PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizkotemperaturne TČ na radiatorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne vem kako pričakujete da bo ogreval s 35-40 stopinj dvižnega voda, če pa je napisal da sedaj kuri na 50, 60, 70, 80.....

OK, s 24/24 kurjenjem bo temperatura nižja, ampak vseeno ne 35-40, saj hiša nima izolacije.
Na 60,70,80,.. se ogreva, ker je to kombinirana peč olje drva, brez zalogovnika, regulacije... tako da koliko nafilaš kurišče toliko imaš. 70,80 se rabi samo če na hitro treba ogreti hišo za kakšnih 3,4,5 stopinj, drugače je med 50 in 60 dovolj, verjetno tudi pri bolj konkretnih minus temperaturah. Besedo verjetno sem dodal ker na drva kurimo komaj par sezon, zime tudi niso vedno enako mrzle, hiša pa se je lani tudi delno izolirala (podstrešje), tako da je težko biti točen z podatki.

Na manj kot 50-60 pa mi ne uspe kuriti. V kurišču rabim 3-4 polena, to pa je dovolj da drži kakšnih 50-60 stopinj, z manj kot 3-4 polena pa nevem če bi kaj gorelo.

Koliko bo pa doprinesla izolacija na stenah pa bomo verjetno videli naslednjo sezono. Jaz upam da se bo hiša čez noč za kakšni 2 stopinji manj ohladila kot je do sedaj.
Kolikšno temperaturo boš rabil za 24/24 ogrevanje itak nihče ne more vedeti.....
Ti pa si tudi zamudil zimo, da bi naredil kak eksperiment, kakšna je tista temperatura vode, ki je potrebna da v mrazu vzdržuješ toplo hišo. Ker nimaš nobene regulacije, ta poskus najbrž tudi ne bi bil možen.
Glede na tvoj opis pa sklepam, da s temperaturami 35-45 stopinj v mrazu ne boš dovolj ogrel hiše
Vsaka izboljšava izolacije hiše (fasada, okna, vhodna vrata, podstrešje, .....) bo znižala zahteve po ogrevanju.
Migajev predlog ti brezkompromisno zagotavlja popolno garancijo, da nikakršnih problemov z ogrevanje tudi v najhujšem mrazu ne bo, tudi če ne boš naredil nobene izboljšave na izolaciji in zagotovo večji radijatorji ne bodo potrebni.
Seveda pa je izbor in odločitev samo na tebi.
S kakšnim kompromisom, pa bodo delovale tudi druge TČ
Res je to ugibanje, vendar glede na navedene podatke bi si upal trditi, da več kot 50/43 večino zim ne boš rabil -ob stalnem ogrevanju seveda to pa z lahkoto zagotovi DHT 11 ali pa nizkotrmperaturna 11 kw izvedenka s pomočjo grelcev. Prva je seveda boljša izbira.
Kolikšna pa menite da je v procentih razlika v porabi med LT in HT v enaki hiši in ob enakih temperaturnih pogojih in nastavitvah?
Da je zmeda popolna imamo v debati uporabnika milek11,ki ima izolacijo itd..in hkrati mirana11 ki kuri drva v hiši brez izolacije.Zato je že prav smešna zmeda kdo komu odgovarja in kaj svetuje in zakaj!
milek11 Napisal:Kolikšna pa menite da je v procentih razlika v porabi med LT in HT v enaki hiši in ob enakih temperaturnih pogojih in nastavitvah?

Tole ti ve odgovoriti samo ciganka! Žal imamo vsi samo eno TČ. No ajde,v celi sezoni sezoni dve gajbi pira.
To pa je pa vprašanje za milijon€ :roll:
Morali bi eno leto ogrevati z eno, drugo leto pa z drugo, itd -pa zime nikoli niso enake.
Takole bom odgovoril.
Pri meni (zahtevnejši objekt) smo delali z istim ponudnikom simulacije za D. HT , D. LT ter Estio.
Daikin Altherma HT 7.000kW
Daikin Altherma LT 10.500kW -stara verzija BA, ki ni bila najboljša za radiatorje.
Toshiba Estia 9.200kWh.
Nova Altherma LT (CA verzija) naj bi potrošila približno enako, kot nova Estia.
Pri tebi bo seveda razlika najbrž celo nekaj manjša, kot v simulacijah pri meni.
Relativna velikost radiatorjev je primerljiva, objekt pa manj zahteven oz bolje izoliran, zato bi grelci v primeru LT najbrž manj peli.
Sam bi pri tebi (po zaht.moči ogrev. manj zahteven objekt, kot moj) najbrž vzel kar 11 kW Estio. Če razlika končne cene ne presega cca 2.000€ pa D.HT 11kW -brez grelcev.
Pri sebi bi še enkrat D.HT, dsamo tokrat ne 14kW, pač pa 11kw z grelci, kar priporočam tudi tistemu, ki ima slabše izoliran objekt oz sedaj kuri na drva.

Priložene datoteke
.jpg   sim-ht.jpg (Velikost: 118,58 KB / Prenosi: 558)
.jpg   sim-lt.jpg (Velikost: 156,97 KB / Prenosi: 558)
Konkreten primer: Vaillant VWL 62/3 – 102/3 S, radiatorji Radson normalnih dolžin tip22 višina 600, novo stavbno pohištvo,hiša brez izolacije,zalogovnik 300l, bojler 300l,ogrevalna površina 150m2, ogrevajo na 21sC . Firma TČ ni pomembna pomembna je samo pravilna moč.
Pri te ima veliko vlogo tudi regulacija ogrevanja prostorov.
Evo primerjavo za omenjeno hišo. Pri HT me žal program ne spusti pod 45st.

Priložene datoteke
.jpg   Primerjava LT+HT.jpg (Velikost: 146,14 KB / Prenosi: 527)
Kaj ni to po sassapotovo in merlinovo nemogoče? Ali se bo morda njihova fizika spremenila? Bohinjc bo pa itak znorel, ko to vidi. Po mojem je to eno samo prirejanje rezultatov, ker smo jim mi privrženci HT naprav tako naročili.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Veš kaj mi ni včeč pri tebi? Greš preko trupel, da bi uveljavil svoj prav in edino tisto kar ti prodajaš nekaj velja na tem forumu! Vse ostalo pa daješ v nič, čeprav prekleto dobro veš, da sam prodajaš TČ iz spodnjega kakovostnega razreda!
Forum ni namenjen reklamiranju, izdelkov ki jih ti tržiš, ampak ljudje tukaj iščejo uporabne in ne za tebe koristno pristranske nasvete Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
miran11 Napisal:Na 60,70,80,.. se ogreva, ker je to kombinirana peč olje drva, brez zalogovnika, regulacije... tako da koliko nafilaš kurišče toliko imaš. 70,80 se rabi samo če na hitro treba ogreti hišo za kakšnih 3,4,5 stopinj, drugače je med 50 in 60 dovolj, verjetno tudi pri bolj konkretnih minus temperaturah. Besedo verjetno sem dodal ker na drva kurimo komaj par sezon, zime tudi niso vedno enako mrzle, hiša pa se je lani tudi delno izolirala (podstrešje), tako da je težko biti točen z podatki.

Na manj kot 50-60 pa mi ne uspe kuriti. V kurišču rabim 3-4 polena, to pa je dovolj da drži kakšnih 50-60 stopinj, z manj kot 3-4 polena pa nevem če bi kaj gorelo.

Koliko bo pa doprinesla izolacija na stenah pa bomo verjetno videli naslednjo sezono. Jaz upam da se bo hiša čez noč za kakšni 2 stopinji manj ohladila kot je do sedaj.
V trenutni situaciji so ti drva najboljša opcija. Ko boš saniral vse ostalo, tudi bolj učinkovite radiatorje, potem pa razmišljaj o kakšnem drugem viru ogrevanja.
Glede velikosti samih radiatorjev pa se da vse izračunat, odvisno pač od velikosti in toplotnih izgub posameznega prostora. je pa test 24 urnega ogrevanja za laike najbolj mirodajen in enostaven.
Bumm Napisal:Evo primerjavo za omenjeno hišo. Pri HT me žal program ne spusti pod 45st.

Komu je to namenjeno? mileku11 ali miranu11.
Oprostite bodite jasni.Dva uporabnika sprašujeta! in že se se začenja prepir,kot vedno.Drek od foruma ko nimajo uredniki jajc za nepristransko urejanje.
Migaj Napisal:To pa je pa vprašanje za milijon€ :roll:
Morali bi eno leto ogrevati z eno, drugo leto pa z drugo, itd -pa zime nikoli niso enake.
Takole bom odgovoril.
Pri meni (zahtevnejši objekt) smo delali z istim ponudnikom simulacije za D. HT , D. LT ter Estio.
Daikin Altherma HT 7.000kW
Daikin Altherma LT 10.500kW -stara verzija BA, ki ni bila najboljša za radiatorje.
Toshiba Estia 9.200kWh.
Nova Altherma LT (CA verzija) naj bi potrošila približno enako, kot nova Estia.
Pri tebi bo seveda razlika najbrž celo nekaj manjša, kot v simulacijah pri meni.
Relativna velikost radiatorjev je primerljiva, objekt pa manj zahteven oz bolje izoliran, zato bi grelci v primeru LT najbrž manj peli.
Sam bi pri tebi (po zaht.moči ogrev. manj zahteven objekt, kot moj) najbrž vzel kar 11 kW Estio. Če razlika končne cene ne presega cca 2.000€ pa D.HT 11kW -brez grelcev.
Pri sebi bi še enkrat D.HT, dsamo tokrat ne 14kW, pač pa 11kw z grelci, kar priporočam tudi tistemu, ki ima slabše izoliran objekt oz sedaj kuri na drva.
Prvo sezono ogrevanja, to je tisto mrzlo zimo leta 2013, ko sta februar in marec rušila rekorde je bilo iz same porabe med Migajevo in mojo črpalko raazvidno, da je HT bistveno bolj učinkovit v ekstremno mrzlih pogojih, vendar pa se na letni ravni stvari zaradi visoke porabe HT-ja v stand bay-u pokompenzirajo. Zadnji dve zimi gresta izključno na roko LT sistemom.
Sam sem dejansko mnenja, kar tudi govorijo energetski svetovalci, objekt, ki potrebuje za vtok 45 C ni primeren za ogrevanje z TČ ( vidim pri sebi, ko se ogreva sanitarna voda ali kompenzira nočna redukcija, kar ni pametno) in je potrebno prej pristopit k energetski sanaciji.
Ne velja pa to za kaskadne HP variante (Daikin, Hitachi, Rotex).
Kako so v visokotemperaturnih režimih učinkoviti on-off ne vem.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi