PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri RZLIKA PRI ODPIRANJU VRAT KAMINSKIH ULOŽKOV

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me razlika pri odpiranju vrat kaminskih uložkov kateri se odpirajo na stran in kateri se odpirajo navzgor. kateri so boljši
HVALA
Jaz vem za dve razliki:
1. Odpiranje navzor => je predvideno, da si kdaj pa kdaj uživaš ob odprtem ognju.
2. Stransko odpiranje => nižja cena :lol: . Ni pa predvideno, da bi kuril z odprtimi vrati (ogenj se vidi).
To že, mogoče je razlika pri stranskem odpiranju ta, da se več zadimi iz peči ko odpreš stranska vrata?
Meni je eden rekel, da edino, kar ga moti na njegovem kaminu, je to, da se vratca odpirajo na stran, ker so mu napoti, ko ga polni. Ne more iz obeh strani :?
Kakor so meni obrazložili in demonstrirali ob zagonu kamina je:
- stransko odpiraš ob čiščenju (šipe in notranjosti kamina)
- nalagaš pa zmeraj tako, da da dvigneš vratca, kajti s tem narediš notranji vlek dima in pepela (ne da ti vdor hladnega zraka dvigne pepel in po možnosti še dim v prostor).
- da lahko še bolj "romantiziramo" z odprtim kaminom

Če pa je res - pa ne vem.
Odpiram-zapiram že tako (čistila pa še nisem :? )
cb Napisal:To že, mogoče je razlika pri stranskem odpiranju ta, da se več zadimi iz peči ko odpreš stranska vrata?
To je gotovo res, prav tako je res, da je odpiranje navzgor boljše, ni pa cenejše. Saj načeloma se zaradi dobrega vleka ob odpiranju vrat ne kadi v prostor, se pa dvigne nekaj pepela in ti kot prah pade izven peči. Ni pa stransko odpiranje prehuda pomankljivost...

Jaz običajno dam notri tri bolj debela polena, nekaj tresk in zakurim, zaprem in ne nalagam več. To gori nekaj ur in se vse še preveč zagreje. Le kak mrzel vikend sem zakuril že zjutraj in potem še parkrat naložil...
Ravno to me skrbi da pri odpiranju stranskih vrat bo izhajal dim v prostor. Me pa zanima kakšne kaminske uložke imate.
Hvala
Mi ga imamo od Gratala iz Škofljice, nismo ga še "uporabili", jutri ga prvič zakurimo. Obložen je z ročno izdelanimi zidaki in zgleda fantastično
Vse kar ste navedli je res. Običajno je še to, da imajo vsi izvlečni vložki odpiranje v stran. Tisti vložki, ki imajo odpiranje navzgor imajo zmeraj tudi odpiranje v stran zaradi čiščenja. Slednji so fiksno montirani in so že zaradi kompleksnejšega mehanizma dražji. Zaradi nalaganja je skoraj vseeno kako se vratca odpirajo. Boljši kamini so narejeni tako, da se pri odpiranju ne kadi v prostor ne glede na način odpiranja. Odpiranje navzgor pride prav ko želimo imeti kamin občasno odprt ali pa ko želimo v kaminu kuhati - peči.

lp
sandi
Dobi se posebna mrežica na nekakšnem podstavku na kateri lahko pečeš podobno kot na vrtnem žaru. Pogoj je seveda, da je odprtina kamina zadosti velika. Jaz sem to videl samo na slikah oziroma v prospektu - zadeve še nisem preiskusil.
Kruha ali potice pa se v (odprtem) kaminu ne da speči...
Za peko so primerni odprti kamini ter kamini pri katerih se vratca odprejo navzgor, tako da iz zaprtega kamina praktično dobiš odprtega. Če želiš s kaminom urediti še toplovodno ogrevanje je to sigurno eden najcenejših sistemov ogrevanja. Važno je le, da najdeš čas za nalaganje drv. Morda si je smiselno omisliti še zalogovnik s ustreznim krmiljenjem.

LP
sandi
Jani Napisal:Kruha ali potice pa se v (odprtem) kaminu ne da speči...

To je res. V osnovi pa se zaprti kamini bistveno ne razlikuje od kaminske peči - praktično so to kaminske peči. So variante kaminskih peči, ki imajo v zgornjem delu še pečico.
Lahko pa si poleg kamina ali nad njim omisliš manjšo krušno peč (obstajajo prefabricirane). Seveda moraš že prej razmisliti o dveh - ločenih - dimnikih.

Sicer pa je moje mnenje, da večnamenske naprave slabše služijo posameznemu namenu (švicarski nož), kot če imamo za vsak namen svojo . Poleg tega kamin sodi v dnevni prostor ali jedilnico medtem ko je krušna peč bolj za v kuhinjo.

lp
sandi
Iskanje po temi