PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotne črpalke-izkušnje iz sejma

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Odločam se za TČ Daikin Altherma LT ali Mitsibishi Ecodan. Obe kompaktne izvedbe z vgrajenim boljlerjem sanitarne vode.

Hiša novogradnja 160m2 (pritličje+mansarda), gretje talno in stensko, izolacija ostrešja 25cm (kupil malo boljšo stekleno volno, ne s faktorjem 40), grajeno s Protherm Dryfix 30 in izolacija ovoja 15cm navadni ter talne plošče 7cm EPS100 grafitni; okna troslojna. Skratka hiša dobro izolirana.

Izračunal sem si 4800W izgub in povprečni faktor hiše 0,28W/m2K glede na vgrajene materile in upoštevane izgube zaradi prisislnega prezračevanja.
Pred časom pridobival ponudbe za omenjene črpalke in 2 sta mi dala 8kW varianto drugi 11kW. Grem danes na sejem in jih konkretno vprašam kako izračunajo oz. predvidijo zadevo.

Pa prvi pravi, ja gospod čez 10let boste pa mogoče naredili zimski vrt in bo 8kW glih preslaba. Zato pa je potrebno sedaj investirat v malo večjo.
Pravi drugi:
V 8kW je še precej rezerve za vaš dom. Mi v take objekte vgrajujemo samo 8kW. Pa še naštel cel kup primerjav med Daikin in Mitsubishi.
Pravi tretji:
Vaša hiša je idealna za 8kW, ....sem ga poslušal samo še 2sek, ker je bila čisto tretja zgodba.

Ugotovil, da vgrajujejo malo na pamet in se bojijo če bo kaj narobe.

Vprašam vas kakšne moči vgraditi TČ, mislim da bom dobil bolj konkretne odgovore tu, kot pa na sejmu. Odločil sem se za Mitsubishi Ecodan (notranja in zunanja enota).

LP
Jasno, da je 8kw več kot dovolj :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
8 kW je dovolj.
Pri inverterskih, nekoliko predimenzionirana TČ ni problem.
Sam imam enako kvadraturo in zelo podobno izolacijo ampak samo talno.

Vgrajeno imam estio 11kw. Koliko sedaj vidim bi bila 8kw tudi dovolj. V najvecjem mrazu je TC delala max 12ur na dan. Ce bi delal se enkrat bi vzel kaksno manjso ampak vseeno 3 fazno.

Lp
Imaš srečo, meni so ponujali črpalke od 4-14 kW, pa imam tudi vse izračunano in skalkulirano da je 5kW dovolj...
Podobna situacija je bila na sejmu v Komendi. En kup razstavljalcev, veliko besed, večina prodajalcev je imela manj pojma, kot povprečen član tegale foruma... sem pa posredno zavohal, da se pri nas vgrajuje veliko kitajcev, nihče pa se ne upa oglasiti na forumu, ker ne ve kaj se bo dogajalo v prihodnosti. Zaenkrat mlinčki menda kar delujejo...
allyazir Napisal:Sam imam enako kvadraturo in zelo podobno izolacijo ampak samo talno.

Vgrajeno imam estio 11kw. Koliko sedaj vidim bi bila 8kw tudi dovolj. V najvecjem mrazu je TC delala max 12ur na dan. Ce bi delal se enkrat bi vzel kaksno manjso ampak vseeno 3 fazno.

Lp
Manjše 3fazne inverterske ni. Sicer pa po čem ste prepričani, da bi bila 8 boljša?. Za kaj takega bi jo morali imeti vsporedno priklopljeno. Sam vem, da se 3 fazna 11kW skozi celoletno obdobje bolje obnese z veliko manj defrosti, manj šuma, manj vklopi elektrogrelnikov.... Je pa res, da je ob višjih zunanjih temperaturah za tak objekt tudi tistih 10% moči preveč. Zato pa so uporabni urniki.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ja saj to sem pozabil da manjse 3 fazne ni.

Torej bi še enkrat vgradil 11kw Smile

p.s.
Nimam pa se kaj pritozevat ker poraba skozi celotno zimo je bila vrhunska. Zadnjih 5 mesecev 2000 kwh Smile.
To je edino kar šteje.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Še moja izkušnja iz sejma... pri Kronotermu so bili vsi zdolgočaseni in nezainteresirani za stranke, nihče ni pristopil in sem enostavno šel mimo - prav tako so zelo neodzivni (sploh njih predstavnik za gorenjsko), dokler ga ne pokličeš. Nasproti ne vem kdo je bil, vem da je imel Estio in ostale inverterje pa moram pohvaliti da je bil odnos ok. Minergia se ne zmeni, Atlas pa veliko govori pa nič ne naredi - njihovo ponudbo čakam že od januarja (tako kot Telmosovo), ampak jih gre očitno preveč dobro. Pohvalil bi pa Orco in Mecaterm - dober pristop, konkretni odgovori, zelo kratek odziven čas. Ostalih pa nisem obiskal.
ECP,
Najprej si izberi nekaj primernih za tvoj objekt.Potem si najdi ljudi za ogled na terenu.Morda tudi s pomočjo bodočega monterja ali firme.Ni vsaka primerna za vsako hišo in še marsikaj se izve. Zgornja ocena in samo ponudbo pusti za na konec!
timi11, se definitivno strinjam s tabo, gre se zato da ob gradnji dobiš neomejeno informacij na različnih področjih - sploh na področju TČ je ponudbe neomejeno, zato iščem nekega sogovornika, ki si vzame čas in razloži potencialni stranki vse podrobnosti. Nenazadnje pa iščem nekoga, ki mi bo naredil vse - od vodovoda, talnega ogrevanja, vezavo na toplovodni kamin, toplotno črpalko, rekuperator. Nenazadnje posla ni malo. Ne iščem najcenejšega, ampak nekoga ki za pošteno ceno opravi pošteno delo.
Sem že nekajkrat napisal, pa bom še enkrat. Meni osebno se ne zdi bistveno katero TČ vzameš (seveda se odločiš za inverterja ali on-off iz določenega cenovnega razreda), ampak kdo ti zadevo montira, zažene, servisira in nenazadnje dviguje telefon (ob težavah, začetnem neznanju...). Ali imate koga, ki mu lahko zaupate? Če ja, sploh ni problema.
Drugače pač zaupate nekomu, za katerega veste, da je veliko strank zadovoljnih. Na tem forumu imaste Telmosa ali Sapota, ogromno ljudem sta zmontirala, stranke v veliki večini zelo zadovoljne.
Evo, moji izkušnji. V prvo nam je montiral Sapo, Fujitsu W. 11kw, zadovoljni s ceno, montažo, pomočjo ob porodnih težavah (neznanju uporabnika) in porabo.
V drugo (želeli smo inverter, 6kw, z vgrajenim bojlerjem) nam je prav danes naredil Ludvik (Telmos). Komunikacija ni problem (čeprav smo na drugi strani sveta), cena ugodna, vem, da bo tudi ob težavah dvignil telefon.

Torej, zakaj bi šel k nekomu, ki ga še nikoli nisem videl in nimam nobenih izkušenj njihovih strank? Izbereš nekoga, za katerega sto ali več ljudi ve, da je ok. Vse ostalo so nianse Wink
Pa spet sama reklama pa pravte da tukaj jo ni!!!!!!!
Kakšna reklama? Napišal sem svojo izkušnjo z dvema različnima ponudnikoma (med katerima se na forumu večkrat krešejo mnenja). In mojo izkušnjo gradnje, ki se je izkazala za najboljšo, veliko so nam in nam delajo mojstri s foruma. Imaš garancijo, da se bodo potrudili, saj je uporabnikova pohvala ali kritika za njih bistvena!!! Če je to zate reklama, si zaslužiš da te en noname monter nategne, saj ti očitno povratna informacija pomeni samo reklamo. Pa izberi enega brez povratne informacije, ki mu nihče ne dela "reklame". Bo prišel Sapo ali Telmos popravljat Wink
PS. Nisem rekel, da sta edina! Samo, da če ne poznaš drugega je nesmiselno vzeti neznanca.
1 2
Iskanje po temi