Objave: 597
Teme: 11
Ocena:
1
Ali ima kdo podatek kako globoko v zemljo mora biti vkopana PVC kanalizacijska cev, da brez škode prenese vožnjo kamiona čez le to težkega ca. 35-45T (kiper/hruška...)
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Cevi se običajno polagajo v jarke globine ca 0,8 do 1 m. Pod cestišči oz. pod površinami, kjer se pričakujejo večje obremenitve, se cevi obbetonirajo do zgornjega ustroja.
Objave: 915
Teme: 14
Ocena:
1
Če jih imaš precej pod vrhom jih obvezno dobro obbetoniraj z močno marko in v beton položi armaturno mrežo. Čez beton naj gre minimalno 10 cm tampona in nato asfalt (al karkoli boš pač že dajal). Potem pa spusti čez kamion. Če boš naredil vse tako kot treba, ne sme biti NIČ, je pa to nek minimum, kar je več je samo + še posebej pri materialu čez beton.
Če gre res na "knap" uporabi UKC SN8 cevi in ne SN4. Po domače povedano: so debelejše in jih je precej teže strti. Da so dražje mi verjetno ni treba govorit =)
Objave: 915
Teme: 14
Ocena:
1
Tole zgoraj sem ti napisal ker predvidevam da imaš problem z višino, sicer se drži miratorjevega posta, razen to da se pri večjih obremenitvah normalno obbetonira, če gre še vedno recimo 0,5 m materiala v kanal pred zaključnim tlakom, nima smisla betonirat nevem kolk v višino.
Pri večjih globinah se itak ne obbetonira, klasika so SN8 cevi in obsip s finim peskom 0-4 mm.
Ocena:
1
Čez cevi ne bo nikoli cesta problem je v tem da do dokončanja hiše del cevi čaka obremenitev 2-3x z omenjeno težo kasneje takšnih obremenitev ne bo več.
Zato vprašanje ali obstaja kakšen podatek koliko zemljine (globine) konkretno ilovice bi bilo dovolj da preživi cev brez težav te 2-3 vožnje
Betoniranje in dodajanje AB plošče je kar delo za te tri vožnje.... zato vprašanje
Sam imam planirano globino cevi od 0,7-1,0m na tem kritičnem odseku
Ocena:
33
Potem tam čez položi dva ploha in bo tudi v redu.
Ocena:
1
Bohinc ne sprašujem kako se vozi po ilovici...
In da lahko je vzdolžna vožnja lahko je samo prečenje
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Jao..., kako sem kratek :oops:
Le upam , da ne boš po zaključku gradnje ugotavljal, kje puščajo cevi, ter ne bo šla skoz niti voda, kaj šele kamera za pregled le te....
Srečno!
Objave: 754
Teme: 2
Ocena:
2
na ilovico v vsakem primeru ni primerno polagati kakršnokoli cev,odkopaj 0,8m,20 cm več, naredi posteljico in jo utrdi-vibra, z peskom 0-4,in jo obsuj še v višino 20cm, in zopet utrdi, nato lahko zasuješ z peskom do končne višine in zopet utrdiš,tako boš lahko mirno spal
je pa še ene možnost, da cev položiš kasneje, ko boš končal z težkimi tovornjaki,do takrat pa narediš začasno rešitev sod,ponikalnico
Ocena:
33
Kot si zapisal @slepec. Vseeno je takšen način primeren za križanje oz. prečenje. Sile na globini 0,8 m se do cevi kar precej reducirajo in če se cev nima kam stisniti prenese zelo visoke pritiske. Vseeno pa, je pri vzdolžnem večkratnem obremenjevanju lahko problem, zato predlagam da tistih 10 m vseeno obbetonira z 10 cm debelim plaščem in lahko brez armature.
Možnost, ki si jo predlagal, sem jaz v prejšnjem postu postavil kot vprašanje, in se mi zdi, seveda če je sprejemljiva, najboljša.