PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Regulacija na peči ali ločeno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merlin1 Napisal:Seveda. Ampak bolje je, da se za več kot poln zalogovnik in potrebe hiše ne ustvarja toplote. :wink:
Človeška neumnost je pač neomejena. Če bo nekdo kuril julija pri zunanjih 40 C cel dan mu je treba elektroniko kam drugam kot v kurilnico namontirati.
Žerjavar Napisal:
Citat:Ampak bolje je, da se za več kot poln zalogovnik in potrebe hiše ne ustvarja toplote.
To regulacijo pa naredi kurjač s svojim občukom - koliko drv lahko naloži glede na temperaturo zalogovnika in zunanjo temperaturo.
Če ne gre drugače, pa narediti tabelo in drva tehtati.

Imaš prav. V tem primeru ni potrebe niti za regulacijo. Napišeš lahko tudi tabelo za potrebno temp. dvižnega voda.

Edino vprašanje v tem primeru je, če potrebujemo tehtnico in termometer.
Dajmo ločiti/pisati regulacijo povratka in regulacijo za ogrevanje objekta. Nekako mi ni všeč vse v peči. Če že, potem vse v objektu (wdc), je pa res da v tem primeru zna biti garancija neveljavna.... Pa čeprav bi zadeva bila bolje regulirana od tovarniške regulacije na peči. Kajne cimabela?
Hm, ne spraševat mene, jaz sem samo Homerju skušala razložit, kako delujejo sodobne peči na drva. Jaz imam tri regulacije, da peč in sistem delata spodobno. 2 sta za peč (originalna od peči je deloma izklopljena) ter WDC 20 za porabnike in plinsko peč. Ter še en termostat in 2 timerja. Od viška glava ne boli, denarnica pa...

Misim pa, da lahko regulacijo s peči povečini kamot dol snameš in jo prišparaš, če ti slučajno peč prej crkne kot regulacija. Problem naših poceni peči je v tem, da regulacija ni ravno odlična, tako da se z izboljšovo v sami regulaciji peči lahko pridobi kakšen % izkoristka ali hitrejšo odzivnost in podobno. Ekonomska računica pa po večini ni na strani optimizacije ali optimizatorja.
Moj komentar je bil zgolj da regulacija peči tipa le temperaturo in to je podlaga za regulacijo.
Logično je, da dokler je voda hladna , peč dela na polno....

Ali naj neka zunanja regulacija regulira tudi peč, ali se to prepusti sami regulaciji peči, pa najbrž odgovor ni univerzalen in je vsak primer drugačen.
Mislim da neka regulacija, ki upošteva vse parametre ogrevalnega sistema lahko deluje bolje, kot več posameznih regulacij (bolj usklajeno delovanje)
Hja no, 6000 kE za peč ali 3 kE + 1 kE (če pretiravam) za dodatno regulacijo je pa vseeno razlika.

Sicer ne vidim problema, da regulacija peči vodi vse, le vseeno hitro zmanjka vhodov in izhodov za uporabnike z več viri ogrevanja ali specifičnimi zahtevami.
Samo ni razlika samov regulaciji. Je razlika še kje drugje. Vidim kako debatirate o šamotih v sosednji temi in o tem kako hitro pokajo. Eta sh-20, 6 ali 7 sezona kurjenja, zaenkrat je še vse zakuri in pozabi. Kuri se celo leto - tudi poleti za vodo.
CimaBella Napisal:Hja no, 6000 kE za peč ali 3 kE + 1 kE (če pretiravam) za dodatno regulacijo je pa vseeno razlika.

Sicer ne vidim problema, da regulacija peči vodi vse, le vseeno hitro zmanjka vhodov in izhodov za uporabnike z več viri ogrevanja ali specifičnimi zahtevami.
ne drži, vsi imajo razširitvene plošče. je večinoma treba doplačat. so pa razširitvene plošče praviloma cenejše kot recimo razširitveni kontrolniki pri seltronu. pa tudi pri avstrijcih je že kar navada da serijsko vgrajeni kontrolnik ogrevanja nadzira vsaj 2 kroga, 1 bojler, 1 solar in dodatni kotel (tule zadnje zgolj T1-T2 potenciala prosto, oziroma vklop na zahtevo - kar vse skupaj do tu v grobem ustreza seltronovi 20-ici).
potem krmilijio še polnjenje hranilnikov, povratni vod in izgorevanje kotla - za kar bi morali že nekoliko razširiti seltrone na steni. mimogrede, dodajanje programskih blokov je čisto intuitivno in več ali manj grafično (v primeru specifičnih zahtev). jaz bi rekel, če kupujete kakovostne kotle višjega cenovnega reda, ste itak načeloma preskrbljeni kar se tiče krmilja, ne se branit njihove elektronike. večinoma je dobra. mene malo moti, ker je montirana na kotlih, kjer je lahko izpostavljena večji toplotni obremenitvi kot je pametno, a to je pač dizajn.

če ste pa na cenenih kotlih (sem spadam tudi jaz), pa privijete nekaj na steno od seltrona, firšta ali kar je še teh reči na trgu. gre seveda tudi zgolj termomehansko, s termostatskimi ventili.
temp Napisal:Samo ni razlika samov regulaciji. Je razlika še kje drugje. Vidim kako debatirate o šamotih v sosednji temi in o tem kako hitro pokajo. Eta sh-20, 6 ali 7 sezona kurjenja, zaenkrat je še vse zakuri in pozabi. Kuri se celo leto - tudi poleti za vodo.
ja, sam eta ma gus čez šamote v zgornji komori nad šobo ... pa navadne ravne plošče, nič fensi oblik.
aleks, vzeto na znanje. Do obstoja razširitvenih panelov še nisem prišla.
celo nekateri vzhodnjaki jih imajo.
hanzi meni peč regulira regulacija peči, od zalogovnika naprej pa vremenska....

dobi pa se peč z vremensko in solarno in 2 krogoma, tudi že pod 3k eur izkoristek nad 90%...

moja 2 centa

lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
In katera peč je to....
Zaenkrat imam samo en predračun za "mercedes kotel" in lahko rečem hvala bogu za stol....skupaj z montažo poštena trimestna številka....
Ker bo zalogovnik lastni, zagotovo nisem pripravljen odšteti 5 mestne številke
Iščeš uplinjevalni kotel ali obstaja kakšna alternativa .... kakšne moči? Da se nisem prenaglil z izjavo.... z izkoristkom verjamem da ne......
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Kurjava so drva. Dvomim da imaš klasiko z 90%izkoristkom. Sicer pa je tudi izkoristek na papirju. Je pa res da vsaj približno delujoč uplinjaka ne zahteva čiščenja dimnika vsak mesec (niti vsako leto) klasika pa kar najbrž da ja več kot enkrat letno.
1 2 3 4
Iskanje po temi