PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mitsubishi Power Inverter 8kw ali DAIKIN Altherma 6-8kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za mnenje, odločamo se med tema dvema TČ:

1) Mitsubishi Power Inverter 75 – 8 kW z notranjo enoto Hydrobox, cena z montažo, zagonom in DDV cca 6.400 EUR (brez odbite subvencije)
MITSUBISHI POWER INVERTER PUHZ-SW75VHA
Grelna moč: 8,00 kW, Grelno število COP: 4,40 (A7/W35),
Delovno območje (ogrevanje): -20 do + 35 st.C
Toplotna črpalka ZAGOTAVLJA 7,2 KW BREZ DODATNEGA ELEKTRIČNEGA GRELCA pri zunanji temperaturi --15 st. C
Notranja enota Hydrobox MZ za pripravo ogrevalne tople vode
Bojler za sanitarno vodo namenjen za priklop na toplotno črpalko Zubadan (?), 200l
Lovilec nesnage (Opomba: Ta filter je obvezen pri uporabi energetsko varčne obtočne črpalke)

2) DAIKIN LT 230 V, ERLQ006CV3., cena z montažo, zagonom, DDV cca 6.800 EUR, brez odbite subvencije. Ponudba je sledeča:
1. Dobava in montaža toplotne črpalke DAIKIN LT,
nizkotemperaturna, zunanja enota, 6.0 kW,
230 V, ERLQ006CV3
2. Dobava in montaža toplotne črpalke DAIKIN LT,
nizkotemperaturna, talna integrirana notranja enota,
6-8 kW, ogrevanje in hlajenje, 230 V ali 400 V, s 3 -9 kW
elektro grelcem in 260 l rezervoarjem EHVX08S26C9W
3. Zagon s stani pooblaščenega serviserja

Karakteristike našega objekta:
montažna hiša, K+P+M, K = zidana
140m2 ogrevalne površine P+M, talno gretje, pod to je sicer še cca 70m2 neogrevane kleti (prehod stopnišče, na dnu ločen z vrati).
izolacija: 14cm kamene volne v fasadi, 15 cm kamene volne na notranjih strani v steni (10 cm v konstrukciji, 5cm v izolacijski ravnini)
streha: 30cm kamena volna
okna: U=1,1, 3-slojna, 5komorna
kvalitetna vhodna vrata (Inotherm, za NE hiše), ne vem U-ja,
koef. spec. transmisijskih izgub W/m2K=0,217
4 osebe za porabo sanitarne vode
bo banja (čez par let), vendar bo bolj v občasni uporabi
območje: dolenjska

1. za ti dve TČ nikjer ne najdem kakšne lestvice/grafa z razponom temperatur. Morda kdo ve, kje to najdem?

2. katero TČ bi izbrali? OK, mnenja bodo različna, vendar bi radi več aspektov, da se odločimo.
Trenutno se nagibamo bolj k Mitsubishi Power Inwerter, nekako se mi zdi vseeno malo močnejša.

Oba ponudnika pravita, da je 8kw TČ dovolj za nas, oz. da bi bila dovolj že 6kw.

Hvala in lp.
ne kapiram zakaj je ta mitsibushi tako drag.

ravno sem kupil split enoto 7kW z dvema notranjima enotama za 2k€ skupaj z montažo.

razlika 4,4k€ samo zato da lahko greješ/hladiš vodo?
Cena na ključ, z bojlerjem in izdelano kurilnico je čisto normalno ugodna
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tudi jaz se ravno odločam za nakup TČ zrak voda, pri meni so pa ponudbe približno tako:

Fujitsu Waterstage zunanja 7.5 kW + notranja, na ključ vključno z 300 L bojlerjem(2m2) 5.900 EUR

TOSHIBA ESTIA 8kW zunanja + notranja + 300L bojler na ključ 6.600 EUR

MITSUBISHI 7.5 kW zunanja + notranja Ecodan trofazna + 300 L bojler (1.45 m2) na ključ 6.510,53 EUR

Kronoterm 7,6 kW zunanja + notranja + bojler 300L (4m2) brez montaže 7.050,74 EUR

Za vsako črpalko imam po dve ponudbi(razen kronoterm), izpisane so najnižje.
Saj verjetno jih je več v tem rangu, tako cenovno kot kvalitetno. Toshibo Estio niti ne gledamo, se mi zdi da je preveč različnih mnenj. Fujitsu Waterstage imajo sicer v Termoshop v akciji, in smo v osnovi zanjo dali povpraševanje, pa so nam svetovali-predlagali-ponudili navedeno Mitshubishi.

Iskreno, se ne spoznamo na TČ. Radi bi nekaj, kar bo zdržalo 15+ let, in kar bo čim bolj samostojno delalo. Pa malo me skrbi moč - sicer imamo "zelo" nizkoenergisjko hišo (koeficient izgub naveden zgoraj), vendar se bojim da bi pri -10 do -15, kar je v naših krajih čisto realno, 8kw bila malo podhranjena (predvidena je še rekuperacija, čeprav same naprave v štartu še ne bo, in imamo neogrevano klet spodaj, če to kaj šteje). Čeprav nama vsi zatrjujejo da je za našo hišo 8kw čisto dovolj.

Navedeni Mitshubishi Power Inverter ali Daikin sta oba precej pogosta izbira oz. nakup, tako da se mi že s tega vidika zdita dokaj preverjeni.
K Mitshubishi se nagibamo zato, ker izgleda da ohrani več moči pri nižji temperaturi kot Daikin (še vedno dela z nekaj več kot 7kW pri -15, medtem ko Daikin mislim da ne).

Nikjer pa žal ne najdem tistih grafov z razponom moči glede na temperaturo.

Iskreno, nisva pa pridobivala po 2 ponudbi za vsako od teh, po mojem prav dosti ceneje ti dve nista. Govorim o ponudbi na ključ, z bojlerjem, vezavo, montažo, zagonom itd.

Thundercat, zakaj pa si izločil Daikin Althermo?
Na sejmu sem pri dveh ponudnikih ki prodajajo tudi daikin dobil informacije da so neke težave z njo in mi raje ponudijo kaj drugega. Zaradi težav z odtajevanjem če se ne motim
To, kako dolgoročna bo invensticija, je težko predvidevat. Ima pa Fujitsu od omenjenih črpalk daleč najbolj ugodne cene rezervnih delov, tako, da je potrebno tudi to upoštevat, ne samo končno ceno. Imaš pa v ponudbi od Kronoterma zraven bojler z 4 m2 veliko kačo, kar pomeni, da je takšen bojler že v osnovi bistveno dražji od ostalih in pa seveda bistveno bolj kvaliteten. 300 lojler pri ponudbi Ecodana ni ravno optimalen.
Sam imam Fujitsu HP 11kw, nekateri na forumu imajo tudi nizkotemperaturne z manj kilovati, tako, da povprašaj po njihovem zadovoljstvu.
Kar se tiče filtra trdih delcev. Ne vem, kaj naj ta filter filtrira pri novem talnem gretju, kje je povsod plastika. Po navadi se ti filtri priporočajo pri radiatorskem ogrevanju, tam kjer so črne cevi in kovinsk radiatorji.
Pri meni je radiatorski razvod narejen z aluplastom, radiatorji so pa aklimatovi in nimam nobenega filtra, kljub temu, da je vgrajena varčna črpalka.
Kake težave z odtaljevanjem? Rad bi videl tistega, ki jih ima. Zame sta obe popolnoma enakovredni. Razlika je morda le ta, da ima Daikin eno leto več garancije, pa malček drugačen način vodenja sistema.

Tisti filter pa ni namenjen alumplastu in aluminijastim radijatorjem ampak stari napeljavi z Fe cevmi in pa panelnimi radijatorji. Drugače je pa čisto brez veze. Pa še pri teh je zadeva vprašljiva. Cena rezervnih delov je pa največ odvisna od tistega, ki ti zadevo servisira. Nekaterim tudi 100% zviševanje cen na rezervnih delih ni dovolj.
Vse skupaj je podobno kot pri avtih.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Telmos, hvala za feedback - ravno nekaj takega me je zanimalo. Tebi (nekako te tretiram, da se kar "spoznaš") se torej navedeni Mitshubishi in Daikin zdita enakovredni? Ali morda ti veš, kje lahko z neta snamem tiste grafe z moćjo glede na temperature?
sunshine: lahko izvemo zakaj konkretno so ti odsvetovali WaterStage? Imam, pa me zanima... Drugace pa kaksna EU masina, te naj bi bile iz dobrih materialov, posledicno 15 let zanje ne bi smel biti problem.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ne se obremenjevat z grafi in podobnimi zadevami. Zaželjeno je, da pri nizkih temperaturah (letos in lani jih praktično ni bilo) opravijo svoje elektro grelci. Sam boš imel hišo tako izolirano, da ji mraz ne bo prišel do živega, poraba z elektro grelci, če bo, pa bo tudi minimalna.
Poldee Napisal:sunshine: lahko izvemo zakaj konkretno so ti odsvetovali WaterStage? Imam, pa me zanima... Drugace pa kaksna EU masina, te naj bi bile iz dobrih materialov, posledicno 15 let zanje ne bi smel biti problem.

Tisti, ki je tako svetoval za Micko dela svoj hidrobox. Svoji otroci so pa vedno najboljši Wink
Nobena klima TČ ni delana za 15 let delovanja, kvečejmu pol manj. Če želiš dolgoročno investicijo glej po pravih ogrevalnih TČ, katere so namensko narejene za ogrevanje ne pa po klima TČ, ki so v osnovi hladilne naprave z možnostjo gretja Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mene bolj kot izbira proizvajalca skrbi izbira izvajalca oz tistega, ki bo zadevo montiral . Tukaj se potem, po izkušnjah drugih s foruma, največkrat težave.

Glede samega proizvajalca TČ, ima pa itak vsak svoje mnenje in kot pri vsaki drugi zadevi, ki jo boš dal v hišo boš našel nekoga, ki nekaj hvali in spet drugega,ki potem to zadevo kritizira.

Že v začetku projektiranja hiše sem naletel na taka mnenja, od tega da naj ne stavim talnega ogrevanja, ker ga baje v Nemčiji že vsi ven mečejo, do tega kake talne obloge dat, kako beljenje, keramika da ne, okna pvc/les, profili, cela znanost je okoli vsakega detajla.

Na koncu se moraš sam pač odločit, glede mnenj na forumih pa tega ziher ne boš mogel narediti. Ker se preveč krešejo mnenja in nekaterega splošnega načela oz. pravila kaj je trenutno "best value for money" ne boš dobil.

Tudi na forumu imamo par monterjev, pa vsak svojo trobi.

Konc koncu imam izvajalca, ki mi dela hišo in je iz Renč, s kjer je tudi eden naš monter na forumu, pa pravi da ima slabo izkušnjo z njim, ker mu zunanje enote od Daikina že kar nekaj časa ne pride zamenjat. Ne vem sicer ozadja, sam vedno se nekaj oz. kdo najde.

Včeraj mi je po telefonu ponudnik TČ dejal, da naj ne jamljem majhnih firm za montažo TČ, ker nimajo denarja za kupit dobrih instalacijskih aparatov, ki jih potrebujejo pri montaži. (LOL?!?!?)

So mi pa tudi različni izvajalci oz. ponudniki TČ ponujali TČ od 4-14kw; čeprav imam v projektu izračunane izgube oz. da mi mora 4-5kW TČ pokrit vse. Pač pravijo od viška ne boli glava. Nekateri so taki. Nekateri pravijo da mora biti zunanja enota trofazna in posledično vsaj 11kW, ker je potem kompresor manj obremenjen.

Potem samo postavitev zunanje TČ enote, cela znanost. V Postojni imamo burjo. Izvajalec A pravi daj postavi jo na burjo, je bolje da je zračno oz. jo prepiha ne bo zmrzovala.
Izvajalec B pravi daj jo v zatišje, burja ji vzame moč če piha v ventilator.
Izvajalec C pravi daj jo na fasado.

Zdej se pa odloči kaj je prav.
Poldee Napisal:sunshine: lahko izvemo zakaj konkretno so ti odsvetovali WaterStage? Imam, pa me zanima... Drugace pa kaksna EU masina, te naj bi bile iz dobrih materialov, posledicno 15 let zanje ne bi smel biti problem.

Poldee, niso odsvetovali, samo predlagali so nam Mitshubishijev Power Inverter glede na naše karakteristike hiše in ker naj bi pri nižjih temperaturah deloval brez grelca. Moram pa prav preveriti, zakaj nam niso predlagali Fujitsu Waterstage.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi