Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
To, da je priporočena površina za kw moči 0,2-0,3 m2 mi je malo čudno.
Če si nekdo z 4kw TČ zaželi 300 l bojler, ima po tej logiki dovolj 0,8-1,2 m2. Z tako površino in močjo, ki jo producira črpalka, bi mu v neugodnih pogojih delovanja ogrevalo vodo 2 dni. Bolj logično je razmerje volumen-površina.
Kar se pa tiče ogrevanja sanitarne vode pri FWHP, pa ne vem, če ima to,da se ne more spustiti pod 30 % kakšen pomen. Črpalke pri ogrevanju sanitarne vode vedno začno delat na polno in proti koncu modulacija kompresorja pade max. na 50%.
Sicer pa ne vem, kaj teh 16% pomeni, če črpalka ne more iti pod 30%. Te dni opažam, da dela pri trenutni porabi med 1,2-1,3 kw.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Imam 300L bojler in 5kw TČ - ne misli, da sredi najhujšega mraza ogreje vodo v eni uri. Imam naštimano da vsake 3h potipa koliko je T v bojlerju in ogreva vodo 1h predno prestavi nazaj na ogrevanje objekta. Pozimi je vsak "termin" na polno izkoristila. Kača je preko 3m2, ampak se mi zdi, da je pri nas TČ ozko grlo. V bojlerju ni dodatnega grelca, kot imajo nekateri, če prav razumem. Tople vode ni nikdar zmanjkalo, ampak 1h ali pa 2h/dan kot imate nastavljeni nekateri je pa no-go.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
thundercat Napisal:Kak poseben razlog zakaj ne?
Glede na to, kako hitro so zamenjali ime firme, lahko dajo tudi 15 let garancije. Ne vem samo, kdo jo bo izvajal.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 555
Teme: 4
Ocena:
0
avtor teme @sunshine_2
Za tvojo super izolirano hišo bi izbral čisto omsko električno ogrevanje -
-Vailant Eloblock cca 600€
- električni stenski bojler cca 150€
- monataža cca 800 €
pa te pride vse skupaj cca 1500€.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
GalloLight, zelo preoptimistično je verjeti, da bo cena elektrike še dolgo tako nizka, kot je sedaj. Pomisli samo, koliko smo zmetali v TEŠ6 - to bo treba iz nečesa pokrivati. Vlada pa se je ravnokar (spet) uspešno zadolžila za milijardo dolarjev.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Kako to deluje? Elektro grelec za ogrevanje mora biti posebej in za SV vodo posebej? Je to on-off varianta? Grelec se prižge ali ne, ali ima stopnje. Je več grelcev pa tako potem lahko "stopenjsko dela". Kaka je regulacija - se da naštimati krivuljo kot pri TČ.
Meni je to jako zanimiva zadeva, sem že nekaj spraševala okoli tega, pa ni bilo odgovora. na forumu, kjer investicija ni toliko važna kot poraba potem, pač to ne pade na plodna tla.
Drugače pa - se to baje ne sme. ogrevat na elektrogrelce direkt. Če kandidira na Ekoskladu s hišo (sicer dvomim glede na prvi post) potem ti dejansko pridejo "gledat v kurilnico".
Objave: 34
Teme: 6
Ocena:
0
Ne kandidiramo na eko skladu.
Ogrevanje z EloBlockom: o tem sva resno razmišljala kot varianto za par let in to je bila do pred kratkim predvidena rešitev. Problem se pojavi, kot vedno, v detajlih. Ko sva zbrala par ponudb za spravit ta sistem z EloBlockom v življenje, se cene gibljejo okoli 4000 EUR. OK, res sva imela v načrtu TČ za sanitarno vodo (cca 1500 EUR), EloBlock nanese cca 700 EUR, razlika do 4000 EUR, sicer vključen tudi 9,5 DDV, pa je montaža, vezava, in nujna oprema zraven - ekspanzijske posode, neke črpalke, materiali, montaža, zagon, termostat, tipalo itd. itd. Če bi bila samo ena ponudba taka, bi človek rekel ok, tale je pač malo precenil, ampak sva dobila dve neodvisni ponudbi s takim popisom in rangom 4K (50 EUR razlike). Tretja ponudba
Pa tudi cena elektrike/ogrevanja mesečno je potem v zimskih mesecih lahko hitro 150 EUR (če je bojler, vejretno prej še kaj več). To sva sicer računala, če bi bila začetna investicija nižja.
Zdej, ne vem, ali res ne gre brez vsega tega, ampak ni računice da v to vloživa 4K, če pa inverter TČ sistem na ključ dobiva že za cca 6500K, s tem da imava možnost od Ekosklada dobiti nazaj vsaj 1000 eur.
Imava sicer znanca, ki ima ta sistem in pravi, da je v to investiral ranga 2500 EUR, ampak ni najbolj zanesljiva referenca in žal sedaj ne morem preveriti, koliko ga je dejansko prišel še zagon in montaža, in kakšne ima v resnici mesečne stroške.
Cena elektrike pa bo rasla, brez dvoma, tako da dolgoročni način ogrevanja ranga 10+ let to ni.
In res je, v osnovi ogrevanje stanovanjskega objekta, kjer nekdo živi stalno, s tem načinom ni dovoljeno. Trenutno pa se sicer tega očitno ne preverja.
Objave: 326
Teme: 10
Ocena:
0
Že od kar se spomnim ljudje govorijo kako bo cena elektrike šla gor....že 20 let se to govori...še čakamo drastično podražitev....
Objave: 96
Teme: 2
Ocena:
0
sunshine_2 moja izkušnja če ti bo kaj koristilo
Prvo zimo preživel v nizkoenergijski hiši izolacija 27cm površina 110m. Dobil kar nekaj predlogov da bi objekt lahko ogreval na elektriko. Najbolj je prevagalo to da če se mi slučajno vtakne v ogrevanje kakšna inšpekcija in bi moral spet razbijati po kurilnici bi imel samo izgubo. Drugače pa poraba za ogrevanje z sanitarno vodo v mesecih dec, jan, feb med 400 in 500kW ter nov in mar pa med 200 in 300 kW. TČ Kronovšek ZV4/5. pri trenutnih vremenskih pogojih deluje črpalka 2-3 ure na dan v najbolj ekstremnih pogojih pozimi pa tja do14 ur bojler se segreva iz 40 na 45 stopinj min. 30 pa tja do ene ure odvisno od vremena. Lokacija Gorenjska 2 osebi občasno 4 ali 5.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Se moja izkusnja: imam 300l bojler z dvema spiralama. Na ta vecji so solarni kolektorji, na ta majhni pa TC (Fujitsu Waterstage 11HP). Pred zimo sem se bal, da nam bo slabo ogrevala SV ali da kaj ne bo slo in razmisljal o dodatnem zunanjem izmenjevalcu z namenom priklopa tako kolektorjev kot TC na povezani (brikani) spirali, pa se mi je monter samo smejal, ces zaradi dodatnega izmenjevalca (na katerem bi bili kolektorji) bos izgubil 5-7 stopinj in toliko in toliko €. Ala, pocakaj eno leto pa bos potem naredil, ce bo treba. In kot vidim niti pod razno ni potrebe. Zgornji del (dobrih 100l) mi TC ogreje v 40-ih minutah iz 37 na 44. Pozimi ponavadi greje 2x/dan, zadnji teden pa ne vem, ce je 1x grela - sonce segreje ze cez 70 stopinj. TC pa greje tako, kot je ze nekdo napisal: od zacetka jaca na moc do zadanih 49 stopinj (v praksi potem ogreva s 52-54 stopinjami), nato zacne nizati in nato vecino casa ogreva s 16% modulacijo. Se nikoli mi TC ni SV grela dalj kot 45 minut. Ce bi želeno končno temperaturo nastavil na kaksnih 50 stopinj, potem bi znalo trajati preko ure. Nekje 4-5 minut rabi za stopinjo, potem ko je setpoint ze dosezen in ogreva na polno.
JaBK Napisal:Imam 300L bojler in 5kw TČ - ne misli, da sredi najhujšega mraza ogreje vodo v eni uri. Imam naštimano da vsake 3h potipa koliko je T v bojlerju in ogreva vodo 1h predno prestavi nazaj na ogrevanje objekta. Pozimi je vsak "termin" na polno izkoristila. Kača je preko 3m2, ampak se mi zdi, da je pri nas TČ ozko grlo. V bojlerju ni dodatnega grelca, kot imajo nekateri, če prav razumem. Tople vode ni nikdar zmanjkalo, ampak 1h ali pa 2h/dan kot imate nastavljeni nekateri je pa no-go.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Kurilnico je potrebno v vsakem primeru izdelati, ne glede kakšne vrste grelno napravo bomo uporabljali! Razlika je potem med vremensko vodenim termo blokom in enostavnejšo klima TČ je lahko skupna investicija tudi manj kot 30% razlike :wink:
Ne vem kaj tako paničarite s ceno elektrike, če pogledamo skandinavijo je komaj kaj dražja kot pri nas, standard pa x 4. Kljub nepreglednim gozdnim površinam se ne kadi iz nobenega dimnika vsi uprabljajo elektriko kot glavni energent

hock:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->