PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dvokuriščni kotli peleti-drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bravo!
igorgo Napisal:jani 65
TO JE TO

Najprej o čem govorim - Therminator II 22 kW
Tudi jaz sem kot mnogo drugih pred tremi leti prišel do spoznanja, da s Štadlerco in KO ne gre več naprej. Po ustaljeni poti večine uporabnikov sem najprej prebral miljon postov in preguglal vse mogoče, obiskal vse sejme....Seveda je bila prva odločitev peletni gorilnik na Štadlerco. Po prebiranju drugega miljona postov sem se malo ohladil in začel razmišljati o specijalki na pelete. Hkrati pa me je še malo žulil kup drv na dvorišču, ki jih uporabljam za kamin. Seveda je tu tudi cena drv proti peletom in dejstvo, da bom šel kmalu v penzijo in bom imel dovolj časa za kurjenje. S prebiranjem foruma pa sem prišel tudi do ugotovitve - poceni peč pomeni veliko težav. Pa kurilnico bom delal za 20 - 25 let.
Da ne dolgovezim. Ko sem našel Solarfocus sem takoj sklenil - to je to. To rabim in to HOČEM imet, čepav je draga ko pes in nimam dovolj denarja. Pogajanja so bila res dolgotrajna - nekaj mesecev, vendar so mi tako domači dobavitelj kot avstrijci šli na roko, tako da je bila končna cena 6,3 kE. Kompletna investicija v kurilnico s popolnoma lastnim delom je bila 8,7 kE minus 2 kE od subvencij. 6,7 ke za Ferrarija - odlično. Res sem naknadno dokupil še set za pelete za 2,7 kE (svinjsko drago) sem pač ziheraš in me ni vedno doma - kaj pa če otroci ne bodo znali zakurit? Zdaj vidim, da je bil to stran vržen denar, pelet sem pokuril manj kot tono - za probo.
Zdaj pa k peči. Pa saj vse piše v prospektu. In pri tej peči RES deluje. Ni zastonj daleč najboljša kombinirana peč na svetu. Da ne naštevam vseh prednosti - meni je še najbolj všeč funkcija "ohranjanje žerjavice". Peč praktično "gori" neprekinjeno, če pa žerjavica ugasne, zmečkam list časopisa, ga prižgem in vržem na oglje v peči. Nato naložim drva in zadeva deluje naprej.
Samo za primerjavo. Letos sem skuril 10 prm mešanih drv, v starih časih pa 2200 - 2500l KO. Pa mislim, da imamo malo topleje, ker ne gledam na vsako poleno.
Včasih še prebiram forum in se samo nasmiham ob debatah raznih inovatorjev in samograditeljev.
Pa lep pozdrav vsem. Če vas pa še kaj zanima, pa le povprašajte.

Sicer ne vem s čim, so se ti zamerili inovatorji in samograditelji, še zlasti ker si jih omenil v obeh svojih zapisih tule in če prav berem v podsmehljivem tonu... razen če to ni v kotekstu kako si "boljši in pametnejši" ko ti je uspelo dobavitelje prepričati, oziroma scenkati za nižjo ceno, kot praviš sam... po več mesecih, mater so te morali biti že siti... in če dam na vago tebe, ki si obrusil vse pete da si prišel tja kamor ne sežeš in nekega samograditelja, hmmm... vsekakor se vaga v mojih očeh nagne v prid slednjim... in upam da veš, da pri marsikomu cenejši nakup, po tvoje nujno tudi slabši, še ne pomeni, oziroma ni pokazatelj globine njegove denarnice...
merkur pod to se tudi sam podpišem....

lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Najbrz sam ni sposoben 2 sraufa zasraufat, pol je pa vse kar kdo sam nardi bv... Tipicno za kake FDV oz. EKONO 'mojstre' :-P
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Že lepo, da kdo kaj sam doma naredi. Nekaterim celo to uspe. Večini pa žal ne. Veliko si jih naredi celo nevarne naprave.

Dobro napravo, napravit sam doma je v 90ih % dražje kot kupit serijski ekvivalent. Problem je orodje, material, čas, denar in najpomembnejše znanje. Tisti pa, ki to vse ima se v večini primerov za samogradnjo ne odloči.
Ja, nekak tako. Sam sem sicer pred 20 leti naredil kopijo oljnega kotla (30kw) ,ampak se ga tudi prodal kolegu ,ker je bil za mene premočen. Kotel še danes ogreva mehanično delavnico in stanovanjsko hišo.
Merlin se ne strinjam čisto, samogradnja je relativni pojem.... kaj pa če vkomponiraš preizkušene stvari v dobro ali pa celo vrhunsko delujoč sistem... ne stane več kot neka oh in sploh peč z regulacijo in s prodajno vrednostjo v 5 mestnih številkah, če ti tisti, ki vgrajuje ne zna uglasit sistema.... dostikrat je tako.... ti ne pomaga ne prva ne druga varianta....

Moja 2 centa

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Vrhunske stvari so vedno in bodo drage. V čisti samogradnji ja, ko pa začneš sam kupovat drage sestavne dele boš ali sploh ne prišel na ceno že sestavljenega in preizkušenega izdelka.
Merlin ne prodajaj bučk, vzel sem kotel za 1400 na pirolizo najbolj poceni sesalni gor sem dal PID regulator 3 belimote , par metrov kabla, kar nekaj senzorjev (850) potem pa sem še na peči dodal dva šamotna cigla v IK , par kosov pleha za bočni zaviralec , rešetka za IK (50). Nastavljam lahko boga in pol ... plus razvoj gre dalje pri večini pa je ena verzija do konca življenja kotla...
In zadeva špila tak kot ona za 8000, za tako ceno lahko peč stran vržem če hočem ko je IK zanič in nabavim spet drugo in samo eletroniko premontiram.
Uglasiti sistem je dokaj enostavno če se pogovarjamo hidravlično , imamo npri pri danfos ventilis tabele za pretoke , potrebne količine delta T , proizvajalci radiatorjev dajo moči pri posameznih ogrevalnih režimih, toplotne potrebe posamezne sobe se izračunajo in nato samo nastaviš predtok na radiatorjih ... vse skupaj poganja pametna črpalka na kateri še nastaviš pretočni upor da kuriš recimo 4W namesto 50 ali še več in ne delaš viharja v zalogovniku.
Praviš vrhunske stvari , Izgorevalna šoba pri nas 170 na češkem 90, sami material in delo pa 40, pa ima 12 lukenj odlično mešanje plinov pa življensko dobo minimalno 5let.
Potem pa bo še kaki *** ali *** pa bo mel samo šobo 200+ in še delo kot vgradnja 50 in plačaš na koncu samo ime.
Dolžan sem nekaj odgovorov. Upam da se tema kot veliko drugih ne bo spremenila v prerekanje in bo ostala na strokovnem področju. Pričakoval sem sicer tehnična vprašanja pa vseeno.

Polde. A to pa nisi pomislil, da je mogoče ravno obratno? Naj ti povem, da sem strojni inženir - energetik in delam skoraj 40 let na vzdrževanju strojne in tehnološke opreme vredne več milijonov EUR. Moj sinko pa je inženir mehatronik, tako da je tudi krmilje "pokrito". Lahko da sem se za nakup peči odločil, ker imam znanja in izkušenj preveč ne premalo.

Merkur in Colin. Nič nimam proti inovatorjem in samograditeljem, saj sem tudi sam eden od njih in sem do sedaj marsikaj naredil. Motijo pa me "inovatorji" kot Sinko, ki vzamejo najcenejšo peč, dodajo regulator, dva cegla in par kosov pleha, pa že imajo vrhunsko peč! A vidva mislita da to drži? Pa prosim ne me narobe razumet. Nič nimam proti, če kdo tako rešuje zadeve, to je pač zavestna odločitev vsakega posameznika, ampak ne nam to "prodajat" kot primerjavo s kvalitetnimi pečmi, katere proizvajalci v laboratorijih z vsemi merilnimi napravami razvijajo in izboljšujejo dolga leta.
Če vzameš Dacio, vgradiš motor iz BMW in našravfaš lite feltne še nimaš Mercedesa.
Ko sem za svojo peč dokupil peletni set, mi je tovarniški serviser naložil še najnovejši program za peč. In glej - po pol leta - kolikor je bila stara peč mi je program št. 127 zamenjal za verzijo 131. Torej so v pol leta že štirikrat posodobili program.
Kar se pa tiče cene, je pa vedno tako, da imajo proizvajalci in trgovci kar velike "rezerve". Če je človek potrpežljiv in stvari ne rabi takoj, se da marsikaj dogovoriti. Kar poglej, kakšne popuste lahko dajejo trgovci, pa zagotovo nihče ne dela izgube. Mislim da je cena še najbolj stisnjena v avtomobilski proizvodnji, pa še tam nudijo par jurjev popusta.
Aja, pa telefon in maili tudi obstajajo da malo prišparaš pete.
Igorgo: se ti opravicujem, ce sem te slucajno uzalil, ni blo namerno. Po izobrazbi sem tudi sam strojnik, tako, da glede tega nimam kaj dodati Smile

Kar se pa samograditeljstva tice, pa normalno, da nekaj, kar sam naredis (lahko tudi zelo kvalitetno), po ucinku najverjetneje ne preseze izdelka konstruiranega s strani visoko strokovno izobrazenega osebja. Vecinoma je razlog za samograditeljstvo cena, ceprav v dolocenih primerih ne prides skozi pa ce se na glavo postavis in predvsem veselje do tega Smile Sam sem za samograditeljstvo tam, kjer vem, da znam in zmorem. V vsakem primeru pa tak izdelek bolje poznas in ga kasneje servisiras sam. In v dolocenih primerih lahko uporabis boljsi material (ne ravno v nulo nasponan) in ti izdelek dalj traja, performancno pa absolutno ni najboljsi na trgu, jasno Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Polde, sploh nisem bil uzaljen.
Pod to, kar si zdaj napisal, se pa tudi jaz podpisem.
Dodal bi le še to: tudi konstrukterjem z visoko izobrazbo in dolgoletnimi izkušnjami kaj skoz uide. Tako, da kaže tudi uporabnike poslušati, se potem marsikaj izboljša. Povratna informacija... V velika odkritja amaterjev tudi jaz ne verjamem. Če že so, so slučaj, ne pravilo.

Še primer iz avtomobilske industrije (ko je zgoraj že BMW omenjen): uporabniki VW Caddyja in predzadnje, najcenejše verzije Fabie imajo težave z nenormalnimi odsevi armaturne plošče na vetrobransko steklo... pa pri Citroenu so imeli enak problem...
Igorgo oprosti če te motim , nem več, ne delil nasvetov ne majhnih rešitev da boš zadovoljen. Lp
Lahko kaj vec napises ali bos se naprej pisal kot navaden troll? Saj ves... katera crpalka, po koliko letih, zakaj tocno, s cim se bo zamenjalo in podobno. Da si napisal ponudbo? Super! Je sprejeta? No, ko bos koncal z delom pa se kaj vec napisi, do takrat pa samo trolas... In ce smo posteni, nisi nic drugacen kot vsi 'naduvani' majstri tukaj, ki edini vedo vse in imajo vedno prav :-) Bognedaj, da jim kaj reces, so takoj na tej tvoji stimungi :-) Veliko srece ti zelim, samo zame se tukaj nisi izkazal ;-)
1 2 3
Iskanje po temi