PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Nosilnost PVC oranžne kanalizacijske

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali ima kdo podatek kako globoko v zemljo mora biti vkopana PVC kanalizacijska cev, da brez škode prenese vožnjo kamiona čez le to težkega ca. 35-45T (kiper/hruška...)
Cevi se običajno polagajo v jarke globine ca 0,8 do 1 m. Pod cestišči oz. pod površinami, kjer se pričakujejo večje obremenitve, se cevi obbetonirajo do zgornjega ustroja.
Če jih imaš precej pod vrhom jih obvezno dobro obbetoniraj z močno marko in v beton položi armaturno mrežo. Čez beton naj gre minimalno 10 cm tampona in nato asfalt (al karkoli boš pač že dajal). Potem pa spusti čez kamion. Če boš naredil vse tako kot treba, ne sme biti NIČ, je pa to nek minimum, kar je več je samo + še posebej pri materialu čez beton.

Če gre res na "knap" uporabi UKC SN8 cevi in ne SN4. Po domače povedano: so debelejše in jih je precej teže strti. Da so dražje mi verjetno ni treba govorit =)
Tole zgoraj sem ti napisal ker predvidevam da imaš problem z višino, sicer se drži miratorjevega posta, razen to da se pri večjih obremenitvah normalno obbetonira, če gre še vedno recimo 0,5 m materiala v kanal pred zaključnim tlakom, nima smisla betonirat nevem kolk v višino.

Pri večjih globinah se itak ne obbetonira, klasika so SN8 cevi in obsip s finim peskom 0-4 mm.
Čez cevi ne bo nikoli cesta problem je v tem da do dokončanja hiše del cevi čaka obremenitev 2-3x z omenjeno težo kasneje takšnih obremenitev ne bo več.

Zato vprašanje ali obstaja kakšen podatek koliko zemljine (globine) konkretno ilovice bi bilo dovolj da preživi cev brez težav te 2-3 vožnje
Betoniranje in dodajanje AB plošče je kar delo za te tri vožnje.... zato vprašanje

Sam imam planirano globino cevi od 0,7-1,0m na tem kritičnem odseku
Potem tam čez položi dva ploha in bo tudi v redu.
V ilovici tudi to ni garant... Idea
Citat:Zato vprašanje ali obstaja kakšen podatek koliko zemljine (globine) konkretno ilovice bi bilo dovolj da preživi cev
Namesto zasutja z ilovico (posteljica in obsip cevi itak drobna peščena frakcija), nad tem pa kak meter dolžine obsujte z gradbenim tampnom.[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")slonepunichr("46")net/gradnja/priprava-na-gradnjo/zemeljska-dela[/url]
Do zaključne faze bo še kolikokrat potreba po kamionskem prevozu...?
Prvo ''šparanje'' lahko največ stane- denarja , časa , in živcev...(mogoče celo manj vaših, kot tistih, ki bi lahko obstali v ilovici...)
Čas gradnje ima običajno tudi različne vremenske pogoje (sploh v omenjenem materialu, ki je lahko na zgradbo(vlago) in debelino problematičen tudi v suši).
Zato mogoče ni napačno razmisliti o dovozni poti, ki se po potrebi kasneje odstrani.
Lp
mirator Napisal:Potem tam čez položi dva ploha in bo tudi v redu.

Tudi to sem imel v mislih težava je da poteka dovoz ca 10m nad cevjo to pa je kar nekaj plohov
Se pa nagibam da cev položim med kolesnice in jih bo kamion prečkal samo dvakrat cev je namreč položena v obliki U s tem da je spodnij del U dolg 10m
Po opisanem , ne gre le za prečenje , temveč vzdolžno vožnjo po cevi .
Ilovica je za vožnjo lahko zahtevna tudi v suši. Zato ni šoferju težko zaiti iz smeri, hoče ali noče!
Zato še bolj priporočam začasno nasutje - cesto, tudi z uporabo filca, kot ločilo med ilovico ter tamponom (nekaj plohov ni nič, v primerjavi, da se vam zadeva ne izide... Idea )
Lp
Bohinc ne sprašujem kako se vozi po ilovici...
In da lahko je vzdolžna vožnja lahko je samo prečenje
Jao..., kako sem kratek :oops:
Le upam , da ne boš po zaključku gradnje ugotavljal, kje puščajo cevi, ter ne bo šla skoz niti voda, kaj šele kamera za pregled le te....
Srečno!
ex5522 Napisal:Bohinc ne sprašujem kako se vozi po ilovici...
In da lahko je vzdolžna vožnja lahko je samo prečenje
Ne vem zakaj tega nisi takoj poudaril. Običajno se cevi v vzdolžni smeri polagajo izven voznih poti, za prečenje pa tako kot smo ti sedaj več ali manj vsi predlagali. In nikar se ne jezi na nekoga, ki ti hoče pomagati.
Očitno imaš res problem. Ali moraš cevi res položiti takoj, ali lahko to vseeno izvedeš po teh predvidenih obremenitvah?
Horch Napisal:Pri večjih globinah se itak ne obbetonira, klasika so SN8 cevi in obsip s finim peskom 0-4 mm.

To je zanimiv info...samo ne vem koliko je to večja globina

mirator Napisal:In nikar se ne jezi na nekoga, ki ti hoče pomagati.

Ne vem zakaj bi se jezil :roll:
Res pa podatek ki ga je posredoval diskutant bohinc ni ravno povezan z vprašanjem
na ilovico v vsakem primeru ni primerno polagati kakršnokoli cev,odkopaj 0,8m,20 cm več, naredi posteljico in jo utrdi-vibra, z peskom 0-4,in jo obsuj še v višino 20cm, in zopet utrdi, nato lahko zasuješ z peskom do končne višine in zopet utrdiš,tako boš lahko mirno spal

je pa še ene možnost, da cev položiš kasneje, ko boš končal z težkimi tovornjaki,do takrat pa narediš začasno rešitev sod,ponikalnico
Kot si zapisal @slepec. Vseeno je takšen način primeren za križanje oz. prečenje. Sile na globini 0,8 m se do cevi kar precej reducirajo in če se cev nima kam stisniti prenese zelo visoke pritiske. Vseeno pa, je pri vzdolžnem večkratnem obremenjevanju lahko problem, zato predlagam da tistih 10 m vseeno obbetonira z 10 cm debelim plaščem in lahko brez armature.
Možnost, ki si jo predlagal, sem jaz v prejšnjem postu postavil kot vprašanje, in se mi zdi, seveda če je sprejemljiva, najboljša.
1 2
Iskanje po temi