račun stand baya. Pri Fujitstu niha med 0 in 20 W. Povprečno bi rekel 10 W/uro..
evo, da sem zadel....
Citat:FWHP 11 mislim (bodo povedali tisti, ki imajo poseben števec) porabi nevem če 10W
Če je na "on" 0 ne more bit.... Big Grin
Kje se porabi teh 105W v STB na Daikin HT, do sedaj nisem dobil odgovora.
Nekako ni logično, da bi sama elektronika "kurila" to moč. Sam krmilni del namreč ni nič drugačen, kot kakršnakoli inverterska TČ, inverter v mirovanju pa naj ne bi deloval.
Grelec v zunanji enoti se vklopi šele ko je temperatura nižja od +2 stopinje.
Nekako sumim, da sta kompresorja ogrevana......

V skupnem seštevku ogrevalne sezone ko TČ deluje brez prekinitev, je ta poraba nepomembna. Najbolj pa se pozna pri ogrevanju zgolj sanitarne vode (izven ogrevalne sezone.

Pa ne pozabimo, da govorimo o močeh 11-16KW, kjer je ta poraba STB procentualno majhna.
Primerjalno z drugimi TČ podobne moči ni poraba nič večja, prej manjša (ni električnih grelcev)
Na ta vprašanja ne znam odgovoriti, razen da pristavim:
menda zato, ker ima DHT oba kompresorja ves čas topla.
Včasih se sprašujem, če ne ves čas ogreva spodnji grelec zunanje enote in ne samo, ko je zunaj pod +3.
LT pa porabi veiko manj -koliko lahko kdo drug izmeri.
xavi Napisal:Smo nekoč že ugotavljali, da prihranke na račun boljšega COP (od+2 pa navzdol), HT v celem letu delno izgubi na račun stand baya. Pri Fujitstu niha med 0 in 20 W. Povprečno bi rekel 10 W/uro..
10Wh na uro

Vse resne TČ imajo za zaščito kopresorjev grelce olja. Pa naj si bo to on off ali pa inverterji. Tistih zunanjih elektrogrelnikov dna naprave pa ne mešat zraven. Ko boste odprli nekaj naprav in pogledali, kaj imajo okrog kompresorja (grelni kabel) potem vam bo vse jasno. Nekateri inverterji pa grejejo olje tudi z občasnim vklučevanjem enega navitja elektromotorja. Za pasivno oziroma skorajda nič energijsko hišo je pa za ogrevanje san. vode in gretje trenutno glede na subvencije najboljša varijanta dva kolektorja(danes se z subvencijami večinoma pokrije nabavna cena) in pa zalogovnik z 2 kw elektrogrelnikom ter avtomatiko za ogrevanje pri nizki tarifi. Vse ostale blodnje so glede na večinsko prepričanje na tem forumu o stroškovni upravičenosti popolnoma odveč.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ali naj potem sklepamo, da tiste TČ, ki imajo majhno STB porabo, teh kompresorskih grelcev nimajo?
Brez nič se ne da ogrevat karterja. Če bi bilo to slabost Daikina, bi se takoj vsul plaz kritik, ker zato ne bo zdržal. Na večini naprav lepo piše koliko časa pred startom je potrebno napravo priklopiti na el omrežje. Zakaj? Zato, ker se mora olje predogret. Nekatere inverterske naprave pa to segrejejo pred startom kompresorja z navitjem tako, da ga vklopijo in ne menjajo polj. posledično se kompresor ne vrti, se pa segreva.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Vsi on off nimajo grelnikov kompresorja poraba je v stanju pripravljenosti skoraj nična. Kadi se ne ogrevajo, ker jo ogrevajo z vročimi plini. Enako velja za nekatere inverterje v stendayu porabljajo samo jalovo energijo. Delovna je zanemarljiva. Največ grelnih kablov je opazit pri dveh proizvajalcih inverterskih naprav.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi