PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdraljeni

Ogrevanje novogranje P+M
neto m2: 127
neto ogrevana prostornina:304 m3
zid: 30cm
izolacija: 15cm
Izolacija: mansarda strop 30cm
izolacija pod tlaki v prtlicju: 11cm
ogrevanje: talno
okna: trislojna 3x tesnenje...toplotni koeficient-0,90

Po nekaj urnem prebiranju foruma sem dobil glavobol... 1001 moznost v vsaki temi pa prepir o tem in onem.
V hisi bo v primeru elektricnega ogrevanja se kamin.

Razlika med TČ in KLIMA TČ

Za potrebo takšne hiške moč TČ?
katero TČ, ki ponuja dober koficient med KVALITETO/CENO?
priblizni letni strosek ogrevanja taksne kvadrature z TČ?
koliko so kaj ocenjene zivljenske dobe toplotnih crpalk?
priblizna inveticija=cena TČ, ki bi jo potrebovali za naš domek?

Električna peč (Vaillant ELOBLOCK)

katero znamko el. peči, (vidim da je kar opevana ta Vaillant ELOBLOCK) oz. kakšno znamko, ki ponuja dober koficient med KVALITETO/CENO?
priblizni letni strosek ogrevanja taksne kvadrature el. pečjo?
koliko so kaj ocenjene zivljenske dobe el. peči?
priblizna inveticija=cena el. peči , ki bi jo potrebovali za naš domek?

Kotel za trda goriva in dodatno gorilec za pelete+zalogovnik
koliko močan kotel?
kateri gorilec?
koliko prostornine zalogovnik?
katera znamka peči, zalogovnika in gorilca?
približna cena sistema?
približna ocena porabe drv v m3 za takšno kvadraturo?
približna ocena porabe peletov v m3 za takšno kvadraturo?

Povsem sem zmeden ob poplavi ponudbe, je pac to odlocitev o nekaj tisoč evrih in o dobi kakšnih 10-20 let.
Prosim za, pa, če se tudi sliši nesramno ampak tisti ki pač imate željo pomagat pri odločitvi in imate informacije ki si preverjene dobrodošlo vsako menje vsi ostali če ni pametnega nasveta zadržite za sebe.

Hvala vsem za nesebično pomoč ki sem je bil že deležen na tem forumu in upam da bom tudi tokrat najdel kakšne uporabne napotke.

lp aleš
Ti bi rad natančne odgovore ravno na tisto, kar je največ razhajanja....
To je nekako tako, kot bi kupoval avto in spraševal za najbolj ugodno razmerje cena/kvaliteta. Za nekoga je to Fiat, drugega VW, kak Japonec, ...., ......za koga pa morda Ferrari.

Mislim da z 8 kW pogreješ to stanovanje. Vzameš 11kW trifazen inverter in si popolnoma na varni strani glede ogrevanja, sanitarne vode in obremenitve el priključka (seveda če imaš trifazni priključek). S TČ in talnim ne potrebuješ zalogovnika.

Glede drv, si moraš prej zastaviti nekaj vprašanj:
- imam lastna drva
- jih imam kje skladiščiti
- bom kurjač
- koliko časa mora biti po kurjenju še toplo. Iz tega pa potem velikost zalogovnika
- sanitarna voda bo ogrevana poleti kako?

Glede pelet sicer odpade vprašanje glede kurjača, ostaja pa še vedno vprašanje glede skladiščenja.

Pameten nasvet?
Da prvo sam zožiš izbor glede vira ogrevanja in izbereš kategorijo med Fiatom in Ferrarijem....

Razlika med klima in klima TČ je "izum" nekaterih na forumu. S tem pa posplošujejo daljnevzhodne inverterske TČ.
Torej imamo pravi avto, ki je seveda Mercedes in imamo neprave avte, ki so Toyota, Mitcubishi, Mazda, .......
Razlika med TČ in KLIMA TČ z tem se ne ukvarjaj, ker je to filozofe, itak vse delajo kontra drugače ne bi grele. Pri branju si opazil ,da se vsi grejejo ali so Kitajske,Japonske ali pa ful EU. Poraba je tudi na podobnem nivoju ,ki je relativen pojem ,ker nekateri ogrevajo na 19sC drugi na 22sC. Pri izbiri TČ glej na neko sredino. Za tvojo kvadraturo ne rabiš več kot 9kw. Pri TČ je fajn dodaten vir ,ki gre na agregat.
Iz tega razloga ogrevam na pelete, ki sicer pridejo ,vsaj mislim tako , cenovno več kot če bi ogreval z TČ. To bi moral preizkusit ,ker na porabo podobnih objektov ne moram delat
primerjave.
Drva pridejo pri meni kot zadnji vir ogrevanja. Če se boš odločil za drva ,pač moraš imet dovolj prostora ,za vso pripadajočo opremo, kotel in zalogovnik pa takšen ,da z enkratnim dnevnim nalaganjem pokriješ potrebe,kar bi pri tvoji kvadraturi in izolaciji ,ter talnem ogrevanju bilo sigurno možno. Upli. kotel z velikim nakladalnim prostorom ,nekje 30kw in z 2000l zalogovnikom.
Glede peletov bi se sedaj odločil za CM PelTec 18 z lamdo ,sedaj imam CM kombinirano., ki odlično opravlja delo.Za tvojo kvadraturo bi že bila dovolj 12. Poraba med 2,5-3 tone peletov ,brez sanitarne vode. Za sanitarno vodo STČ naj ekonomična, razen sonca .
Poraba je kot sem že zgoraj napisal relativen pojem ,ker je vse odvisno od uporabnikov objekta.
ELOBLOCK pa mislim ,da ni neka trajna rešitev ,je pa cenovno ugodna nabava kotla. Za primerjavo hiša 150m2 talno in stensko izolacija večja kot pri tebi je okrog 1500€ za el. energijo letno za celo hišo.
Tč je tč...klimo tč je ustvaril nekdo tu na forumu... :?

El. ogrevanje uradno ni dovoljeno. Načeloma z vzdržljivostjo tovrstnih npeči ni problema ker imajo v grobem zgolj grelec.

Izolacijo sten bi lahko imeli boljšo...za vašo kvadraturo bo 6 kw močna tč zadoščala. Drva (in plin) se v tak objekt ne splača tlačit ker so prevelikih moči glede na potrebe objekta (kvadraturo).
Pri tej ceni elektrike se strinjam z vincentom , sploh če nimaš lastnih drv.
Odvisno kakšen človek si, ampak najbolj komot in ugodno je trenutno po mojem TČ. Se da pa danes z zalogovniki in vremenskimi regulacijami tudi na drva biti relativno komot, če imaš kak gozd in ti je takšno delo v hobi. Če ti je muka jih raje črtaj.
Super sem ze na boljsem ob prebiranju izkusenj in vasih nasvetov je nekako el. pec izkljucena iz nadaljnega izbora.
Drva nekako niso najbolj priljubljena ampak vseeno stara šola.
Zanima me vrednost investicije tako kot je napisal jani65 bi pa bilo edina sprejemljiva varianta 1x polnjenje na dan z dovolj velikim zalogovnikom
Ce pa je sama investicija v peč podobno visoka kot v TČ pa bi nekako 99% raje vzel TČ pa je to to popolna avtomatika in backup kamin za hude čase.
Kakšen predlog pa cena katero TČ se splača glede velikost in izolacijo hise. Okvirna cena investicije.
Električno peč ima moj stric v stanovanju pod mano (sta pa z ženo večinoma na Primorskem), 12kw peč preko radiatorjev, ima jih 7 komadov, alu radiatorji, površina je 100m2. Poračun za elektriko, ko sta bila z ženo doma za te dobre 3 mesece je bil 860€, lokacija Prekmurje (obdobje oktober, november, december in delno januar), resne zime letos ni bilo praktično nič. Temp. sta imela v stanovanju okoli 18-19C (na toliko je bil nastavljen zidni termostat na hodniku).

Meni so drva še vedno zakon. Je pa več dela, ja.
Si ne predstavljam novogradnje z talnim gretjem, pred hišo pa skladovnica drv. Tudi pri peletih se pojavlja kar nekaj problemov, predvsem zaradi kvalitete samih peletov in naše balkanske mentalitete, v obeh primerih pa potrebuješ dimnikarja. Na splošno ti dimna tuljava za pravi kamin in vsa soglasja, ki so potrebna kar podražijo samo gradnjo. Sam bi raje dodal 5 cm izolacije in max. 6kw TČ (invensticija v debelino izolacije se delno izniči z cenejšo črpalko, na dolgi rok pa je prihranek) z elektro grelci, kot pomožnim virom ogrevanja.
Če pa te dodatno mika kakšen sobni kamin, pa razmišljaj v smeri peletnega kamina, pri čemer se pozanimaj, katere so minimalne zahteve za dimno tuljavo. Mislim, da tukaj ne potrebuješ kaj specialnega. Ima pa bistveno boljši izkoristek kot klasični kamini, prižgeš ga, kdaj ti na pamet pade, pa tudi svinjarije je manj. Govorim iz lastnih izkušenj z klasičnim kaminom. Po začetnem navdušenju, sem ga v zadnjih treh letih odkar imam ogrevalno TČ zakuril mogoče 5x (pretiravam).
6 ali 8 kW TČ
Dimnik je tako ali tako ze zazidan nikoli se ne ve kam in pa samo za primer da resnicno nebi zmogla TČ ali pa zmanjka elektrike drugače kamin nastopa v vlogi okraseka in podstavka za kramo.

Vec kot prebiram bolj sem prepričan v TČ sedaj še samo, kakšno moč katero, znamko in za kakšno ceno in ali naj bo tudi bojler zraven TČ ali pač naj dam posebaj bojler ker ga imam navadnega električnega praktično novega?
ogrevalna TČ 6 ali 8 kW + 200 do 300 l bojler
Mislim ,da z to nebi zgrešil.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vaillant.si/uporabniki/produkti/arotherm-vwl-55-2-155-2-a-81.sl_si.html">http://www.vaillant.si/uporabniki/produ ... sl_si.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.loebbeshop.de/vaillant/media/images/arotherm-daten.gif">http://www.loebbeshop.de/vaillant/media ... -daten.gif</a><!-- m -->
Treba je povedati, da je to kompaktna črpalka (vse zunaj - vodna povezava).
Zato je treba biti previden ob daljši prekinitvi elektrike in nizkih temperaturah
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi