Pozdravljeni !
Si bom sposodi temo, upam da ne bo avtor jezen. Doma imamo precej podobno zgodbo, živimo v 3 etažni hiši, naše stanovanje je v sredini. Hiša se nahaja v Portorožu in je bila zgrajena leta 1972. Hiša je brez izolacije in bo očitno tako še kar nekaj časa.
Predvidoma naslednje leto se bomo lotili prenove stanovanja in v želji temeljite prenove bi radi uredili tudi ogrevanje če bo smotrno. Imamo radiatorje, kot ogrevalni energent uporabljemo UNP, le-ta se uporablja tudi za gretje sanitarne vode. Imamo peč Immergas eolo maior 25, ki pa ni kondenzacijska. V enem letu do sedaj (12 mesecev) smo porabili za 700€ plina. Cena kubika je 3,8€. To je cena za sanitarno vodo in ogrevanje enega stanovanja, ogrevanje je ločeno po etažah. V stanovanju imamo ponoči 19°C, čez dan pa do 21°C. Ne morem reči da je prav zelo toplo, bolj na meji.
Ob prenovi bomo zamenjali vhodna vrata in okna (imamo veliko steklenih površin, tudi panoramsko steno 9,3^2), ki so sedaj enoslojna in ne prav zrakotesna (prisilno zračenje

). Poleg oken bomo verjetno delali na novo tlake, saj so tla monta, nad njimi cement 7cm in zvočne izolacije ni. Talno me več kot toliko ni zanimalo, vendar pa bi po neki logiki to bila idealna priložnost postaviti v tla cevi za talno. Predvidena izolacija bo tervol višine 5cm.
Kurilnice nimamo, peč je postavljena v wc-ju. Poleg wc-ja imamo eno vgradno omaro velikosti 1,5x1m za metle in podobno, kjer bi lahko bila omarica z razvodom cevi.
Postavlja se vprašanje ali bi se sploh splačalo delati talno gretje ?
Koliko se sploh prišpara v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem ? Radiatorje imamo vžgane 10~22 ure. Kot sem razumel, je poanta talnega gretja, da je peč konstantno vklopljena, in me kljub nizki temperaturi skrbi poraba plina.
Gretje z radiatorji nas ne moti, kurimo približno 4 mesece, ostalo je samo poraba za ogrevanje sanitarne vode kar je malenkost.
Strmimo k temu da bi stroške ogrevanja zmanjšali, saj smo v portorožu in 700€ skurit v štirih mesecih se mi zdi pretirano. Morda pa obdržimo stari sistem in vgradimo npr. dve klimi ? V stanovanju smo šele eno leto zato klim nismo imeli.
Upam da mi date kakšno idejo, ker se sam ne znam odločiti

Hvala !