PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizkotemperaturne TČ na radiatorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@xavi
Ne razumem predzadnjega stavka: Ne velja pa to za kaskadne HP variante (Daikin, Hitachi, Rotex). Ali si imel v mislih dvokompresorske Daikinove. Namreč ravno to mislim nabaviti - saj je to HT, ki greje vodo do 80 st. C ali ne?

Ali menite da bi bil letni strošek nižji, če bi skozi poletje sanitarno vodo pripravljal z namensko TČ in bi bila HT izklopljena?
timi11 Napisal:Da je zmeda popolna imamo v debati uporabnika milek11,ki ima izolacijo itd..in hkrati mirana11 ki kuri drva v hiši brez izolacije.Zato je že prav smešna zmeda kdo komu odgovarja in kaj svetuje in zakaj!

Fini bi bilo, če bi se odprta tema nanašala na prvi post in zastavljeno vprašanje in bi vsak spraševal zase v svoji temi. Mislim, da bi bile informacije lažje dostopne za nekoga ki pride prvič na forum in išče info za svoj primer.
Malo sem se nerodno izrazil, kaskadna je dvokompresorska.
Ja Miran je padel malo noter, ljudje pa površno berejo.
Milan, ti ne rabiš ne HT ne HP (60 C) variante. Za tvojo izolacijo je dovolj LT. Ogrevanje moraš prilagodit temp. režimu 35 C. Boš presenečen, ko boš videl kako je lahko hiša pri tako nizki temp. vtoka ali pa še manj, topla, če jo ogrevaš 24 ur.
V kolikor se bo izkazalo, da je kakšen radiator prešvoh, pa ga zamenjaš ali dodaš kakšnega. Po navadi pa s tem ni problemov, ker imajo ljudje že v osnovi prevelike radiatorje.
Sam sem jih sicer štukljal (aklimatove).
HP je primeren za takšne hiše, kot je od Mirana, brez ali minimalna izolacija, stara okna, veliki toplotni mostovi. HP v takem primeru upraviči svojo ceno, stroške ogrevanja pa v trenutku zniža za 3x, tako da potem po navadi ljudje ne razmišljajo več o energetski sanaciji.
Do sedaj ni bilo teme,ki jo ne bi zasmetili in zje....Med uporabnike vedno vletijo padalci,prodajalci,monterji in skriti svetovalci .Moderatorji pa lepo tiho,ker jim je to v interesu.
Milek11.
DHT ni slaba TČ vendar se sprašujem, če jo potrebuješ.Daj probaj si ogledat par objektov z približno enakimi pogoji kot jih imaš sam.Morda se boš na koncu odločil drugače
Kdo pa ima podoben primer kot jaz in je na tem forumu -približno taka izolacija in uporablja LT?

Kaj pa ogrevanje sanitarne vode? Skupaj z centralno ali ločeno TČ?
V mojih časih je bila DHT dražja nekaj več kot 3 jurje, nekaj tudi na račun tega, da ni bila na ekoskladu. Kako je zdaj ne vem, bolj to pozna Telmos, če bi bila razlika kakšnih 1000 eurov, bi se verjetno splačalo razmislit.
Drugače mi gre h koncu tretja sezona ogrevanja (Poldee je že izklopil svojo) in so celotni stroški ogrevanja in sanitarne vode v tem času natanko 12724 kwh oz. 1450 eurov. Drugače povedano, čez 3 leta bom ob teh cenah pokuril razliko, ki bi jo doplačal leta 2012 za DHT, 6 kurilnih sezon plus ogrevanje sanitarne vode čez celo leto. Imam FWHP.
milek11 Napisal:Kdo pa ima podoben primer kot jaz in je na tem forumu -približno taka izolacija in uporablja LT?

Kaj pa ogrevanje sanitarne vode? Skupaj z centralno ali ločeno TČ?
Alanford, 170 m2, 10 cm izolacije, FWHP, MI2 cca.150 m2, kitajski inverter za 2000 eurov(deluje do 42 C), samo se ne oglaša prav pogosto. Nekateri imajo 5 cm izolacije pa vozijo z LT sistemom.
Če ti ekosklad istočasno vrne subvencijo še za STČ, potem se splača razmislit tudi o ločeni TČ za sanitarno vodo. Pozimi je zelo dobrodošlo, da črpalka konstantno obratuje brez prekinitev in taktiranja. Prekinitve nastajajo zaradi defrostov in ogrevanja sanitarne vode. Ogrevalna TČ je v takem primeru vsekakor manj obremenjena, izven kurilne sezone pa jo lahko povsem izklopiš.
PS
Gremo tankat, naftni derivati se bodo drastično podražili, no jaz sem včeraj. Kurilnega olja pa nimam.
z letošnjim letom se ukinjajo subvencije za sanitarne TČ
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Milek11, glede na to, da imaš še stare železne rebraste in ne ravno predimenzionirane radiatorje, bi se na tvojem mestu odločil za DHT 11. Sam imam sicer FWHP 11,2 pri podobni izolaciji vendar so radiatorji Jugoterm in precej preveliki. V dveh kurilnih sezonah mi DT ni presegla 41 st. Boš pa pri bolj mrzli zimi in teh radiatorjih bolj "varen" z DHT.
Jaz imam vogel not, ki pa niso predimenzionirani vendar jih bom verjetno nekaj povečal če bo potrebno. V zg. etaži jih še sploh ni in bom letos nabavljal tako da ziher dam oreng velike.

Rebraste ima Miran11 ki je vpadel v mojo temo in ima podobno ime tako da je nastala zbrka.
Odlično. Potem lahko kombiniraš. Če je spodaj kakšen radiator po občutku premajhen, ga daš v zgornjo etažo v kakšen manjši prostor, kjer bo dovolj velik itd.
miran11 Napisal:Kakšna bi pa naj bila velikost radiatorjev oz. kdaj so premajhni za LT varianto?

Primer:
-soba1 velika 20m2 sta npr 2 radiatorja 1000x600
-soba2 velika 13-14m2 1 radiator 1000X600
-soba3 velika 11m2 1 radiator 900x600

Se to smatra kot premajno, kljub solidni izolaciji, ter kakšne bi naj bile dimenzije radiatorjev v pribl tako velikih prostorih?

Radiatorji se določijo po Wattih ne po velikosti. Velikost je relativna,ker se radiatorji zelo razlikujejo.
-soba1/20m2......3200W
-soba2/14m2....2240W
-soba3/11m2...1760W
xavi: drzi, samo danes je TC spet vklopljena :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Sorry za zmedo v temi. :oops:
Mene je samo zanimalo kaj se smatra kot "predimenzionirani" radiator, ker se je o to večkrat pisalo, nikoli pa nisem zasledil kakšen kontrektno to je.
Po moji krivdi pa se je tema nato zasmetila in nastala nepregledna. Se opravičujem za zmedo, istočasno pa prosim, da se na moja vprašanja v tej temi več ne odgovarja, da nebo še večje zmede kot je že. Upam pa tudi, da če je možno, da bo moderator zadevo popravil.
Citat:z letošnjim letom se ukinjajo subvencije za sanitarne TČ
zakaj ? Oziroma kje to piše ? V [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/cms/tinymce/upload/Aktualno%202015/Obvestilo-SUB-150218-3unichr("46")pdf]"Tehnicni kriteriji, ki jih bodo morale posamezne naložbe v letu 2015 izpolnjevati glede na posamezni ukrep"[/url] ni nič o tem.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi